Studentul omorât în bătaie de comunişti pentru c-a împărţit câteva manifeste. Drama petrecută în 1954 la Văcăreşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studentul care a plătit cu viaţa dorinţa de libertate Arhivă Memorialul Sighet
Studentul care a plătit cu viaţa dorinţa de libertate Arhivă Memorialul Sighet

Paul Florea Marin, un student arestat în 1954 pentru că a multiplicat manifeste anticomuniste, n-a mai apucat să afle condamnarea primită, el murind în celula sa din cauza torturii la care a fost supus.

Paul Florea Marin (27 noiembrie 1931, Baia Mare – 9 noiembrie 1954, Închisoarea-Spital Văcăreşti) a multiplicat mai multe manifeste anticomuniste şi a scris un text despre situaţia reală din România pe care l-a înmânat unor delegaţi străini participanţi la Festivalul Tineretului din august 1953, conform informaţiilor furnizate pe site-ul memorialsighet.ro. 

A fost arestat la 29 ianuarie 1954, pe când era student în anul IV la Facultatea de Geologie. Rechizitoriul din 16 august 1954 al Procuraturii Militare Bucureşti îl găsea vinovat pe Florin Paul Marin de „delictul de răspândire de publicaţii interzise“.

Conform unei declaraţii consemnate în dosarul de anchetă, studentul a fost anchetat timp de 17 zile. Nu i s-a permis să doarmă noaptea, iar în timpul zilei era obligat să se învârtă în cerc în celulă. Ancheta nu s-a sfârşit aici şi tânărul, a cărui activitate nu era pe placul noii orânduiri a fost bătut sistematic.  

La 9 noiembrie 1954, Paul Florin Marin a murit la închisoarea-spital Văcăreşti, cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei, decesul survenind în urma torturilor la care a fost supus în timpul detenţiei.

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Acţiunea „Missouri”. Minciunile şi mofturile Ceauşeştilor la Casa Albă, la întâlnirea cu Nixon. Dictatorul i-a şocat pe americani cu subiectul privind evreii

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria


Secretele cu care a fugit Mihai Pacepa în SUA: diamantele sintetice, traficul de arme clandestin, numele agenţilor străini
 

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite