Slujbele festive din preajma Floriilor, din bisericile Arhiepiscopiei Tomisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea Domnului în Ierusalim de Florii Sursa Arhiepiscopia Tomisului
Intrarea Domnului în Ierusalim de Florii Sursa Arhiepiscopia Tomisului

Sfârşitul de săptămână care precede Săptămâna Mare a Sfintelor Paşti are slujbe religioase festive în preajma Floriilor serbate duminică, 1 aprilie.

Vineri, 30 martie, de la ora 14.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfinţite, urmată de Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Muceniţă Filofteia“ din Constanţa (Şoseaua Mangaliei nr. 80 A, Cartierul Km. 4).

Tot vineri, de la ora 18.00, ierarhul va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea Colilia, urmată de slujba tunderii în monahism (călugărire) pentru rasofora Irina, vieţuitoare a mănăstirii.

Sâmbătă, 31 martie, de la ora 16.00, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Medgidia (str. Vâlcelelor, zona Poieniţa).

Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramură de salcie verde şi înflorită, care se împarte credincioşilor ortodocşi, la biserică, în Duminica Florilor) marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. Deşi oamenii L-au primit cu mare bucurie şi cu nădejde în suflete pe Cel care avea să se jertfească pentru păcatele lumii, Iisus era conştient de faptul că peste puţină vreme va fi dat spre Patimi.

Cu acest prilej, duminică, 1 aprilie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, începând cu ora 9.00. Totodată, va fi rostită şi o rugăciune de mulţumire la împlinirea a 17 ani de la întronizarea IPS Teodosie în scaunul arhiepiscopal al Tomisului.

Prima menţiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranţilor“ sau „a Candidaţilor la Botez“, având în vedere că în aceasta zi toţi cei care nu primiseră încă Botezul mergeau la episcop pentru a-i încreştina, iar regii şi împăraţii acordau graţieri condamnaţilor, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut şi drept „Duminica graţierilor“. 

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în această zi să fie împărţite credincioşilor ramuri de salcie binecuvântate. Crenguţele de salcie amintesc de faptul că Iisus Hristos a fost primit de către oameni, în Ierusalim, cu ramuri verzi, simbol al onoarei şi respectului arătat. Totodată, acestea mai simbolizează şi renaşterea naturii sau biruinţa vieţii asupra morţii. În această zi, datorită bucuriei întâmpinării lui Hristos, Biserica a rânduit dezlegare la peşte. 

Concert cu muzică sacră pentru întâmpinarea Săptămânii Mari

Concertul prepascal „În vremea aceea…“ va fi oferit de Arhiepiscopia Tomisului, a cărei Corala bărbătească ortodoxă „Armonia“ are în palmares titlul de cel mai bun cor bărbătesc din lume.

A devenit o tradiţie ca, înainte de praznicul Învierii Domnului, Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului să ofere publicului Concertul prepascal „În vremea aceea….“. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 31 martie, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa.

Proiectul muzical este organizat de Arhiepiscopia Tomisului în colaborare cu Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa.

Fresca muzicală sacră pentru solişti, cor şi orchestră, compusă de către preotul Ion Popescu Runcu (1901-1975), este o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus (începând cu momentul aducerii în faţa lui Pilat) ce se finalizează cu Învierea Mântuitorului.

Sub bagheta dirijorală a Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru vor evolua Corala Armonia, Orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski şi soliştii: Alexandru Chiriac (Iisus), Gabriela Dobre (Fecioara Maria), arhidiacon Vartolomeu Trofin (Pilat), arhidiacon Adrian Ioan Clinciu (Tâlharul cel bun), arhidiacon Florian Popa (Tâlharul cel rău), Mădălin Băldău (Recitatorul), Silviu Vizan, Arhid. Corneliu Chivu şi arhidiacon Doru Emanuel Pantazi (3 Martori mincinoşi) şi arhidiacon Ionuţ Cristinel Boancheş (Un Apostol). Intrarea este liberă.

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Săptămâna Mare, întâmpinată de cel mai bun cor bărbătesc din lume. Concert cu muzică sacră oferit de Corala Armonia a Arhiepiscopia Tomisului 

De ce se împart ramuri de salcie credincioşilor în Duminica Floriilor. În vechime, în această zi, regii graţiau condamnaţi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite