Sirena de alarmare a populaţiei a prins glas la Constanţa. Care este mesajul rostit de o voce feminină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exerciţiul lunar de alarmare a populaţiei a căpătat glas la Constanţa. Din sirenă se aude o voce feminină care rosteşte un mesaj de siguranţă.

Sirena de alarmare a populaţiei sună în prima miercuri din fiecare lună, iar de miercuri, 7 februarie, sirena de la Constanţa a căpătat şi voce.

Un glas feminin a anunţat: „Atenţiune! Nu vă panicaţi! Acesta este un exerciţiu!“. După care a urmat semnalul de avertizare sonoră.

Măsura vine în urma criticilor care remarcau confuzia ce se poate isca lesne între un exerciţiu uzual şi o situaţie reală de pericol. 

Vocea sirenei nu s-a auzit, însă, în toate punctele cu alarmă de protecţie civilă din municipiul Constanţa. 

Apelul cu voce va fi lansat la Constanţa în fiecare lună, în Miercurea Alarmelor, în deschiderea exerciţiului. 

Mesajul nu este înregistrat, ci este rostit în timp real de o angajată a Protecţiei Civile Constanţa, ce aparţine de Primăria Constanţa. 

Ionela Bărboi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, a declarat că această măsură de alarmare cu voce este aplicată doar la nivelul reşedinţei de judeţ. „Mesajul va fi permanent şi se va auzi în fiecare Miercuri a Alarmelor, înaintea semnalului sonor de alarmare. Conţine avertizarea că alarmarea este doar un exerciţiu şi va preciza pentru ce tip de dezastru este“, a menţionat Ionela Bărboi. 

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că miercuri, 7 februarie, vor suna sirenele din toată ţara, în cadrul Exerciţiului „Miercurea Alarmelor“. Acesta se desfăşoară lunar pentru testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

Începând cu luna august a anului trecut, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 - 11.00, vor fi acţionate sirenele de alarmare publică existente la nivel naţional. 

IGSU a precizat că în toate localităţile ţării vor avea loc exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, în vederea centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. 

Sirena ISU alarma miercurea alarmelor Sursa Facebook IGSU

SEMNIFICAŢIA SEMNALELOR DE ALARMARE ACUSTICE A POPULAŢIEI

Semnalele de alarmare acustice a populaţiei, instituţiilor publice si operatorilor economici sunt: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană si încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

a) Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.

b) Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.

c) Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauzăde 6 secunde între ele. 

d) Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut. Prin modul de acţionare a mijloacelor tehnice de alarmare, există posibilitatea de a crea disconfort în spaţiul public, motiv pentru care asigurăm cetăţenii că astfel de exerciţii sunt necesare şi benefice. Recomandăm cetăţenilor să rămână calmi, să informeze membrii familiei asupra acestui exerciţiu şi să urmărească informările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. 

Pe aceeaşi temă: 

Nou exerciţiu de verificare a sistemelor de avertizare-alarmare a populaţiei miercuri, în toate judeţele

Cât trebuie să numeri până să realizezi ce fel de calamitate anunţă sirenele care sună în România. „Până la 33, cel mult“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite