Românii din Diaspora şi fumatul. Ce reguli trebuie să respecte cetăţenii din ţările în care nu se fumează în spaţiile publice
0
În pragul unei decizii a Camerei Deputaţilor care va reglementa fumatul în spaţiile publice, românii din diaspora ne relatează care este practica în ţările civilizate.
În Elveţia, ţara campioană la protecţia mediului, fumatul în localurile publice este interzis. Legea federală de protecţie împotriva tabagismului pasiv a intrat în vigoare la 1 mai 2010 şi vizează spaţiile închise accesibile publicului sau care servesc ca loc de muncă pentru mai multe persoane. În această categorie intră instituţiile publice, clădirile sportive, hoteluri, restaurante, vehicule din transportul public, magazine şi centre comerciale.
Fumatul poate fi autorizat în localuri special amenajate, atâta timp cât aceste locuri sunt izolate de alte spaţii, sunt desemnate ca atare şi dotate cu o ventilaţie adecvată. „În mod excepţional şi doar pe baza unui acord explicit, angajaţii pot lucra în spaţiile de fumători ale stabilimentelor hoteliere şi restaurantelor. Acest acord trebuie să fie parte integrantă a contractului de muncă“, arată Raluca Mateoc, tânără doctorandă la Universitatea din Fribourg.
Autorizaţia de spaţii pentru fumători se acordă restaurantelor care au o suprafaţă de maximum 80 metri pătraţi, un sistem de ventilaţie adecvat şi sunt clar recognoscibile din exterior ca spaţii de fumători.
Amenda penală este de 1.000 franci, dacă deţii sau fumezi în spaţii neamenajate speciale şi fără autorizaţie pentru fumat. Legea elveţiană permite ca normele să fie aplicate diferenţiat în cantoane.
„Cantonul Jura este refractar la interdicţia de a fuma. În acest canton se afla sediul fabricii de ţigări British American Tobacco, un contribuabil important cu câteva sute de angajaţi. Cantonul a interzis fumatul în instituţiile publice, dar nu a dat un semnal clar în ceea ce priveşte restaurantele. Aici sunt, de fapt, puţine restaurante cu spaţii de fumători, pentru că restaurantele sunt mai degrabă de mărime mică. După intrarea în vigoare a legii, doar două restaurante mai mici de 80 metri pătraţi ceruseră aprobare pentru fumat. Costul sistemului de ventilaţie agreat descurajează deţinătorii restaurantelor. Investiţia se ridica la 30.000 CHF. Alt canton, Vaud, interzice ca restaurantele să fie pentru fumători, indiferent de suprafaţa lor. Aici există şi un centru de informare pentru prevenirea tabagismului, CIPRET“, explică Raluca Mateoc.
În Suedia şi în Marea Britanie, fumatul este interzis oriunde în orice spaţiu public unde există un acoperiş - inclusiv în staţiile mici pentru autobuze care au doar protecţie anti ploaie. „Nu ai voie să fumezi nici în imediata vecinătate a uşilor şi geamurilor acestor clădiri! În Suedia există în interiorul unor clădiri publice nişte spaţii special amenajate, foarte bine aerisite, unde este permis fumatul. Seamănă foarte mult cu spaţiile pentru fumat din aeroporturi - dar au început să le desfiinţeze şi pe acelea“, relatează Valentin Jalbă, care a trăit în Marea Britanie şi lucrează acum în Stockholm.
Tânărul român nu a observat fumători care să nu respecte legea. „De fapt, nu prea am văzut suedezi care să fumeze, în general. Poate, ocazional, câte o persoană care fumează prea aproape de uşi... dar în interiorul clădirilor nici nu se pune problema. Cred că nu doar poliţia ar avea ceva de spus, dar şi ceilalţi oameni“, spune Valentin. Suedezii au înlocuit ţigările cu „snus“, tutun mărunţit păstrat în punguliţe mici, pe care îl bagă între buze şi dinţi. Aşa îşi iau porţia de nicotină, fără fum, fără deranjul celor din jur care preferă izul de snus fumului înecăcios de ţigară.
În Belgia, din 2011 este lege: acolo unde se mănâncă nu se fumează. Până şi cafenelele sau cazinourile au obligatoriu fumoare. „Nici în tren nu se mai fumează“, descrie Dorin Epure, rezident în Bruxelles. Franţa respectă aceeaşi interdicţie, din 2007, iar fumatul este permis doar în barurile-tabac. „Statistica oficială arată că anual mor în Franţa 66.000 persoane din cauza tutunului, iar 5.000 dintre acestea sunt fumători pasivi“, mai spune Dorin.
Raluca Mateoc, Valentin Jalbă şi Dorin Epure

Pe aceeaşi temă:
Clubul Doors Constanţa restricţionează fumatul. Localul a publicat pe Facebook planul de incendiu