România începe producţia de gaze naturale extrase din Marea Neagră. Ce presupune proiectul MGD
0Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina, situate în Marea Neagră, la aproximativ 120 de kilometri de ţărmul României.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă, alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, participă marţi, 28 iunie, ora 11.00, la ceremonia de începere a producţiei de gaze naturale din Marea Neagră, în cadrul Proiectului MGD operaţionalizat de compania Black Sea Oil & Gas. Ei vor veni la staţia de tratare a gazelor de la Vadu, comuna Corbu, judeţul Constanţa.
Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (Proiectul MGD) cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (aproximativ 300 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007, respectiv 1995.
„Ambele sunt de vârstă Miocen şi Dacian superior cantonate în rezervoare de gaz biocenic constituite din nisipuri marine de adâncime mică, situate la aproximativ 120 de kilometri de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri”, arată compania Black Sea Oil & Gas.
În privinţa instalaţiilor industriale, proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care este conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana.
O conductă submarină de 121 km asigură transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.
Vă recomandăm şi:
Faleza din Costineşti, împrejmuită cu garduri de stuf. Poate fi un pericol pentru turişti