Faleza din Costineşti, împrejmuită cu garduri de stuf. Poate fi un pericol pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ABADL
FOTO: ABADL

O zonă a falezei din Costineşti reprezintă un pericol pentru turişti deoarece se poate prăbuşi în orice moment. Situaţia este cunoscută de ani buni, iar autorităţile se rezumă la a interzice accesul.

Pentru siguranţa turiştilor şi localnicilor, porţiunea de faleză de la Costineşti, puternic erodată, este monitorizată permanent de angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL).

„Zona a fost îngrădită la începutul procesului de eroziune pe creasta falezei, iar la baza acesteia unde fuseseră montate palplanşe metalice au fost amplasate garduri de stuf, iar panourile de avertizare a turiştilor prin care le este semnalat pericolul au rămas pe poziţie”, transmite Administraţia Bazinală de Apă. 

Zeci de metri din faleza Costineştiului sunt în pericol de prăbuşire. Problemele au apărut în urmă cu zece ani, iar de atunci situaţia se agravează încontinuu. Ministerul Mediului, cel care administrează faleza, spune că ştie situaţia.

Localnicii arată că în ultimii ani au loc dese alunecări şi prăbuşiri ale falezelor, în contextul nerealizării de urgenţă a lucrărilor de stabilizare.

ABADL susţine că  această porţiune de coastă este inclusă în proiectul cu finanţare europeană „REDUCEREA EROZIUNll COSTIERE FAZA II (2014-2020)” care are drept scop sporirea siguranţei în zona de coastă, puternic ameninţată de efectele distructive ale procesului de eroziune costieră. În aceleaşi timp obiectivul proiectului este de a proteja şi îmbunătăţi calitatea mediului şi a standardelor de viaţă ale comunităţilor locale de-a lungul coastei româneşti a Mării Negre.

faleza costinesti foto mugurel calin

Faleza din Costineşti foto: Mugurel Călin

„Staţiunea Costineşti va beneficia în cadrul proiectului de o protecţie costieră de 2.550 de m liniari şi de 16 ha de plajă nouă. În cadrul proiectului vor fi demolate mai întâi structurile existente, vor fi construite epiuri marine noi încastrate în ţărm şi vor fi instalate structuri pentru valorificarea biodiversităţii marine - recife artificiali”, arată ABADL.

faleza costinesti foto abadl

foto: ABADL

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Hamsia prăjită, gustul vacanţei pe litoral. Cum sunt păcăliţi turiştii la mare

Ce peşte să mănânci pe litoralul Mării Negre. Sfaturile specialistului: speciile care se prind în această perioadă, cum se prepară, cum ştim că e proaspăt

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite