Revoltă în cartierul Henri Coandă. Nevoiaşii lui Mazăre protestează
0Locuitorii cartierului social Henri Coandă din Constanţa, pentru care Radu Mazăre este anchetat la DNA, au ieşit în stradă să protesteze la adresa procurorilor care le-au săltat binefăcătorul.
Nevoiaşii din campusul social construit de Radu Mazăre demonstrează pentru primarul care le-a dat o casă. „Dacă nu era el, eram în stradă acum. Dormeam prin gară, muream“, dau mărturii oamenii care locuiesc în containerele puse la dispoziţie de municipalitate.
Ei s-au hotărât ca miercuri dimineaţa, să meargă în faţa Primăriei Constanţa, pentru a manifesta în favoarea primarului.
Radu Mazăre se află la DNA Bucureşti de câteva ore, fiind săltat de mascaţi de pe terasa unui restaurant, „Isoletta“, din parcul Herăstrău. „Mă aştept la orice. Nu mi-e frică decât de Dumnezeu“, a spus Mazăre la intrarea în DNA.
Procurorii DNA au efectuat marţi percheziţii la Primăria Constanţa şi la locuinţa primarului Radu Mazăre într-un dosar de corupţie. Primăria Constanţa a confirmat că percheziţiile de la sediul instituţiei vizează construcţia cartierului de locuinţe sociale Henri Coandă.
Radu Mazăre a precizat că la audieri a fost chemată şi directoarea economică a primăriei, iar percheziţiile DNA au fost efectuate şi la locuinţa fratelui său, şi la cea a mamei lui, care stau în acelaşi complex de vile de pe malul lacului Siutghiol din Mamaia, vizavi de Melody. „Nu ştiu dacă mai plec în Madagascar. Poate e spre binele meu“, a mai râs Mazăre.
Cu doar o zi înainte, primarul Constanţei a făcut o declaraţie surprinzătoare, anunţând că este tot mai convins de faptul că cineva i-ar putea face de petrecanie în vacanţa din Madagascar. Mazăre îşi va petrece acolo concediul de Paşti alături de mama sa şi câţiva apropiaţi.
Anchetă pentru cartierul nevoiaşilor
La 24 martie, Radu Mazăre a anunţat că procurorii DNA i-au cerut documentaţia care a stat la baza construirii cartierului pentru nevoiaşi Henri Coandă din nordul oraşului. El primise o adresă de la DNA Bucureşti în care i se cerea ca până pe data de 25 martie să trimită toate documentele de achiziţie, procedurile şi contractele atribuite în vederea construirii cartierului Henri Coandă.
„Să vă arat cum se face justiţie în Republica Băsescu“, şi-a început el conferinţa de presă din mijlocul celor care au primit adăposturi de la primărie.
Aplaudat la scenă deschisă de nevoiaşi, el şi-a continuat apărarea: „Aici trăiesc peste 3.000 de oameni, care au petrecut unii două ierni“. Unii l-au apludat, iar alţii încercau timid să obţină un loc în faţă pentru a-i spune primarului nevoile: ca vor butelii, că au plătit curentul 600 de lei, în condiţiile în care, spun ei, stau într-un centru social. „Am stat mai multe zile pe treptele de la Primărie şi nu m-a primit în audienţă“, se plânge un altul.
Primarul a făcut o comparaţie între realizarea lui şi cea a lui Adriean Videanu, care a construit un cartier similar la Bucureşti, cu costuri mult mai mari. „Eu am făcut 906 unităţi cu 7 milioane euro. Videanu a făcut 143 unităţi cu 18,5 milioane euro“, a dat exemplu Mazăre. La Constanţa s-a construit cu 286 de euro/mp, iar la Bucureşti cu 1.500 de euro/mp“, a exemplificat Mazăre.
„Eu de unde să fur atunci când construiesc cu 286 de euro/mp?“, îi întreabă edilul pe cei de la DNA.
În cartierul Henri Coandă, a cărui construcţie a demarat în 2011, locuiesc peste 3.000 persoane „amărâte“, după cum le-a caracterizat primarul Mazăre.
La inaugurarea ultimului bloc de locuinţe din cartierul social, în 2013, a fost prezent şi Victor Ponta, premierul României. El a spus atunci că proiectul Constanţei ar putea fi preluat la nivel naţional.
Primăria Constanţa confirmă: percheziţia DNA vizează construirea cartierului social
Biroul de presă al Primăriei Constanţa informează că o echipă de procurori de la DNA Bucureşti au descins dimineaţă marţi dimineaţă la sediul Primăriei Municipiului Constanţa. Procurorii au solicitat mai multe documente privind proiectarea şi procedurile de achiziţii referitoare la construirea campusului social Henri Coandă.
„Reamintim că în primă fază a acestui proiect s-au construit 906 unităţi locative (garsoniere şi apartamente) modulare destinate nevoiaşilor. Garsonierele şi apartamentele sunt dotate cu pat şi saltea, minifrigider, plită electrică, chicinetă şi toaletă cu duş.
De asemenea, s-au construit o cantină socială, cabinet medical, locuri de joacă şi parcări, precum şi o biserică. Valoarea totală a investiţiei este 30,945 milioane lei.Documentele solicitate sunt pregătite şi vor fi predate în scurt timp celor de la DNA“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanţa.
Vă mai recomandăm
FOTO Casa lui Nicuşor Constantinescu, percheziţionată cu mascaţii la uşă
Radu Mazăre, suspect de infecţie prostatică. „La mine au greşit, dar la Nicu situaţia e serioasă“