Primul artist oficial al Bucureştilor: contele maltez Amedeo Preziosi, chemat de Regele Carol I să imortalizeze viaţa românilor la finele anilor 1860

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bucureşti văzut de Amedeo Preziosi Sursa foto wikimedia.org
Bucureşti văzut de Amedeo Preziosi Sursa foto wikimedia.org

Primul artist oficial al Bucureştilor este un conte maltez, Amedeo Preziosi, pe care Regele Carol I l-a chemat în România pentru a imortaliza viaţa de la finele anilor 1860.

Pe numele său Aloysius-Rosarius-Amadeus-Raymundus-Andreas Preziosi, contele Amedeo Preziosi s-a născut în Malta, la 2 decembrie 1816, ca primul născut al unui înalt funcţionar al Maltei, căsătorit cu o franţuzoaică.

Micul Amedeo a primit o educaţie aleasă, luând lecţii de pictură cu maestrul maltez Giuseppe Hyzler. Înclinaţia sa pentru arte era atât de puternică, încât mai târziu, la ceasul alegerii unei cariere, Amedeo şi-a înfruntat tatăl, care dorea o carieră în Drept pentru moştenitorul său, şi s-a înscris la Arte Frumoase la Paris.

La începutul anilor1840, Preziosi se mută la Istanbul, unde viaţa lui se schimbă. Aici îşi găseşte, în peisajul balcanic, sursa de inspiraţie şi locul nu doar în arta plastică, ci şi în viaţă. Se căsătoreşte cu o domnişoară de origine greacă, cu care va avea patru copii.

Locurile, oamenii, atmosfera, viaţa Istanbulului sunt atât de pitoresc redate în acuarelele şi litografiile sale, încât lucrările îi sunt cerute de oficiali din diplomaţia britanică. Aşa apare albumul „Costumele Constantinopolului“, apoi albumul intitulat „Stamboul“, publicat în 1858, la Paris.

Datorită prietenului său ardelean Carol Popp de Szathmári, primul fotograf care a documentat viaţa din România monarhică, intră în legătură cu ţara noastră. În vizita sa de la Istanbul din 1866, Regele Carol I, impresionat de talentul lui Preziosi, îi cere să realizeze albume asemănătoare în România, pentru a reda tabloul unei naţii sărace, care încerca să îşi găsească drumul spre modernitate.

Amedeo Preziosi vine în România în iunie 1868 şi începe să descopere o lume nouă, a Balcanilor latini. Cunoaşte Bucureştiul, face călătorii în ţară, iar scheciurile sunt transformate apoi în acuarele. Următorul an vine din nou, tot în iunie, şi concepe albumul „La Valachie“.

Artistul Bucureştilor s-a stins din viaţă la 27 septembrie 1882, într-o partidă de vânătoare unde a fost împuşcat accidental.

Opera sa „românească“ poate fi admirată la muzeele de artă din Bucureşti. Marile case de licitaţie se întrec să vândă lucrările lui Amedeo Preziosi. Acestea ajung în colecţiile unor cunoscători care apreciază arta „urbană“ din capitale europene, ce arătau mai degrabă a sătuce în secolul 19. Un mic album de buzunar „Amedeo Preziosi - Bucureşti“ a fost editat recent, în „tiraj aparte“, de Paideia Image and Collection.

Amedeo Preziosi Sursa foto wikipedia.org

Amedeo Preziosi - primul artist oficial al Bucureştilor Sursa foto wikipedia.org

Pe aceeaşi temă:

Anatole Magrin, primul care a surprins Constanţa în imagini. Istoria fascinantă a celui care a fost fotograful regelui Carol I

FOTO Fascinantele chipuri ale Dobrogei, la început de secol XX


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite