Premieră medicală la Spitalul Judeţean Constanţa. Procedura a durat o oră şi a fost un succes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră medicală consemnată la Spitalul Judeţean Constanţa. O echipă de medici de la Institutul Clinic Fundeni a efectuat cu succes o procedură medicală folosind un angiograf primit recent de spitalul constănţean.

Joi, 28 iunie, s-a consemnat o premieră medicală la Spitalul Judeţean Constanţa:  o echipă de medici din cadrul Institutului Clinic Fundeni a efectuat la Constanţa, o chemoembolizare. Procedura a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat cu succes.

„Chemoembolizarea presupune introducerea selectivă, doar în zonele afectate, de substanţe embolizante şi cistostatice, urmărindu-se distrugerea tumorilor. Chemoembolizarea este alternativa la chimioterapia clasică, orală şi parenterală şi se adresează atât tumorilor hepatice primitive, cum este hepatocarcinomul dar şi determinărilor secundare ( metastaze hepatice de cancere colo-rectale)”, spun reprezentanţii spitalului constănţean.

Pentru această procedură, medicii au folosit tot pentru prima dată şi angiograful primit de către Spitalul Judeţean Constanţa în cadrul proiectului European “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare şi crearea de noi  infrastructuri – DIPCDCI”.

Proiectul prin care unitatea sanitară a fost dotată cu acest aparat ultraperformant de angiografie aparţine Academiei de Ştiinţe Medicale din România în parteneriat cu SCJU şi este coordonat de către Prof. Dr. Radu Deac.  In total,  17 centre medicale din ţară au fost dotate cu angiografe,  prin intermediul fondurilor europene.    

In cadrul acestui proiect naţional, SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanţa este implicat în mai multe teme:

-tema 2, Înfiinţarea registrului national de tratament;
-tema 3,  Implementarea în România a conceptului de Heart Team;
-tema 8, Evaluarea vascularizaţiei şi microvascularizaţiei tumorilor hepatice utilizând echipamente hibride – angiografe cu posibilităţi de achiziţie a imaginilor de tip computer tomografic;
-tema 9,  Stabilirea unei hărţi virtuale a vascularizaţiei tumorale prin achiziţie angiografică 3D şi integrarea imaginilor CTşi IRM.

„Pacienţii care vor fi incluşi în studiu  trebuie să îndeplinească mai multe criterii din punct de vedere medical. Rezultatele cercetării se vor materializa într-o strategie naţională de tratament a afecţiunilor, aplicabilă pe tot teritoriul ţării, în centre specializate”, se mai arată în comunicatul Spitalului.

Din echipa de cercetare fac parte:  Dr. Radu Baz (coordonator),  Dr. Irinel Parepa, Dr. Răzvan Maxim, Dr. Belgin Salim, Dr. Marius Militaru, Tehn. Adina Buica, Dr. Pavel Platon şi Dr. Gina Rusu (Institutul Fundeni). Coordonatorul national al programului de oncologie din cadrul proiectului de cercetare este dr. Mugur Grasu, din cadrul Institutului Clinic Fundeni, care a participat astăzi, la SCJU Constanţa,  la efectuarea primei chemobolizări, alături de colectivul din echipa de cercetare.

După finalizarea studiilor, angiografele vor rămâne în spitalele în care au fost instalate şi vor fi utilizate în folosul pacienţilor.

Imagine indisponibilă

Pe aceeaşi temă:

Rujeola mai face o victimă. Un copil de 9 luni a murit după ce a luat boala din spital









 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite