Povestea icoanei făcătoare de minuni care a scăpat Catedrala Tomisului de la bombardament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Constanţa nu duce lipsă de lăcaşuri sfinte, iar faptul că unele dintre ele adăpostesc adevărate minuni ale creştinismului este la fel de bine ştiut. Peştera Sfântului Andrei este apreciată prin faptul că pe acolo a trecut apostolul, dar minunile contemporane nu au loc în peşteră, ci la Mănăstirea Dervent sau la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.

Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel adăposteşte o icoană a Maicii Domnului. Odorul sfânt a fost donat de către călugărul Ghiţă Coţcaru, vieţuitor al mănăstirii Durău (jud. Neamţ). Donaţia a avut loc în urmă cu aproape 80 ani. 

Icoana a stat la Durău numai trei ani, iar călugării şi credincioşii spuneau că a făcut mai multe minuni. Maica Domnului i s-a arătat în vis călugărului şi i-a mărturisit "că doreşte să vie această icoană a Ei dela muntele Ciahlău la mare". Călugărul a luat legătura cu episcopul Gherontie.

Transportul icoanei care măsoară 1,20m / 0.94m de la Durău la Constanţa a fost şi el problematic. Icoana era îmbrăcată în argint şi avea ca model icoana de Prodromiţa de la schitul Românesc din Muntele Athos. 

Mai marii bisericii îşi aduc aminte că Cezar Mereuţă, directorul general al Căilor Ferate, a pus la dispoziţie un vagon special care a transportat-o de la Piatra Neamţ la Constanţa. Puterea ei de tămăduire a făcut ca icoana să se oprească de mai multe ori pe drum, iar credincioşii s-au închinat la ea câte o zi în oraşele Focşani, Râmnicul Sărat, Buzău, Făurei şi Feteşti, unde a fost întâmpinată de vlădica Gherontie, episcopul Tomisului. 

Primirea de la Constanţa a fost şi ea plină de fast. Oamenii bisericii, creştinii, autorităţile civile şi militare, corul episcopiei şi fanfara militară au aşteptat-o la gară pe 20 iulie. 

Atunci când a fost coborâtă din vagon, episcopul Gherontie Nicolau a citit o rugăciune de  „punere sub protecţiunea acestei icoane făcătoare de minuni a oraşului şi a eparhiei Constanţa. A urmat apoi un drum până la catedrală, moment în care "preoţii îmbrăcaţi în odăjdii au purtat-o pe braţe". La catedrală, episcopul, preoţii şi diaconii au citit acatistul Acoperământul Maicii Domnului şi rugăciunile au continuat pînă la miezul nopţii. 

image

A doua zi, duminică, Sfânta Liturghiea fost oficiată de către arhiereul Grigorie, vicarul Mitropoliei Moldovei, şi episcopul Gherontie, al Constanţei şi Durostorului, apoi, după predicile ţinute de ierarhi icoana a fost aşezată în locul pregătit. „Rugăciunile înaintea Sf. Icoane s`a făcut aproape cu neîntrerupere până Luni dimineaţă, când însoţitorii şi donatorul au plecat la locurile lor”, spuneau reprezentanţii bisericii. 

Un moment important în istoria acestei icoane a avut loc pe 3 august 1941. Bombele sovietice au căzut asupra catedralei, iar zona altarului a fost puternic afectată de bombardament. Icoana era de obicei situată în preajma altarului, dar ea a fost găsită la uşa bisericii fara sa fie mentionata vreo interventie umana pentru ocrotirea ei.

Tot în judeţul Constanţa există o icoană făcătoare de minuni la Mănăstirea Dervent. Acolo se află şi sfintele cruci despre care se spune că ies singure din pământ.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite