FOTO Povestea Cazinoului din Mamaia. Taxa de baie în Marea Neagră era de 10 lei, plus 1 leu timbru de aviaţie
0Una din cele mai vechi construcţii din Mamaia – Cazinoul – a fost proiectat de vestitul arhitect Victor G. Stephănescu. La inaugurarea lui a fost prezent Regele Carol al II-lea.
Construcţia portului Constana a impus mutarea plajei. Aşa a apărut staţiunea Mamaia. Meritul revine profesorului Ion Bănescu, primar al Constanţei între anii 1905-1907.
Era doar un nisip pustiu, la capătul căruia erau câteva case şi un sat pescăresc. Primele construcţii au apărut în 1906.
Inaugurarea oficială a staţiunii a avut loc la 28 august 1906, când două trenuri (gara fiind situată în zona complexului Tic-Tac) au străbătut drumul de la Constanţa până la Mamaia într-o oră şi jumătate.
În 1920, a început reconstrucţia staţiunii Mamaia, devastată de Primul Război Mondial. Patru ani mai târziu aici erau un bufet, un restaurant de clasă, o bodegă-patiserie şi o şalupă confortabilă şi luxoasă.
Mobilier „de prin rang“
Într-o ofertă înaintată Primăriei Constanţa se spune: „Subsemnaţii Jacob Aristide domiciliat în oraşul Constanţa strada Tomis nr 10 şi Gheorghe Timiraş invalidu de războiu, fost concesionar al jocurilor de noroc din Constanţa şi Carmen Sylva în anii 1934/ 1939, domiciliat în strada Tache Ionescu, nr 76, conform jurnalului Consiliului de Miniştri care prevede permiterea jocurilor de noroc, avem onoare a oferi pentru exploatarea exclusivă a tuturor jocurilor de noroc în Staţiunea Mamaia, pe termen de şase ani cu începere dela 1 Aprilie 1939“.
„Ne obligăm să construim pe un teren suficient care ni se va da gratuit de Primărie pe malul mărei la Mamaia, din beton armat o sumptoasă clădire Cazinou pe suprafaţa de cca. 1100 metri pătraţi, clădire care va costa cca. 7.000.000- lei şi care va rămâne la expirarea concesiunei proprietatea exclusivă şi absolută a Primăriei Municipiului sau Statului Român, după cum veţi bine-voi a decide.
Toate încăperile acestui cazinou ne obligăm să le mobilăm cu mobilier de prim rang, care deasemenea la expirarea concesiunei va rămâne Statului.
Imediat după aprobarea prezentei, vom începe construcţiunea Cazinoului la care ne obligăm a lucra zi şi noapte pentru a putea fi terminată până la data de 15 iunie a.c. iar până la această dată fiind liber a practica jocurile în încăperile bufetului dela Mamaia."
Proiectul Cazinoului i-a fost atribuit spre execuţie arhitectului Victor G. Stephănescu care anterior realizase moscheea şi clădirea Primăriei din Piaţa Ovidiu, acum Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa. El a proiectat o serie numeroasă de edificii în diferite oraşe din România în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Cazinoul a fost inaugurat în perioada anilor 1934 – 1935, în prezenţa Regelui Carol al II-lea, a membrilor Guvernului şi a notabilităţilor Constanţei, având spaţii moderne, zvelte. Putea fi caracterizat prin două cuvinte: eleganţă şi confort.
Un an mai târziu au început lucrările la pasarela Mamaia. Aici erau 600 de cabine de băi, un pod de beton cu tobogan maritim, la capătul căruia era proiectat un bar. Pasarela de la Casino a devenit repede un punct de atracţie al staţiunii. În 1934 erau înregistraţi în Mamaia 12.000 de vizitatori din Polonia, Ungaria, Cehoslovacia.
Cât costa să faci plajă la Mamaia
Conform unei ordonanţe din 20 iunie 1930 a Primăriei Constanţa, emisă de primarul Teodor Nicolau, taxa de baie era de 10 lei, plus un leu timbru de aviaţie. Elevii de şcoală plăteau doar 5 lei şi un leu timbru de aviaţie. Conform aceluiaşi act „Pe tot restul litoralului Mării, dela satul mamaia şi până la Institutul Bioceanografic, conform art. 2 şi 7 din legea administrativă fiind un drept regalian nu poate face nimeni baie, decât plătind o taxă de 5 lei de fiecare persoană.
Se exceptează plaja din dreptul hotelului Rex, unde pe baza convenţiei aparte, încheiată cu Primăria, persoanele ce locuesc în hotel pot face baie fără plată, sub rezerva controlului Primăriei, că nu fac plaje persoanele ce nu locuesc la hotel. Cei găsiţi fără bilet de bae pe plaja Mamaia vor plăti întreitul taxelor de intrare.
Se interzice instalarea de corturi pe plaje, fără plată. Este oprit scăldatul trupei, a cailor şi spălatul oricărui fel de vehicul. Este interzisă pe tot timpul sezonului circulaţia căruţelor pe plaje şi bulevard. Toţi cei care fac baie, fie în zona băilor, fie în afară, sunt obligaţi a avea costume de baie. Contravenienţii vor fi daţi în judecată de organele poliţieneşti. Ungerea cu nămol este oprită atât în cabine cât şi pe plaje“, aflăm de pe armyuser.blogspot.co.uk.
Cu ce se îndulcea protipendada în anii 60
Dar să vedem ce era în meniul Cazinoului în anii 60. La Buffet Froid se puteau comanda caviar noir frois – 100 gr – 110 lei, filets d’anchois – 7,70 lei, salami de Sibiu – 17,60 lei. Fromages – 2,30 lei, salades – 5,05 lei. La categoria desert, în meniu erau trecute profiterol ce costa 18,50 lei, tort glacees – 18,90 lei. O cafea la filtru costa 12 lei, iar una turcească 16 lei. Un Courvoisier costa 37,50 lei, o şampanie Gordon rouge – 240 lei, iar o Fetească 82 de lei, aflăm de pe Constanta City.
În 1968, romancierul Miguel Angel Asturias, laureat al Premiului Nobel, spunea: „Mamaia rivalizează cu orice staţiune de pe Coasta de Azur, de pe riviera italiană sau de pe plajele Floridei“.