Petiţie pentru demararea terapiei cu delfini. Acuzaţii între conducerea Delfinariului şi reprezentanţii unui centru terapeutic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tearpie cu delfinini FOTO Arhivă personală Adrian Gemănaru
Tearpie cu delfinini FOTO Arhivă personală Adrian Gemănaru

Centrul Psihologic „Marea Neagră“, care derulează tehnici revoluţionare de recuperare a copiilor cu dizabilităţi, a iniţiat o petiţie prin care vrea să determine Delfinariul din Constanţa să accepte delfinoterapia.

Deşi în anul 2012 între Centrul terapeutic „Marea Neagră“ şi Delfinariul din Constanţa s-a semnat un protocol pentru începerea delfinoterapiei (terapia cu delfini), un an mai târziu, Consiliul Judeţean Constanţa, în subordinea căruia se află Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, nu a aprobat începerea proiectului, reclamă psihologul Adrian Gemănaru.

„Şedinţele de terapie cu animale sunt foarte apreciate în Occident, mai ales în Statele Unite ale Americii, şi am decis să demarăm acest proiect şi în România. Din motive administrative sau poate politice, nu pot să-mi dau seama încă, proiectul a fost sistat şi dorim să facem o presiune publică pentru reluarea acestuia”, reclamă Adrian Gemănaru.

De cealaltă parte, Adrian Bâlbă, directorul complexului, spune că în 2003 s-a semnat un contract de colaborare ştiinţifică, pe care cei de la Centrul Marea Neagră nu l-au onorat. Practic, ei ar fi trebuit să vină pe marginea bazinului împreună cu copiii şi să urmărească delfinii şi pe baza acestei recunoaşteri să se stabilească ce paşi trebuie urmaţi pentru terapie.

„Noi acum suntem în lucrări de reconstrucţie şi nu ne putem gândi acum la terapie. Însă, sistemul de filtrare al apei nu permite ţinerea copiilor în bazin. Apoi, temperatura apei în care trăiesc delfinii este de 15 grade, întrucât ei sunt aduşi din Oceanul Indian. Cei de la centru spun că vor băga copiii în costum de neopren, dar este foarte greu. Este greu şi să legi şireturile unui copil cu autism“, spune Adrian Bâlbă. El mai reclamă faptul că reprezentanţii centrului nu au luat legătura niciodată cu cei de la Delfinariu şi au lansat acuzaţii doar în public sau au adresat scrisori Consiliului Judeţean Constanţa.

Adrian Gemănaru spune că sesiunile de lucru în bazin vor fi de 25 de minute, echipa de lucru fiind compusă din psiholog, dresor şi copil. Vârsta minimă a copiilor care ar putea să fie cooptaţi în terapia cu delfini este de patru ani.

Centrul Psihologic Marea Neagră şi-a luat obligaţia ca pentru doar două ore de terapie zilnică să suporte toate cheltuielile de întreţinere ale delfinilor, care se ridică la 10.000 de lei, să asigure psiholog acreditat internaţional pentru delfinoterapie, să desfăşoare o cercetare ştiinţifică privind beneficiile delfinoterapiei şi să suporte costurile de achiziţionare ale unui delfin în termen de doi ani de la demararea proiectului.

Petiţia online pentru reluarea proiectului poate fi semnată aici: http://www.petitieonline.net/petitie/delfinoterapie_pentru_autism-p08493156.html

Delfinariul din Constanţa şi-a pierdut una dintre cei 3 vedete pe 8 iunie 2013, când delfinul Pei-Pei a murit. Cele două femele Chen-Chen şi Ni-Ni au fost aduse la Constanţa alături de Pei-Pei în anul 2010. Delfinii aveau atunci doar 3 ani şi învăţaseră noţiunile de bază de la antrenorii de la Aquarium din Beijing, China, acolo unde s-au născut. 

Vă mai recomandăm:

Terapie cu câini pentru copiii cu probleme, la Constanţa. Sunny este preferatul celor mici

FOTO Terapie pentru copiii bolnavi de autism la bazinul de înot al lui Răzvan Florea

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite