Mielul de Paşti, sacrificat sau salvat. Jertfa cu semnificaţie biblică, contestată de apărătorii animalelor după o declaraţie făcută de Papa Francisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miei ce vor fi sacrificaţi de Paşti Foto Silvana Armat
Miei ce vor fi sacrificaţi de Paşti Foto Silvana Armat

Sacrificarea mielului de Paşti are o semnificaţie biblică, însemnând jertfirea Mielului Domnului, pe Cel fără de prihană - Mântuitorul Iisus Hristos. Ritualul pascal, care răsplăteşte postul ţinut de credincioşi, este însă puternic contestat de apărătorii animalelor. „Învierea este sărbătoare a vieţii sau a morţii?“, se întreabă aceştia.

„Tot mai mulţi oameni condamnă genocidul asupra mieilor, ce caracterizează România în perioada Sărbătorilor Pascale. Celebrarea Paştelui, aşa cum se făcea până acum 2.000 ani, prin <sacrificarea> mielului a fost condamnată tocmai de Iisus, care a spus că nu de jertfă are Domnul nevoie, ci de milă. Biserica, însă, se pare că a rămas cantonată în Vechiul Testament, susţinând practici primitive, imorale, crude şi ocrotind astfel încălcarea poruncii universale: <Nu ucide!>. Biserica poate să ia poziţie şi să oprească acest masacru“, spune Carmen Arsene, preşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA).

Ea face comparaţia între marile sărbători ale creştinătăţii, Paştele şi Crăciunul, care implică sacrificarea animalelor. „Paştele şi Crăciunul, adică Învierea şi Naşterea, cele mai curate, mai luminoase, mai pline de iubire zile creştine, ce vorbesc despre Viaţă, sunt sărbătorite prin moarte. Mielul blând, simbolul purităţii, ale cărui glas şi strigăt sunt asemuite adesea cu ale unui copil, este luat de lângă mama lui, legat, ucis şi apoi mâncat, întrucât <sărbătorim> Învierea Domnului! Şi aşa se menţine tradiţia condamnării şi răstignirii lui Isus de către Biserica oficială, anual, la fiecare Paşte, distrugând cel mai complex sentiment uman: compasiunea. Şi Biserica tace!“.

La conferinţa de presă de marţi, arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost înfruntat de un ziarist vegetarian, care l-a întrebat cum împacă porunca de a nu ucide cu sacrificarea unui miel nevinovat. „Eu nu sacrific miei, eu merg la slujbe“, a răspuns ierarhul, precizând că totul are o semnificaţie a jertfei Mântuitorului.

image

Papa de la Roma, folosit în bătălia pentru apărarea animalelor

Papa Francisc, capul Bisericii Catolice, a fost şi el introdus în conflictul dintre Biserică şi apărătorii animalelor. O frântură din predica din 19 martie 2013 rostită de Suveranul Pontif la Vatican a fost preluată de activişti şi folosită drept îndemn la salvarea mieilor.

Arhiepiscopia Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB) a creat o pagină de Facebook intitulată „Ce (NU) a zis Papa“, unde explică adevărul despre replici celebre atribuite Pontifului. Catolicii dau contextul declaraţiei din 19 martie 2013, în care se făcea referire la la Sfântul Iosif, purtătorul de grijă al lui Isus. Papa a spus atunci: „În el, dragi prieteni, vedem cum se răspunde la chemarea lui Dumnezeu, cu disponibilitate, cu promptitudine, dar vedem şi care este centrul vocaţiei creştine: Cristos! Să-l ocrotim pe Cristos în viaţa noastră, pentru a-i ocroti pe ceilalţi, pentru a ocroti creaţia! Vocaţia de a ocroti, însă, nu-i priveşte doar pe creştini, are o dimensiune care precedă şi care e pur şi simplu umană, îi priveşte pe toţi. Înseamnă a ocroti întreaga creaţie, frumuseţea creaţiei, aşa cum ni se spune în Cartea Genezei şi cum ne-a arătat Sfântul Francisc de Assisi: înseamnă a avea respect faţă de fiecare creatură a lui Dumnezeu şi faţă de ambientul în care trăim. Înseamnă a ocroti oamenii, a avea grijă de toţi, de fiecare persoană, cu iubire, îndeosebi de copii, de bătrâni, de cei care sunt mai fragili şi care adesea sunt la periferia inimii noastre. Înseamnă a se îngriji unii de alţii în familie: soţii se îngrijesc reciproc, apoi ca părinţi se îngrijesc de fiii lor, iar cu timpul fiii devin purtătorii de grijă ai părinţilor. [...] În fond, totul este încredinţat ocrotirii omului, şi este o responsabilitate care ne priveşte pe toţi. Fiţi ocrotitori ai darurilor lui Dumnezeu!“.

Cum s-a ajuns la declaraţia falsă atribuită Papei

„La câteva zile după predica Papei Francisc, Federaţia Italiană a Asociaţiilor pentru Drepturile Animalelor şi Ambient a relansat campania anuală împotriva consumului de carne, vizând salvarea mieilor care urmau a fi sacrificaţi de Paşti (era Duminica Floriilor). Federaţia a preluat cuvintele Papei <respect faţă de fiecare creatură> (în italiană - <avere rispetto per ogni creatura>) şi le-a interpretat ca o invitaţie a Papei de a nu mai sacrifica miei de Paşti. Prin intemediul unui site, membrii federaţiei au îndemnat la adoptarea unor meniuri alternative, fără carne.

De asemenea, printr-un comunicat, Federaţia i-a cerut Papei Francisc să pună capăt tradiţiei consumului de carne de miel cu ocazia sărbătorilor pascale. Difuzând informaţia, agenţia de presă italiană ANSA titra, în limba engleză: <Pope asked to end Easter lamb 'slaughter'>. De la <Pope asked> la <Pope asks> a fost cale scurtă, şi în presă s-a răspândit informaţia că Papa ar cere încetarea sacrificării mieilor de Paşti. O ştire falsă care reapare în fiecare an, în preajma Paştelui.

Demn de reţinut: nu tratăm aici oportunitatea sau nu a consumului de carne de miel de Paşti, nici simbolistica mielului în tradiţia Bisericii, ci doar veridicitatea unor cuvinte atribuite Papei Francisc. Aşadar, Papa Francisc nu a cerut niciodată să nu se mai sacrifice / consume miei de Paşti. Afirmaţia atribuită în mod fals Papei Francisc este o interpretare subiectivă a cuvintelor <respect faţă de fiecare creatură>, exprimate de Papa în contextul îndemnului adresat tuturor, nu numai creştinilor, la responsabilitate şi respect faţă de întreaga creaţie“, subliniază Biroul de Presă ARCB, iniţiatorul paginii de Facebook care demontează declaraţiile vehiculate în spaţiul public. 

Papa Francisc sărută un copil la sosirea în piaţa San Pietro de la Vatican FOTO AP

Pe aceeaşi temă: 

Dan C. Mihăilescu, despre necredinţa noastră: „Trăim Învierea prin orgii dionisiace”

Adevărul despre vorbele Papei Francisc. Pagina de Facebook care demontează „cuvinte celebre“ ale Suveranului Pontif

Venirea Papei în România, privită cu scepticism în comunitatea catolică. Monseniorul Ieronim Iacob: „De ce să vină Papa în România? Ca turist?“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite