Medicii veterinari verifică restaurantele şi terasele de pe litoral. Principalele nereguli constatate
0
Într-o singură săptămână, inspectorii sanitari veterinari au efectuat controale în peste 280 de unităţi de alimentaţie publică. Din cauza neregulilor descoperite în unele cazuri, au fost aplicate amenzi de 275.000 de lei.
În spătămâna 29 iulie-4 august, medicii veterinari care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au verificat, 288 de unităţi amplasate în staţiunile Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.
Controalele au vizat 190 de unităţi de alimentaţie publică, 4 pizzerii, 2 pensiuni, 6 cantine, 3 cofetării/patiserii, 19 laboratoare de cofetărie/patiserie, 55 de magazine alimentare, 1 supermarket, 2 tonete de îngheţată, 5 depozite alimentare şi o unitate de produse congelate.
În urma acestor controale s-au constatat următorele deficienţe:
- manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar;
- ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
- condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie;
- depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
- absenţa documentelor care descriu procedurile elaborate cu privire la principiile HACCP;
- folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră.
„Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 33 de unităţi, respectiv 13 restaurante, 5 unităţi tip fast – food, 4 unităţi tip bufet, 3 magazine alimentare, 2 baruri, 4 laboratoare cofetărie/patiserie, 1 tonetă îngheţată şi 1 pizzerie, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 275.200 de lei”, transmite DSVSA Constanţa.
Turiştii aflaţi pe litoral pot sesiza nereguli celor de la A.N.S.V.S.A., la numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007. La acelaşi număr se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.
Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului A.N.S.V.S.A.: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.
Pe aceeaşi temă:
Controale pe litoral. Inspectorii sanitar veterinari au aplicat amenzi de 95.000 de lei