UPDATE Constanţa rămâne sub avertizare meteorologică. Ce probleme sunt în judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilaje de deszăpezire acţionează pe drumurile din judeţul Constanţa, dar autorităţile afirmâ că deocamdată nu este necesară intervenţia utilajelor grele pentru degajarea traficului. Din cauza vântului puternic sunt probleme la alimentarea cu energie electrică şi implicit apă în localităţi din judeţ şi inclusiv în cartiere din reşedinţa de judeţ.

UPDATE Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că până luni, 12 februarie, ora 4, în sudul şi în estul Munteniei, precum şi în cea mai mare parte a Dobrogei vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ (10-15 l/mp). Se va depune un strat de zăpadă, local mai consistent, îndeosebi în judeţele Călăraşi şi Constanţa.

Meteorologii avertizează că vor fi intervale de timp în care ninsoarea va fi asociată cu intensificări ale vântului, cu viteze de 45-55 km/h, astfel încât aceasta va fi viscolită, iar vizibilitatea scăzută. Pe litoral rafalele vor depăşi 60.-65 km/h, dar precipitaţiile vor fi mixte.

UPDATE Codul Galben a fost prelungit până la ora 20 pentru judeţele Constanţa şi Tulcea. 

UPDATE RAJA Constanţa a comunicat că a fost reluată furnizarea energiei electrice la staţia de pompare şi tratare Bifurcaţie Cumpănă. „Pomparea apei către abonaţii din localitate a fost reluată, iar în jurul orei 14,30, toţi consumatorii din Cumpănă vor avea apa la presiuni normale“, promite operatorul de apă. 

UPDATE RAJA Constanţa anunţă că începând cu ora 11.20 nu s-au mai înregistrat căderi sau fluctuaţii de tensiune la nivelul staţiei de tratare şi pompare din municipiul Constanţa.

„Având în vedere numărul mare de consumatori deserviţi, dar şi lungimea reţelei, constănţenii din cartierele  Energia, Babă Novac, CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Km4-5, Km5, Poartă 6, Abator, Gară, Casă de Cultură, Inel I şi Inel II vor avea apa la presiuni normale în jurul orei 12,30“, dă asigurări operatorul de apă.

Comandamentul de Iarnă al judeţului Constanţa a infomat în dimineaţa zilei de duminică, 11 februarie, că a scos la intervenţie 29 autocamioane dotate cu lamă.

Totodată, echipajele de la Drumuri şi Poduri împrăştie material antiderapant.

„Situaţia nu impune şi acţionarea utilajelor grele (wolla, autogreder, freza zăpadă)“, a precizat Lucian Lungoci, reprezentant RAJDP Constanţa. 

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanta împrăştie material antiderapant pe autostrăzile A2 şi A4 şi pe drumurile naţionale cu 121 de autoutilaje. 

Autostrăzi

A2 Drajna-Lehliu: 8 autoutilaje

A2 Drajna - Cernavodă: 8 autoutilaje

A2 Cernavodă - Constanţa: 13 autoutilaje

A4 Ovidiu - Agigea: 6 autoutilaje 

Drumuri naţionale

SDN Călăraşi: 17 autoutilaje

SDN Slobozia: 8 autoutilaje

SDN Tulcea: 12 autoutilaje

SDN Constanţa: 38 autoutilaje

SDN Brăila: 11 autoutilaje

Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa a comunicat că din cauza vântului puternic, la ora 9,40, linia de alimentare cu tensiune a staţiei de pompare şi tratare Bifurcaţie Cumpăna a rămas fără energie, motiv pentru care staţia nu poate funcţiona. În aceste condiţii, s-a sistat alimentarea cu apă a tuturor abonaţilor din Cumpăna.

„Au fost anunţaţi reprezentanţii furnizorului de energie, care au dat asigurări că vor remedia avaria.

În continuare la staţia de tratare şi pompare Palas din municipiul Constanţa se înregistrează fluctuaţii de tensiune, motiv pentru care abonaţii deserviţi au apa cu presiuni scăzute“, comunică RAJA.

Operatorul anunţase anterior că din cauza vântului, începând cu ora 8,20, la nivelul staţiei de tratare şi pompare Palas din municipiul Constanţa, s-au înregistrat mai multe căderi/fluctuaţii de tensiune.

„Imediat, echipele de permanenţă au făcut de fiecare dată, manevrele necesare de repornire a pompelor în condiţii de siguranţă, însă intervenţiile lor sunt condiţionate de revenirea tensiunii normale.

În această situaţie, abonaţii alimentaţi de această staţie, cei din cartierele constănţene Energia, Baba Novac, CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Km 4-5, Km 5, Poartă 6, Abator, Gară, Casă de Cultură, Inel I şi Inel II au apa cu presiuni scăzute la robinete.

Asigurăm toţi consumatorii afectaţi în furnizarea apei de disfuncţionalităţile de la nivelul sistemelor de alimentare cu energie, că lucrătorii RAJA vor relua imediat alimentarea cu apa la parametri normali, după ce echipele Enel vor remedia avariile şi vor realimenta cu energie sursele şi staţiile de pompare“, transmite RAJA.

Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie a emis o avertizare de Cod Galben valabilă în ziua de 11 februarie, de la ora 8.30 până la ora 14:00., pentru judeţul Constanţa: Medgidia, Băneasa, Murfatlar, Negru Vodă, Adamclisi, Albeşti, Aliman, Amzacea, Bărăganu, Castelu, Cerchezu, Chirnogeni, Ciobanu, Ciocârlia, Cobadin, Cogealac, Comana, Crucea, Cuza Voda, Deleni, Dobromir, Dumbrăveni, Fântânele, Gârliciu, Grădina, Horia, Independenţa, Ion Corvin, Lipniţa, Mereni, Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazu, Mircea Vodă, Nicolae Bălcescu, Oltina, Ostrov, Pantelimon, Peştera, Poarta Albă, Rasova, Saligny, Saraiu, Seimeni, Siliştea, Târguşor, Topraisar, Tortoman, Valu lui Traian, Vulturu. Aici vor fi semnalate intensificări ale vântului, cu rafale de 55 km/h, şi fenomene asociate ca ninsoare, local viscolită, pe alocuri consistentă.

Centrul Meteorologic Regional Dobrogea a transmis atenţionarea că în noaptea de sâmbătă spre duminică vor fi precipitaţii, la început sub formă de ploaie, apoi lapoviţă şi ninsoare. Cantitatea de apă va fi în jur de 10 l/mp, iar stratul de zăpadă depus până la ora 08:00 ar putea fi pe alocuri de 5 cm.

„Având în vedere avertizarea meteo de ploi, ninsori şi vânt, în cursul acestei nopţi 13 sărăriţe vor fi pregătite pentru a împrăştia material antiderapant pornind din următoarele intersecţii: Poarta 1, bd. Ferdinand – bd. Tomis, bd. Mamaia - Pescărie, bd. Lăpuşneanu - bd. Aurel Vlaicu, str. Suceava - Boema, bd. I.C. Brătianu, şos. Mangaliei – bd. 1 Mai, bd. I.C. Brătianu-Cora, bd. Aurel Vlaicu – Pod Cumpenei. Alte 4 utilaje vor fi pregătite pentru a interveni la Unitatea de primiri urgenţe, la unităţile de învăţământ şi instituţii publice, iar 27 de utilaje cu lamă vor fi pregătite pentru a interveni dacă situaţia o va impune“, au precizat edilii.

De asemenea, având în vedere prognoza pentru următoarele zile, 10 freze cu lăţimea de lucru de 75 cm vor fi pregătite pentru a degaja zăpada şi a asigura accesul în staţiile RATC, trotuare şi treceri de pietoni cu plecare din următoarele intersecţii: bd. Ferdinand - str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia - str. Mircea cel Bătrân, bd. Tomis - bd. Alexandru Lăpuşneanu, str. Soveja - str. Primăverii, bd. Tomis - str Soveja, str. 1 Decembrie 1918 - bd. Alexandru Lăpuşneanu, bd. I.C. Brătianu - str. 1 Decembrie 1918, platou Gară CFR, şoseaua Mangaliei (zona Billa), str. Caraiman - str. 1 Mai vechi.

Reprezentanţii Serviciului Gestionare Spaţii Verzi, din cadrul Primăriei Constanţa, vor fi pregătiţi să intervină cu 4 echipe formate din alpinişti şi ţapinari, iar reprezentanţii Poliţiei Locale împreună cu cei ai Poliţiei Rutiere vor patrula pentru asigurarea fluenţei traficului rutier şi vor interveni dacă situaţia o impune.

Reprezentanţi ai Direcţiei Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei vor monitoriza permanent situaţia pe străzile din municipiu şi vor solicita intervenţia instituţiilor şi societăţilor abilitate.

„Rugăm constănţenii să nu staţioneze autovehiculele în locuri care ar împiedica accesul autovehiculelor cu competenţe în asigurarea serviciilor de urgenţă. Reamintim faptul că persoanele fizice şi juridice au obligaţia conform HCL 184/2013 să asigure îndepărtarea ţurţurilor, a zăpezii şi a gheţii din zona imobilelor şi depozitarea acestora în afara părţii carosabile şi în alte locuri în care circulaţia pietonală să nu fie afectată.

Pentru a evita posibilele accidente, recomandăm participanţilor la trafic să circule cu viteză care să nu depăşească 30 km/h, iar autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Totodată, recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun şi evitarea folosirii autovehiculelor personale“, este apelul făcut de municipalitate.

Constănţenii, agenţii economici şi asociaţiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanţa – 0241/550055;

Dispecerat Serviciul Administrare Spaţii Verzi – 0722545366/ 0241/488171;

Dispecerat Poliţia Locală – 0241/484205.

Pe aceeaşi temă: 

Cod galben de vânt în şase judeţe până la ora 14.00

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite