FOTO VIDEO Cum s-a transformat Kurban Bayram pe meleagurile româneşti. Care este secretul baclavalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelipsitele baclavale cu nuca, sirop şi lămâie. FOTO Adrian Boioglu
Nelipsitele baclavale cu nuca, sirop şi lămâie. FOTO Adrian Boioglu

Kurban Bayram este una dintre cele mai importante sărbători ale musulmanilor de pretutindeni. Iar România nu face excepţie. Cei peste 100.000 musulmani din ţara noastră se bucură în aceste zile de o sărbătoare cu bucate tradiţionale şi după caz, de petreceri în cluburi.

Patru zile de mâncare, împăcare cu familia şi daruri pentru cei nevoiaşi. Kurban Bayram este echivalentul Crăciunului la credincioşii creştini. Animalul sacrificat este berbecul sau tăuraşul şi cozonacul este înlocuit de delicioasele baclavale.

Dimineaţa de Kurban Bayram începe cu slujba de la geamie. După caz, unii musulmani ajung la o moschee pentru a se ruga, iar cea de la Constanţa se dovedeşte de fiecare dată neîncăpătoare. Sute de credincioşi au venit marţi dimineaţă pentru a lua parte la slujba oficiată de Iusuf Muurat, Muftiul cultului musulman din România. Mulţi dintre ei nu au mai avut loc în moschee şi s-au rugat afară. Aşa cum cere tradiţia, doar bărbaţii au venit la rugăciune.

La ieşire, darnicia unora s-a văzut încă de pe treptele clădirii. Înconjuraţi de femei şi copii de condiţie modestă unii au împărţit pachete, alţii le-au dat bani. Bătrânii au mers apoi la cimitir ca să-şi onoreze morţii din neam după care fiecare a plecat acasă să sacrifice Kurbanul. 

Cei mai în vârstă îşi aduc aminte vechile obiceiuri. În faţa Geamiei, un tătar trecut de 70 ani acceptă să-i fie pupată mâna de cei mai tineri ca el, apoi zăboveşte puţin pentru a ne spune ce se întâmplă după slujba. Recunoaşte că nu vorbeşte prea bine limba română, "Eu ştiu tătăreşte numai. Ce să vă spun? Acasă? Săruta soţia mâna, dacă am nepoţii acasă, nepoţele, fraţii mai mici îmi sărută mâna. După aia ne ne schimbăm, bem o cafea, mâncăm şuberek-ul rămas de aseară şi pe urmă ne apucăm să tăiem Kurbanul. Citim: Allah Akbar şi pe urmă tăiem, punem la cintil, lăsăm să zvânte puţin şi îl împărţim. Astăzi sacrificăm doi berbeci. Eu şi soţia separat. Oile sunt şubrede sau au miei. După aia un sfert la oală. Neamuri, familia, nepoţeii - mâncăm, facem rugăciunea".

Aşa cum era normal, Muftiul Muurat poartă veşmintele de sărbătoare. El spne despre Kurban Bayram că "este una dintre cele mai importante sărbători religioase. Este a doua sărbătoare ca semnificaţie în care sacrificăm în numele lui Allah şi aşteptăm răsplata lui şi beneficiu în urma bunătăţilor pe care ni le acordă bunul Allah. Cu ocazia acestei sărbători, musulmanii după ce sacrifică animalul au obligaţia să-l împartă în trei părţi egale. O parte să o folosească împreună cu membrii familiei, cea de a doua parte să o împartă cu rudele şi prietenii care le vin în vizită, iar cea de a treia parte, care este şi cea mai importantă să o împartă acelor persoane nevoiaşe, indiferent de apartenenţa religioasă. Aşa cum şi Ramazam Bayramul are ca scop o activitate umanitară, Kurban Bayramul cred că vine în sprijinul persoanelor nevoiaşe care timp de un an de zile nu au avut să pună pe masă o bucată de carne. Cu această ocazie le urez tuturor musulmanilor un Bayram fericit. Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!"

Nici gospodinele casei nu sunt mai prejos. Este momentul în care ele strălucesc în bucătărie. Ajunul sărbătorii este momentul în care sunt pregătite majoritatea mâncărurilor: sarmale, pilaf, salate şi delicioasele baclavale. Batalul sau berbecul este pregătit imediat după sacrificare. Fiecare femeie de etnie turcă sau tătară are secretul ei când vine vorba de baclavale. 

La Valu lui Traian, o comună din judeţul Constanţa trăieşte o bună parte a comunităţii turco-tătare din judeţul Constanţa. Cele peste 1500 persoane de religie musulmană păstrează tradiţiile, iar copiii satului ştiu un singur lucru: Kurban Bayram înseamnă dulciuri dăruite. Găştile de copii de toate vârstele colinda localitatea de la o curte la alta. Unii dintre ei au renunţat la ziua de şcoală, dar se întorc acasă cu o sacoşă mare plină cu baclavale, cozonac, cornuri sau ciocolată. 

Capul familiei este cel care taie batalul imediat după ce imamul îl citeşte. Operaţiunea cere migală aşa că o persoană specializată ăn sacrificări poate să meargă pe la 30 familii în prima zi de Bayram. Animalul este sacrificat şi jupuit în gospodărie şi o oră mai târziu familia se poate aduna în jurul mesei pentru a savura o friptură proaspătă. 

Ziua este petrecută alăruti de rude, iar seara este dedicată aşa-numitelor Toplanti - reuniunile tinerilor etnici turci şi tătari. Muzica orientală, dansurile din buric şi mâncarea tradiţională nu lipsesc nici la petreceri. Patru asemenea Toplanti au loc în Constanţa în serile de sărbătoare. 

Kurban Bayram - Sărbătoarea Sacrificiului la Musulmanii din România


Vă mai recomandăm:

Musulmanii de la Constanţa se pregătesc de sărbătoare. Unde sunt cele mai tari petreceri de Kurban Bayram

Mare sărbătoare pentru musulmani. Marţi începe Kurban Bayramul şi ţine patru zile

Muftiul Yusuf Muurat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Începe Kurban Bayram-ul! Sărbătoarea Sacrificiului este celebrată de musulmani timp de 4 zile. Muftiatul a pregătit credincioşilor peste 200 de bovine

E vremea deliciilor culinare orientale! Musulmanii sărbătoresc Bayram-ul, poftiţi la baclavale şi sarailii!

Musulmanii au intrat în lunile sfinte care preced cea mai importantă sărbătoare islamică - Bayramul

VIDEO Joi începe Ramazan Bairam-ul. Musulmanii serbează timp de trei zile

Moscheea Carol I din Constanţa împlineşte un secol de existenţă. Locaşul de cult poartă numele regelui care l-a dăruit „loialei comunităţi musulmane“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite