FOTO VIDEO De ce poartă numele lui Jean Constantin Centrul pentru Tineret inaugurat la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Constantin şi râsul lui inconfundabil Sursa arhivă
Jean Constantin şi râsul lui inconfundabil Sursa arhivă

Maestrul comediei Jean Constantin a fost celebrat la Constanţa la inaugurarea Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret care-i poartă numele.

Centrul este deschis în fostul cinematograf Republica de pe Bulevardul Ferdinand, la doi paşi de reşedinţa popularului actor. Are 769 locuri şi funcţionează în clădirea construită în anul 1962, cinema Republica fiind al doilea cel mai mare cinematograf din ţară, după Patria din Bucureşti.

O expoziţie cu fotografii ale actorului, în ipostaze personale şi pe scenă, a fost realizată de un nepot al său prin alianţă, Radu Stoian. Acesta a făcut un istoric al familiei maestrului. 

Hamal în port cu Ilarion Ciobanu

Jean Constantin s-a născut la Techirghiol la 21 august 1927, într-o familie cu 9 copii, din mamă grecoaică (Caliopi) şi tată macedonean sârb (Dumitru), actorul a fost cel mai mic dintre băieţi. Numele său de botez era Constantin, după bunicul său patern Costache. Numele de familie original era Zeanu, transformat în Geanu, transcris apoi în Jean, în livretul militar al tatălui său Dumitru.

Dumitru Jean a luptat în Primul Război Mondial, a fost rănit şi a fost ajuns în Dobrogea unde veteranii de război şi urmaşii eroilor de război primeau câte 5 hectare de pământ. Locuieşte în gazdă la Cumpăna, unde o cunoaşte pe Caliopi, a cărei familie avea acolo o brutărie. Se însoară şi se stabileşte la Techirghiol, unde locuia familia lui Caliopi, venită de la Salonic la 1878. Dumitru devine conductor arhitect.

La vârsta de 17 ani, Jean Constantin începe să muncească în Portul Constanţa, unde este coleg cu Ilarion Ciobanu. Activează în Brigada 3 Constanţa de pe şantierul Bumbeşti-Livezeni. Lucra ca hamal şi numărător de saci. „Noi, puştii, eram şobolanii portului“, râdea artistul. 

Jean Constantin şi Ilarion Ciobanu au jucat în brigada artistică portuară, ceea ce i-a adus în atenţia căutătorilor de talente. În 1952 a fost luat în armată la grăniceri, la Turnu Severin, fiind remarcat în ansamblul artistic de viitorul regizor Iulian Mihu. În 1957 a intrat prin concurs la Teatrul de Stat din Constanţa, unde a activat timp de 30 ani la secţia de estradă Fantasio, coleg cu Dan şi Sida Spătaru, Aurel şi Gelu Manolache, Mariana Cerconi (soţia sa din „Toate pânzele sus“), Ilona Moţica, Gina şi Milidi Tătaru etc. 

A avut trei neveste, toate din teatru

Jean Constantin a fost căsătorit de trei ori. Prima soţie a fost Mioara Mocanu, artistă la Teatrul de păpuşi din Galaţi. A doua soţie a fost Nina Cocea, balerină de la Teatrul Fantasio. A treia soţie a fost Nina Petcu, sufleur la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu care a rămas până la sfârşitul vieţii (26 mai 2010), deşi locuiau separat - el la Constanţa, ea la Bucureşti.

Jean Constantin, de altfel, nu a părăsit niciodată Constanţa. „Sunt constănţean get-beget, născut la Techirghiol. În Constanţa mă cunosc toţi ca pe statuia lui Ovidiu. Constanţa rămâne pentru mine oraşul meu, unde pot să respir, simt zgomotul acela al mării, al Mării Negre, Marea Neagră pe care o iubesc foarte mult, cu toată răutatea ei, dar sunt de-acolo“, spunea el în interviul acordat la emisiunea „Profesioniştii“ de la TVR. 

image

Nea Jenică, aşa cum îl alintau constănţenii, şi-a scris iubirea neţărmurită pentru Constanţa într-un cuplet care se încheia cu versul: „Pe toată America nu dau eu Constanţa mea“.

„Dacă n-ar fi fost Teatrul Fantasio, aţi fi părăsit Constanţa?“, l-a întrebat Eugenia Vodă. „Nu. Eu Constanţa n-o părăsesc pentru nimic în lume, niciodată, până închid ochii“, a răspuns marele comediant. 

În acelaşi interviu, el făcea un top al celor mai buni actori cu care a lucrat: Toma Caragiu, Amza Pellea, Ştefan Bănică, Stela Popescu. Coincidenţa face ca destinul să-l lege de Toma Caragiu şi de Ştefan Bănică printr-un amănunt tulburător: Jean Constantin s-a născut în aceeaşi zi cu Toma Caragiu - 21 august (Jean în 1927, Caragiu în 1925) şi a murit în aceeaşi zi cu Ştefan Bănică - 26 mai (Jean în 2010, Bănică în 1995). 

De ce „Jean Constantin“?

Un bust al maestrului va sta de acum în Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a explicat de ce acest centru va purta numele actorului îndrăgit de o ţară întreagă. Decizia a fost contestată de unii constănţeni care au găsit nepotrivită alăturarea maestrului comediei cu un centru pentru tineret. 

„Centrul va purta numele marelui actor constănţean Jean Constantin, care în urmă cu 8 ani a părăsit scena artistică lăsând o moştenire imensă, o întreagă filmotecă care a încântat multe generaţii de-a lungul timpului. Constănţeanul Jean Constantin a fost şi va fi iubit de o lume întreagă, însă doar aici în Constanţa, putem spune că a fost şi va rămâne ‘casa’ lui. Îmi doresc că acest Centru să devină un pol de interes pentru tinerii constănţeni implicaţi în proiecte cultural educative. Se simte nevoia unui suflu tânăr, care prin creativitate şi perseverenţă să impulsioneze viaţă artistică a oraşului. Pregătim un portofoliu variat de evenimente şi activităţi pe care ne dorim să le derulăm în acest centru şi totodată suntem deschişi la propunerile tinererilor din judeţ“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu. 

Centrul „Jean Constantin“, inaugurat vineri, 20 aprilie, este un proiect cu finanţare europeană derulat în perioada 1.04.2013 – 1.11.2016,  valoarea totală fiind de aproximativ 9,5 milioane lei. „Proiectul a avut ca obiectiv reabilitarea şi modernizarea clădirii fostului cinematograf Republica şi dotarea/echiparea centrului nou realizat cu mobilier adecvat spaţiilor propuse şi echipamente specific acestuia“, precizează Consiliul Judeţean Constanţa, care a contribuit din surse proprii pentru reabilitarea acestei clădiri cu suma de 2 milioane lei.

Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” va fi administrat de Centrul Cultural Judeţean Theodor T. Burada, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, specializată pe activităţi culturale. Directorul centrului este actorul constănţean Dan Cojocaru. Centrul va funcţiona zilnic, iar calendarul evenimentelor va putea fi consultat online, pe adresa de internet cmeptjc.cjc.ro/evenimente.html

Pe aceeaşi temă: 

„Hamlet“ al Colegiului de Arte, primul spectacol de pe scena Centrului Multifuncţional „Jean Constantin“

VIDEO Reclamă la litoralul românesc din anul 1969, în care apare actorul Jean Constantin

Ziua în care comedia a plâns. Doi actori uriaşi ai scenei româneşti, Ştefan Bănică şi Jean Constantin, comemoraţi la 26 mai

VIDEO Ziua în care s-au născut două legende ale scenei româneşti: Toma Caragiu şi Jean Constantin

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite