FOTO Năvodari, oraşul turistic cu groapă de gunoi chimic, drum accidentat şi primari la arest. Când se termină problemele urbei cu 33.000 locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aici este locul vizat pentru groapa de gunoi chimic Foto Adevărul Constanţa
Aici este locul vizat pentru groapa de gunoi chimic Foto Adevărul Constanţa

Necazurile se ţin lanţ de „oraşul unde soarele sărută marea“. Năvodariul are acum de luptat nu doar cu asfaltarea drumului care îl leagă de Constanţa şi Mamaia, ci şi cu spectrul unei gropi de gunoi chimic de la marginea localităţii.

Năvodariul se revoltă la adresa unei decizii CEDO care obligă oraşul să acorde autorizaţia de construire pentru amenajarea unei gropi de gunoi la marginea localităţii turistice. Localnicii au iniţiat o petiţie online semnată deja de peste 1.100 persoane, inclusiv din ţară, şi ameninţă cu proteste de stradă.

„Nu-i lăsaţi să ne transforme în groapa de gunoi a Europei! Aici ar urma să fie depozitate deşeuri de excavare din minereuri, produse chimice din sulf, fosfor şi multe alte substanţe periculoase. Zona se află la numai 2 kilometri şi jumătate de oraş, iar în cazul unei scurgeri accidentale, atât oraşul, cât şi partea de litoral ar fi compromise. Năvodariul ar fi precedentul, urmând ca şi alte oraşe să «găzduiască» asemenea gropi“, este apelul petiţionarilor.

Justiţie paralelă

La data de 18 martie, CEDO a dat câştig de cauză firmei Ecological Center aparţinând italianului Roberto Vicentelli, investitorul de la combinatul de îngrăşăminte Fertilchim de la Năvodari, care doreşte să construiască o groapă de gunoi industrial la marginea oraşului. CEDO obligă Primăria Năvodari să acorde autorizaţia de construire în maximum 3 luni de la comunicarea hotărârii.

Numai că în timp ce la CEDO se judeca acest caz, instanţa din România decidea definitiv în toamna lui 2014 că italianul şi-a construit cazul pe un certificat de urbanism emis ilegal de fostul primar Tudorel Calapod. Acesta a fost băgat la închisoare pentru 3 ani şi jumătate pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, iar italianul a primit un an de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Pentru acel certificat, afaceristul urma să asigure primarului suma de 4.500 euro lunar, pe termen nedefinit.

Cazul părea închis odată cu pedepsirea celor doi, dar decizia CEDO a venit năucitor peste oamenii Năvodariului. Ei nu înţeleg cum de s-a comis o asemenea greşeală între nişte instituţii care trebuie să aibă grijă de respectarea şi de aplicarea legii. Primăria Năvodari a cerut Ministerului Afacerilor Externe să explice pierderea acestui proces la CEDO. Edilii fac demersuri inclusiv în instanţă, cerând la Tribunalul Constanţa revizuirea hotărârilor care au stat la baza deciziei CEDO şi suspendarea aplicării sentinţei instanţei europene. 

Oraşul primarilor arestaţi

Situaţia e cu atât mai dificilă în oraşul taberelor şcolare cu cât actualul primar Nicolae Matei se luptă la rândul său cu justiţia. Matei este acuzat de corupţie şi a făcut luni de arest, în două rânduri, fiind eliberat săptămâna trecută de după gratii.

Rămasă în grija viceprimarului Florin Chelaru, urbea cu 33.000 locuitori, ce a fost afectată puternic de şomaj de-a lungul timpului după reorganizarea activităţii pe platforma Petromidia, se confruntă numai cu necazuri edilitare. Artera rutieră DC86 care face legătura oraşului cu Constanţa - acel drum ce tranzitează Mamaia pe patru benzi, iar între localităţi avea doar o bandă pe sensul de mers - este în şantier de anul trecut.

Lucrările de lărgire a şoselei erau efectuate de TelDrum, firma de casă a vicepremierului Liviu Dragnea. Înţelegeri contractuale au dus însă la blocaj, astfel că drumul dintre Mamaia şi Năvodari, cale de 8 kilometri, este parcurs ca la off-road, pe teren accidentat şi pietriş, într-un nor uriaş de praf. Abia după terminarea acestei artere va putea începe lucrul pentru şoseaua de legătură a Năvodariului cu Autostrada A4.

„Sincer, nu ştiu când vor fi rezolvate toate aceste probleme. Chiar nu ştiu ce să răspund, nu ştiu! Noi ne străduim în continuare, dar aceasta este situaţia în acest moment“, a declarat viceprimarul Florin Chelaru.

„Preferăm să demisionăm decât să semnăm aşa ceva. Primăria Năvodari refuză să emită autorizaţia de construcţie pentru «depozitul» de deşeuri care urma să se transforme în munţi de bani pentru un om de afaceri. Situaţia este halucinantă în condiţiile în care instanţele din România l-au condamnat în această cauză pe Tudorel Calapod la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, iar Roberto Vicentelli a fost de asemenea condamnat“, a fost reacţia administraţiei locale.

Vă mai recomandăm

Primarul de Năvodari, Nicolae Matei, a fost eliberat după 8 luni de arest preventiv

Locuitorii din Năvodari, exasperaţi de lucrările interminabile de la drumul care leagă oraşul de Mamaia şi Constanţa

Conflict între Primăria Năvodari şi Tel Drum, firma lui Dragnea care lucrează la şoseaua de legătură cu Mamaia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite