FOTO Imagini rare de la înscăunarea lui Miron Cristea, primul patriarh al BOR, care a visat la Catedrala Neamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima desfăşurare de forţe bisericeşti de amploarea celei văzute la sfinţirea Catedralei Neamului a fost la 1 noiembrie 1925. Atunci a fost înscăunat Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române nou-înfiinţate după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Catedrala Mântuirii Neamului este visul devenit realitate al ierarhilor României, începând cu primul patriarh Miron Cristea (1868-1939). El a început să facă demersuri pentru ridicarea lăcaşului de cult încă de la instalarea sa în funcţie, la 1 noiembrie 1925.

Mic istoric al BOR

După Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, bisericile de pe teritoriile cuprinse în noul stat au intrat în componenţa Bisericii Ortodoxe Române, iar ierarhii acestora au devenit membri ai Sfântului Sinod din Bucureşti. La data de 18/31 decembrie 1919, în scaunul de mitropolit primat a fost ales Miron Cristea, episcop de Caransebeş. 

GALERIE FOTO CU ÎNVESTITURA LUI MIRON CRISTEA, PRIMUL PATRIARH BOR

Patriarhia Ortodoxă Română a fost înfiinţată la 4 februarie 1925, în urma deciziei Sfântului Sinod. 

Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost promulgată la 25 februarie 1925, iar Legea Bisericii Ortodoxe Române şi şi Statutul de organizare a BOR - la 6 mai 1925. În urma acestui demers, mitropolitul primat trebuia să fie ridicat la treapta de patriarh. Învestitura lui Miron Cristea ca patriarh a avut loc la 1 noiembrie 1925, scaun pe care nu l-a părăsit decât la moartea sa, în 1939. 

Acordul lui Ferdinand continua legea lui Carol I

În 1925, odată cu înfiinţarea Patriarhiei Române şi instalarea sa ca patriarh al BOR, Cristea a început să aspire la înălţarea acestei catedrale - care să fie cea mai mare şi mai frumoasă de pe teritorul României. Patriarhul obţinuse de la instalarea sa acordul Regelui Ferdinand Întregitorul pentru construirea unei biserici a Mântuirii Neamului. 

image

Planul data din anii 1880, de când România purtase Războiul de Independenţă, prin care alipise Dobrogea la teritoriul statal. Atunci, în 1884, Regele Carol I a promulgat Legea Bisericii Catedrale, care nu a fost niciodată abrogată, dar care a fost pusă în aplicare abia în 2007, când România şi-a asumat-o ca proiect de importanţă naţională, prin Legea 376/2007. Anul 2007 este cel în care şi-a început mandatul actualul patriarh Daniel Ciobotea, la moartea predecesorului Teoctist Arăpaşu. 

Sfinţirea de la 11 mai 1929

Dar dezbaterea n-a lipsit nici atunci, în 1929, pe vremea Patriarhiei lui Miron Cristea. După discuţii şi argumente răsunătoare, patriarhul a ales locul de la poalele Dealului Mitropoliei drept viitoare aşezare a Catedralei. Aici s-a ţinut slujba de sfinţire, în 11 mai 1929. Însă edificiul n-a mai fost înălţat niciodată din cauza vremurilor care au urmat şi care au întors omenirea pe dos: criză economică, Al Doilea Război Mondial, apoi comunismul.

Pentru a avea unde ţine slujbele patriarhale, Miron Cristea a restaurat în anii ’30 biserica de secol 17 din Dealul Patriarhiei, ce fusese construită de domnitorul Constantin Şerban Basarab. După refacerea lăcaşului de cult, patriarhul a lăsat un jurământ succesorilor săi. 

Printr-o pisanie, acea epistolă gravată pe frontispiciul unui lăcaş de cult, ce se află deasupra uşii de la intrarea în biserică, primul patriarh al României (şi singurul care a fost politician, premier de două guverne, cu mandate în perioadele 10 februarie-31 martie 1938 şi 31 martie 1938-31 ianuarie 1939) a poruncit ca acest lăcaş de cult din Dealul Patriarhiei să servească drept Catedrală Patriarhală până la ridicarea unei Catedrale a Neamului. 

1 noiembrie 1925. Învestitura lui Miron Cristea Sursa Arhivele Naţionale ale României

image

Miron Cristea s-a stins din viaţă la 6 martie 1939, la Cannes, Franţa, fără să-şi vadă visul cu ochii. Ilie pe numele de mirean, născut la 18 iulie 1868, la Topliţa, Harghita, primul patriarh al României este considerat de Biserica Ortodoxă Română drept „un mare luptător pentru Unire“ (afirmaţie pusă sub semnul îndoielii de unii cercetători ai arhivelor) şi „promotor al Catedralei Mântuirii Neamului“.

Catedrala Mântuirii Neamului este situată pe Dealul Arsenalului şi a fost sfinţită duminică, 25 noiembrie 2018, în Anul Centenarului. 

Pe aceeaşi temă: 

Preotul Tănăsescu, despre limuzinele afişate de capii Bisericii la sfinţirea Catedralei Neamului: „Ştiu, sunteţi invidioşi că nu apucaţi şi voi o tură cu ele“

Explicaţiile fostului preot care şi-a dat foc în faţa Catedralei Neamului. Ce răspunde Patriarhiei Române

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite