FOTO Copiii orfani ai României după Primul Război Mondial. Micuţii erau aduşi în vacanţă la Techirghiol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul Război Mondial lăsase mii de copii orfani, care intraseră în grija statului român. Nu doar autorităţile, familia regală şi doamnele din înalta societate se preocupau de soarta micuţilor, ci şi organizaţiile internaţionale.

Primul Război Mondial a lăsat mii de copii români orfani, care au fost luaţi în îngrijire de autorităţi. Statul monarhic se implicase în soarta orfanilor de război care fuseseră internaţi în aşezăminte de pe tot cuprinsul ţării. 

Imaginile păstrate în arhiva Congresului Statelor Unite ale Americii arată o Românie sărăcită de devastatorul război.

Copiii erau categoria cea mai vulnerabilă, astfel că autorităţile şi doamnele din înalta societate îşi făcuseră un ţel din a avea grijă de îngrijirea orfanilor de război.

Printre îngerii păzitori ai micuţilor se numărau membrii familiei regale, în frunte cu Regina Maria, precum şi oficiali americani care împreună cu doamnele voluntare înrolate în organizaţii umanitare precum Crucea Roşie se interesau de bunăstarea copiilor.

Aceştia erau aduşi în tabere la mare, vara, fiind cazaţi la Techirghiol, însoţiţi de asistentele Crucii Roşii.

România a mai traversat o situaţie similară după cel de-Al Doilea Război Mondial, când a izbucnit Marea Foamete din 1946-1947.

Atunci, copiii din zonele lovite de secetă au fost trimişi în alte regiuni ale ţării pentru a fi salvaţi de la moarte.

Moldova a fost provincia cea mai afectată de sărăcie, iar Dobrogea, dar şi Oltenia sau Ardealul au sărit în ajutorul copiilor, care au fost preluaţi în familiile din judeţe mai puţin sărăcite de foamete.

În timpul Marii Foamete din 1946-1947, 54.000 de copii din regiunile sărace ale României au fost mutaţi în alte zone ale ţării, mai puţin afectate de calamitate.

Subnutriţi, bolnavi, zdrenţăroşi, micuţii au fost ţinuţi în sânul unor familii de voluntari, în instituţii şi în cămine. Unii dintre ei au fost găzduiţi temporar în familii din Polonia şi din Bulgaria.

Pe aceeaşi temă: 

Cum au supravieţuit copiii în timpul Marii Foamete: România şi-a salvat viitorul trimiţând pruncii în zone mai puţin afectate de calamitate

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa, după bombardamentul din 1916. Starea edificiului, asemănătoare celei de azi

FOTO Afişe de propagandă din Primul Război Mondial. Mesajele prin care cetăţenii erau îndemnaţi să se alăture trupelor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite