FOTO Bahamas, vacanţa unde totul este posibil
0O călătorie în arhipelagul din apropierea Floridei te poartă prin mijlocul sărăciei şi al kitschului, apoi direct în cel mai mare lux şi cele mai tari senzaţii pe care le-ai trăit.
Bahamas este un arhipelag format din 700 insule, insuliţe şi pietre“. Aşa îţi descrie un localnic ţara lui. Şansele să găseşti ceva care să-ţi şi placă sunt, din păcate, invers proporţionale. Pe cât de multe, pe atât de sărace, mizere. Nu e nevoie să le vizitezi pe toate (şi nici nu ai putea) ca să-ţi faci o idee. Dar poţi să treci de la mahalale la Paradis dacă vizitezi doar capitala, Nassau, şi împrejurimile ei.
Eşti pe o insulă, aşa că drumul cel mai scurt este fie pe calea aerului, fie la bordul unei nave de croazieră. Şi sunt zeci de astfel de curse în fiecare zi către Bahamas.
Primul gând pe care îl ai atunci când păşeşti în Nassau este că dacă Bahamas nu ar fi fost atât de aproape de Florida, oamenii din insule ar fi murit de foame. Atât de mare e proporţia veniturilor din turism. Şi, cu mici excepţii, nici nu e un turism de lux, sofisticat sau bine făcut. Adeseori este unul de duzină, pe care americanii şi alte naţii îl acceptă doar pentru că nu e în ţara lor şi pentru că este puţin mai ieftin. Pretenţiile scad odată cu primul pas pe doc sau pe aeroport. Dacă eşti în căutarea luxului, nu îl vei găsi atât de uşor, dar cu siguranţă poţi să ai o vacanţă frumoasă şi nu foarte scumpă.
Când zici Bahamas te gândeşti la plaje virgine şi ocean cu apă limpede, vegetaţie luxuriantă. Imaginea de la sol nu este aceeaşi pentru că tonurile de gri şi praful iau locul străzilor de vacanţă, iar plaja superbă este lipită de un oraş care miroase urât. Important este să ştii să găseşti pietrele nestemate dintre cele 700 ale Arhipelagului Bahamas. De departe cea mai strălucitoare este resortul Atlantis de pe Insula Paradisului.
Drumul către Insula Paradisului
Dezamăgit oarecum de imaginea cu care te-a întâmpinat Nassau, capitala administrativă a Bahamasului, pe care o traversezi în drumul tău spre hotel, ai crede că pliantele cu imagini frumoase au fost create în Photoshop. Dacă îndrăzneşti să mergi mai departe, iar destinaţia ta este Insula Paradisului, vei avea cea mai frumoasă vacanţă posibilă.
Ca să ajungi din Nassau pe Insula Paradisului poţi să traversezi un pod uriaş sau să alegi calea pitorească a unei plimbări cu vaporaşul. Ghidul de pe ambarcaţiune este prietenos. Te îmbie de la intrarea în port. Vasele mai mici nu-şi au locul lângă navele de croaziere care acostează în fiecare zi, ci pleacă direct de la cheiul paralel cu ultima şosea de lângă mare. „Plimbarea nu costă mai mult de 10 dolari şi ambarcaţiunea pleacă în 10 minute“, cu aceste vorbe eşti îmbiat la bord şi nu ştii dacă vaporaşul va ajunge pe Insula Paradisului într-o singură bucată. Băncile de lemn scârţâie sinistru atunci când americanii dolofani se aşază pe ele, dar tavanul peticit cu veste de salvare îţi spune că poţi să pluteşti până în Paradis, dacă e nevoie. Echipajul bărcii în care încap 30 de persoane este invariabil acelaşi: comandantul – care are rol de DJ – şi ghidul care ştie totul despre împrejurimi.
Pleci de la mal după ce un puşti trece pe la fiecare şi oferă sticle cu apă rece. „One dollar, one bottle“, repetă copilul care trage după el o ladă frigorifică de plastic albastru ca apa oceanului. Un dolar pentru o jumătate de litru este o afacere bună, aşa că mai toţi pasagerii îşi iau provizii.
Sunetul de plecare este dat de ghid, care suflă într-o scoică mare, lustruită. Comandantul de vas nu are nevoie de un semnal, dar ghidul ştie că e mai pitoresc aşa şi te face să uiţi de fumul scos de motorul infernal al ambarcaţiunii. Ocoleşti cele patru diguri unde sunt navele de pasageri uriaşe şi apoi intri pe un fel de canal care duce către Insula Paradisului.
Ghidul are o portavoce la care îţi povesteşte de ce Bahamasul este atât de apreciat: Aici este casa lui Nicolas Cage! Acolo stă Oprah! Aici este casa lui Michael Douglas şi lângă el stă Britney Spears.
Casele sunt aceleaşi de ani de zile, dar dacă faci traseul acesta de două ori pe sezon, vei vedea că actorii şi cântăreţii care stau pe acolo sunt cu totul alţii. Ghidul ştie că istoriile nu sunt de fiecare dată la fel şi plusează: Oprah îşi mai face o casă şi aici! Americanii se ridică de pe băncuţele de lemn şi fac poze fiecărei locuinţe. Ce-i drept, toate arată bine şi au câte un mic debarcader.
Înainte să ajungi la Insula Paradisului, vezi pe stânga o mică plajă. Ghidul sparge gălăgia motorului cu o întrebare: „Aici era o plajă pentru nudişti. Dar au desfiinţat-o. Cine ştie de ce?“. Bucuros că nimeni nu are răspunsul pentru întrebarea lui, vine tot el cu răspunsul care aduce a banc: „Pentru că erau prea multe accidente navale“. Turiştii râd şi se pregătesc să coboare la pontonul de la final de traseu.
Atlantis, aventură pe tărâmul fantastic
Până să ajungi în resortul Atlantis – singurul de pe insulă –, eşti condus printr-un sătuc de magazine şi restaurante. La intrare ai un surf shop şi un fast-food foarte apreciat, apoi vezi direct iahturile parcate acolo de toate vedetele aflate în vacanţă. Eşti deja în altă lume, încă dinainte de a ajunge la Atlantis Resort and Casino. Marina Village arată exact ca în vederile pe care le-ai văzut acasă. Palmierii sunt curăţaţi, iarba tunsă scurt, fiecare căsuţă are altă culoare – toate vii şi proaspăt vopsite. Turiştii nu prea se opresc aici pentru că ţinta finală este Atlantis, hotelul imens înconjurat de un peisaj fantastic.
Nimeni nu intră în Atlantis fără să plătească – fie o taxă de intrare care îţi dă voie să vizitezi parterul şi grădinile, fie biletul de 80 de dolari pentru o zi în parcul acvatic.
Atlantis este un hotel format din două corpuri imense, unite la ultimele etaje de un apartament suspendat. Apartamentul are şi un nume – „Michael Jackson suite“, pentru că acolo a stat cândva şi celebrul artist. O noapte de cazare în reşedinţa temporară a lui Michael costă zece mii de dolari. Dar poţi să stai la Atlantis şi pentru 2-300 de dolari dacă vrei doar o cameră simplă.
Complexul turistic te îmbie, încă de la intrare, cu un cazinou celebru. Atlantis este la fel de mare ca un cazinou din Las Vegas, doar că decorurile de aici par a fi de film. Ca să ajungi la cazinou treci printr-un hol desfăşurat pe trei etaje. La cel superior e recepţia, urmează zona de aşteptare, şi la parter dai cu ochii de acvariul care ocupă tot subsolul. Milioane de litri de apă în care înoată mamifere marine şi peşti uriaşi. Dacă nu te opreşti să pierzi nişte bani la cazinou, poţi să ajungi în curtea interioară. Această denumire nu-i face deloc dreptate. Curtea interioară este, de fapt, un parc acvatic dublat de mai multe plaje, zone de restaurante, petice de verdeaţă unde au loc nunţi şi petreceri în aer liber şi un imens acvariu.
Distracţie printre rechini
Se spune că parcul acvatic are un frate geamăn în Dubai. Doar că acesta este originalul şi este impresionant. Turnurile toboganelor de apă au tematica vechiului Atlantis, iar sculpturile cu personaje din mitologie şi verdeaţa din jur îţi arată încă o dată că ai ajuns pe Insula Paradisului.
Una dintre cele mai incitante coborâri pe tobogan este cu siguranţă cea în care ţi se dă un colac mare şi cobori aproape vertical cam 50 de metri. Căderea pare, pentru câteva secunde, fără sfârşit, dar este oprită lin de toboganul care ia o întorsătură la 90 de grade şi se transformă într-un tub transparent.
După căderea liberă, călătoria prin tub ţi se pare relaxantă. Doar că atunci când îţi revii din şoc vezi că tubul gros de sticlă este înconjurat de rechini. Da, sunt rechini adevăraţi, de cel puţin 3-4 metri lungime, care „salivează“ când te văd cum treci printre ei. Din fericire, te despart cinci centimetri de sticlă.
Nici restul toboganelor cu apă nu sunt mai puţin incitante. Unul dintre ele pleacă din podeaua de la ultimul etaj al unui turn. Te arunci în el ca într-o groapă şi nu vezi aproape nimic până jos. La final te aşteaptă iar o călătorie lină pe un tub orizontal, iar surpriza de final este un ventilator imens ale cărui pale seamănă cu elicea unui avion aflat în mişcare. Şuvoiul de apă te duce repede către el şi ai senzaţia că nu vei nimeri între două pale de elice. Te faci mic şi treci prin el şi abia atunci vezi că este doar o cortină de apă rece pe care este proiectată umbra unei elice de deasupra.
De la Manta Rey la peştele-porc
Nu ai timp să te plictiseşti la Atlantis. Ai nevoie de cel puţin o zi întreagă ca să treci prin toate instalaţiile parcului acvatic şi apoi de alte ore bune pentru a vizita acvariul.
Cuvântul „acvariu“ nu poate să definească suficient de bine locul care în urmă cu 20 ani era doar o dună de nisip. Constructorul a reuşit să-l transforme într-un lac subteran în care se ascund tot felul de creaturi marine. Vizitatorii pot să vadă tot ce e în adâncuri, printr-o serie de culoare aflate sub nivelul mării.
„The Dig“ este croit după oraşul pierdut, Atlantis. Sunt sute de specii de peşti şi mamifere. Printre ele poţi să vezi rechini, manta ray – un fel de pisică de mare uriaşă, care poate ajunge şi până la 15 metri cu „aripile“ desfăcute. Pe fundul apei vezi urmele unor corăbii scufundate şi statui din oraşul Atlantidei.
Separat este un bazin uriaş care adăposteşte prădătorii – mamifere şi peşti de dimensiuni foarte mari. Toate pot fi văzute din tunelul subacvatic care este presărat cu costume antice de scafandru şi relicve din Atlantida.
Nassau – un paradis al aromelor
Pe cât de anostă şi prăfuită pare la prima vedere capitala Bahamasului, Nassau este un loc care ascunde cele mai interesante arome. Atunci când cobori de pe nava de croazieră intri în Festival Place – un labirint kitsch de magazine, vamă şi mici dughene de fast-food. Miroase a alune prăjite în miere şi conch – scoici crude servite cu vin.
De acolo se pleacă în excursiile organizate în insuliţele din apropiere. Cele mai apreciate sunt pe „Blackbeard’s Cay“ (bancul de nisip al piratului Barbă Neagră) sau „Pearl Island“ (Insula Perlei).
Mâncarea favorită a localnicilor este o combinaţie de scoici cu meniul clasic din Caraibe – orez şi carne de pui. Totul are o savoare marină aici. Odată ce ai ieşit din Festival Place şi scapi de localnicele care se ţin după tine ca să-ţi împletească părul în codiţe, nimereşti pe strada principală a insulei – Bay Street. Zona este împânzită de magazine de suvenire, alcool şi bijuterii. Localnicii se laudă cu preţuri mici pentru că nimic nu este taxat aici şi turiştii nu plătesc la produsele aduse din SUA dacă sunt în anumite limite.
Treci în fugă pe lângă Subway, Starbucks şi Hard Rock Cafe şi nimereşti într-un gang fără magazine, dar plin de terase. Totul este aşezat la parter şi etaj, iar muzica în surdină îţi dă senzaţia că eşti pe malul Mediteranei. Când vezi în faţă şi restaurantul grecesc, deja nu mai ştii pe ce continent te afli. Locuitorii din Bahamas ştiu să gătească şi o fac foarte bine. Gyros-ul de la restaurantul grecesc din Nassau este mai bun decât cel din Miami sau Los Angeles. O porţie nu depăşeşte 12 dolari, dar chelneriţele ştiu să se facă plăcute pentru a păstra şi restul până la 15 dolari.
Mica Japonie din Bahamas
Zona centrală a insulei nu este singura care te îmbie cu arome. Drumul care duce către vestul insulei are ca destinaţie finală plaja publică. Pe marginea ei sunt mai multe localuri, dar de departe cel mai vizitat este Ichiban – un restaurant japonez care nu a ştiut ce înseamnă criza economică. Supele şi salatele sunt întrecute doar de sushi. Dacă petreci o vacanţă în Nassau nu ai voie să ratezi această experienţă culinară de excepţie. Nota de plată pentru două persoane va ajunge la peste 50 de dolari pentru o masă cu trei feluri, dar bucătarii aduşi direct din China şi Japonia te vor face să regreţi că nu îi ai şi în oraşul natal.
Ce vizitezi în Bahamas?
Dacă ai epuizat ofertele din Nassau, poţi petrece o zi liniştită pe Blackbeard’s Cay. Acolo vei căuta comori – bănuţi de aur care îţi oferă o masă gratuită – sau vei înota cu delfini şi cu pisici de mare. Freeport este o altă destinaţie apreciată din Bahamas. Insula este cunoscută pentru un imens şantier naval unde sunt reparate toate navele de croazieră ale lumii. Dar există şi resorturi care îţi oferă liniştea şi ambianţa plăcută din Nassau, la un preţ mai mic.
Pentru cei aventuroşi, turnul din Nassau este un obiectiv de vizitat. Veţi avea de urcat pe jos câteva sute de metri, dar priveliştea asupra insulei merită orice efort. Nici grădina zoo nu trebuie ratată. La „Ardastra Gardens“ poţi să vezi o specie unică de păsări flamingo.
Vă mai recomandăm:
FOTO VIDEO Aventură în Cozumel: vacanţa unde totul este de cumpărat
FOTO Prima oară la Miami. Secrete de călătorie într-un mare oraş american