FOTO Aplicaţia pentru telefon care te ajută să slăbeşti. KiloCalorii te scapă de 10 kilograme în prima lună cu un program personalizat
0Ce poate să fie mai bun decât exemplul personal? Un student la economie a reuşit să slăbească 25 kilograme după ce a urmat o dietă specială, apoi a decis să transforme jurnalul lui de alimentaţie, sport şi odihnă într-o aplicaţie pentru iPhone. KiloCalorii a avut 38.000 de descărcări şi acum este folosită zilnic de peste 3000 de români.
AppStore, magazinul de aplicaţii pentru iPhone este plin cu produse care îţi monitorizează starea de sănătate şi te ajută dacă vrei să ţii o dietă. Până acum însă, niciun dezvoltator de aplicaţii din România nu s-a gândit să realizeze un produs pentru piaţa locală.
Motivul principal este legat de baza de date cu toate alimentele aflate în magazinele româneşti. Alcătuirea ei ar fi presupus o muncă imensă de documentare. Dar asta nu l-a speriat pe Dumitru Chele, un student din Iaşi care şi-a propus să-i ajute şi pe alţii să slăbească.
Nevoia personală a dus la o afacere
Dumitru Chele mărturiseşte că totul a pornit de la povestea lui. Atunci când era mic era supraponderal, iar în adolescenţă devenise obez. Problemele de sănătate şi complicaţiile obezităţii l-au determinat să caute o soluţie pentru a slăbi. A găsit-o cu ajutorul nutriţionistului dr. Andrei Laslău.
"După ce am slăbit 25 kilograme cu ajutorul unui jurnal alimentar m-am gândit să fac o aplicaţie pentru iPhone pentru că telefonul este singurul dispozitiv pe care îl avem tot timpul la noi. Am transpus algoritmul gândit de mine în KiloCalorii, prima aplicaţie de iOS. Eu am lucrat la partea de design şi interfaţă. Îl ştiam pe doctorul Andrei Laslău pentru că l-am ajutat cu dezvoltarea site-ului de web şi cu promovarea pe Facebook şi am zis să facem această aplicaţie împreună", spune Dumitru Chele.
Ideea pentru KiloCalorii a fost pusă pe hârtie în decembrie 2013, iar lansarea oficială a avut loc un an şi trei luni mai târziu. KiloCalorii poate fi descărcată gratuit şi merge pe iPhone şi iPad care rulează iOS 7 sau iOS 8.
Cum funcţionează KiloCalorii
Aplicaţia a fost instalată până acum pe 38.000 de telefoane mobile din România şi peste 3000 de utilizatori o folosesc zilnic. KiloCalorii este descrisă drept un "jurnal alimentar". Cei care o folosesc îşi fac mai întâi un profil în care spun ce greutate, înălţime, vârstă, sex şi nivel de activitate au, după care notează tot ce mănâncă şi cât sport fac.
KiloCalorii învaţă despre tine în fiecare zi şi îţi dă sfaturi personalizate şi recomandări despre ce trebuie să consumi. Ideea nu este nouă, dar ea este adaptată foarte bine la piaţa locală. Alimentele dintre care poţi să alegi sunt cele româneşti. Găseşti brânzeturi, băuturi, carne, cereale, dar şi informaţii despre fast-food sau mâncăruri gătite de bunica: borş de lobodă, drob, fasole bătută sau varză călită cu costiţă afumată.
Adăugarea alimentelor consumate se face foarte uşor pentru că aplicaţia are un motor de căutare. Găseşti peste 6000 de alimente, mâncăruri gătite şi băuturi.
Dieta ketogenică în acţiune
KiloCalorii se bazează pe dieta ketogenică promovată de medicul Andrei Laslău. Acesta recomandă ca 65% din totalul caloriilor să provină din grăsimi, 30% din proteine şi doar 5% din glucide.
"Diminuarea glucidelor în dietă scade nivelul de insulină, conducând la activarea lipazei. Aceasta desface trigliceridele din țesutul adipos în acizi grași. Aceștia ajung în sange, sunt transferați în mitocondrie (uzina energetică a celulei) unde sunt oxidați și se formează ketone, pe care organismul le poate folosi pentru energie. Dieta ketogenica permite scăderea semnificativă în greutate, dar păstrează 90% din masa musculară, determină scăderea trigliceridelor, menține glicemia în limite foarte bune, scade colesterolul rău, crește colesterolul bun și determină scăderea inflamației sistemice", explică Andrei Laslău.
Marele avantaj al pofticioşilor este că acest tip de dietă te lasă să mănânci cam tot ce îţi place de la toate tipurile de carne, peşte, dar trebuie să eviţi cu orice preţ mezelurile, cârnaţii sau cărnurile procesate şi afumate. Atunci când vine vorba de brânzeturi poţi să consumi orice, mai puţin brânza topită care conţine E-uri. Medicul nutriţionist recomandă mixurile de nuci şi seminţe, dar acestea trebuie să fie crude, neprăjite şi fără sare.
Cei care urmează acest tip de dietă pot să piardă până la 5 kilograme în prima săptămână şi apoi aproape 10 kilograme pe lună. Totul depinde de cât sport faci. Dumitru Chele este convins că bărbaţii vor putea să slăbească mai repede decât femeile, dar totul ţine de autodisciplinare şi de comportamentul fiecăruia.
Dezvoltatorul KiloCalorii spune că se gândeşte să meargă mai departe cu această idee şi să dezvolte un blog şi un ghid pentru comunitatea utilizatorilor ei. "În România este nevoie de un ghid care să te ajute să-ţi organizezi mesele, sursele de alimente, să-ţi spună ce să mănânci în oraş dacă vrei să slăbeşti, dar să-ţi dea şi idei de prânz sau cină pentru acasă", explică Dumitru Chele.
Vă mai recomandăm:
FOTO Staţiunea tineretului a dispărut? Imagini dezolante la Costineşti de 1 Mai