Două persoane în pericol de înec, scoase din marea agitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamar în mare Sursa ISU Constanţa
Salvamar în mare Sursa ISU Constanţa

Două persoane au fost scoase din marea agitată în ziua de duminică, 27 mai. Ambele cazuri au fost înregistrate la Mamaia.

Echipajele SMURD au intervenit duminică, 27 mai, la două cazuri de înec petrecute în staţiunea Mamaia. 

Primul caz a fost semnalat la ora 12.56, în dreptul hotelului Cleopatra. O persoană în vârstă de 36 ani a fost scoasă din apă, conştientă, fiind transportată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. 

La ora 13.02, în dreptul hotelului Histria, o a doua intervenţie a fost necesară pentru scoaterea din apă a unei alte persoane. Aceasta acuza dureri de cap.

Doi adolescenţi, de 14 şi 15 ani, au fost scoşi sâmbătă, 26 mai, din valurile mării în zona New Belvedere, Mangalia. La faţa locului au ajuns două echipaje medicale, un echipaj SMURD şi unul aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Cei doi tineri au fost scoşi din apă de către oamenii aflaţi pe plajă. Conform medicilor, adolescenţii nu au probleme respiratorii. Au fost transportaţi la Spitalul din Mangalia pentru supraveghere medicală.

Vântul bate foarte puternic pe litoral. Salvamarii din Mamaia şi Constanţa au arborat încă de sâmbătă, 26 mai, steagul roşu, semn că scăldatul este interzis. Din cauza vântului care bate din direcţia NE, la mal valurile sunt mari. Nici temperatura apei nu este optimă pentru baie, 17 grade la mal, cu 4-5 grade mai scăzută, în larg. Şi în Sudul litoralului sunt valuri mari. Slavamarii spun că şi duminică, 27 mai, marea va fi la fel.

„Apa are 17 grade Celsiius, dar în larg este cu mult mai rece. Recomandarea noastră: atâta timp cât apa este încă rece, nu faceţi baie. Poate să mai intre omul în apă până la genunchi, să vadă cum este, dar dacă stă mai mult timp îşi dă seama că este încă rece”, spune Gabriel Culea, coordonatorul salvamarilor din Mamaia.

Salvamarul spune că riscul unui şoc hipotermic este mare, mai ales dacă persoana care intră în apă nu se acomodează cu ea. „Diferenţa de temperatură este foarte mare. Sunt multe persoane care nu şi-au făcut un control medical şi nici nu ştiu de ce boli suferă.”

De asemenea, Gabriel Culea le recomandă tuturor celor care ajung pe plajă să respecte indicaţiile salvamarilor şi ale steagurilor arborate de aceştia. Mai ales, atunci când este steagul roşu, lumea trebuie să ştie că scăldatul este interzis.

Autorităţile amintesc semnificaţia steagurilor arborate pe plajă:
- steagul roşu cu galben - plajă supravegheată de salvamar
- steagul galben - scăldatul recomandat doar celor experimentaţi
- steagul roşu - interzis scăldatul.

În clipa de faţă, aproximativ 60 de salvamari ai Serviciului de Salvamari Mamaia patrulează pe zona de litoral Mamaia-Constanţa. La începerea sezonului estival, numărul salvamarilor pe această porţiune de plajă va depăşi 100.

Pe aceeaşi temă: 

Atenţionarea salvamarilor pentru „curajoşii” care fac baie în mare: „Fără eroisme! Cu natura nu poţi să-ţi măsori puterile”

Cine este tânărul care a murit înecat în valuri. Marea a făcut prima victimă din acest an

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite