Dosarul catastrofei aviatice de la Tuzla a fost desecretizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mircea Duşa a declarat că ancheta MAPN a fost desecretizată, astfel încât detaliile accidentului sunt puse la dispoziţia părţilor care se judecă în dosar.

Comemorarea dezastrului aviatic de la Tuzla a adus o veste de la ministrul Apărării Naţionale pentru familiile militarilor morţi la 5 iulie 2010, la aerodrom, în timpul unui antrenament.

Ministrul Mircea Duşa a declarat că ancheta MAPN a fost desecretizată, astfel încât detaliile accidentului sunt puse la dispoziţia părţilor care se judecă în dosar. Duşa le-a dat asigurări – şi el – familiilor militarilor decedaţi că ancheta va fi judecată corect.

Ca un gest reparatoriu, rudele au cerut ministrului Duşa o statuie comemorativă care să fie amplasată la ieşirea din aerodrom. La Tuzla există un monument funerar care aminteşte locul de unde s-au îmbarcat militarii în ultimul lor antrenament din 5 iulie 2010.

Câmpul de la Tuzla este încă presărat cu semne ale tragediei. La locul tragediei se găsesc şi acum schije şi alte fragmente din avionul morţii. Au fost găsite şi acum, la comemorare, de părinţii tinerilor scafandri care au ars de vii într-un aparat de zbor Antonov 2.

„Nimic nu ne poate ostoi dorul şi durerea“, spun cei rămaşi în viaţă. Ei au primit o mică mângâiere de la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, care le-a dat dreptate oficial în incidentul de la Ziua Eroilor. În solemnitatea de la Cimitrul Eroilor din Constanţa, din data de 13 iunie, militarii căzuţi la datorie la Tuzla n-au fost comemoraţi.

„A fost un gest impardonabil“, a declarat colonel doctor Marian Chiriac Popescu, preşedintele Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. Popescu a precizat că va interveni pentru ca autorităţile locale, civile şi militare, să nu mai comită asemenea erori organizatorice regretabile.

„A fost o durere fără margini să vedem cum fiii noştri sunt uitaţi cu desăvârşire! Nici măcar preotul nu i-a pomenit. Cineva dintre gradaţi a auzit supărarea noastră şi ne-a promis că va pune o coroană la mormânt. Şi într-adevăr, a doua zi, când am fost la cimitir, am găsit o coroană sprijinită între mormântul băiatului meu şi al colegului său Cosmin Furtună. Ceilalţi sunt toţi înmomântaţi în cavourile familiilor. Deci la ei chiar n-a mai ajuns nimeni dintre oficiali să pună măcar o floare“, relatează Ana Antim. Femeia a trimis autorităţilor locale şi centrale o scrisoare prin care cere explicaţii asupra celor întâmplate la Ziua Eroilor.

Familiile militarilor morţi în catastrofa aviatică de la Tuzla sunt îndurerate, o dată în plus, de faptul că autorităţile le ignoră. Rudele celor dispăruţi consideră că ar fi fost firesc ca Guvernul să fi declarat zi de doliu naţional şi în iulie 2010, atunci când 12 militari au murit în timpul unui antrenament la Aerodromul de la Tuzla.

În ziua de miercuri, 26 iunie, când România a ţinut doliu naţional pentru tragedia turiştilor din Muntenegru, familiile militarilor de la Tuzla s-au simţit, iarăşi, date la o parte.

„Dumnezeu să-i ierte pe acei turişti. Dar băieţii noştri, care au fost practic trimişi la moarte de Armată, nu meritau o asemenea onoare? Erau toţi profesionişti, bine antrenaţi, ar fi fost în prima linie ca să lupte pentru ţara lor. Erau în misiune, erau în timpul serviciului! De ce pentru unii se poate şi pentru alţii nu? Pentru băieţii noştri, toţi tineri, nu s-a pus problema unei zile de doliu naţional. Am rămas noi să purtăm doliul pentru totdeauna“, este revoltată mama militarului.

La data de 5 iulie, militarii morţi la Tuzla vor fi comemoraţi la 3 ani de la dispariţie. Erau 8 scafandri constănţeni şi 4 piloţi buzoieni, care efectuau împreună zboruri de antrenament. Avionul Antonov 2, în care se pregăteau de ultimul exerciţiu, s-a înclinat brusc pe partea dreaptă, la altitudinea de 150 metri. A aterizat forţat pe pistă, a luat foc, apoi a explodat, carbonizând militarii prinşi înăuntru ca într-un sicriu ermetic. Doar 2 militari au supravieţuit: scafandrul Marius Nazare şi pilotul Daniel Bâlsanu.

Lista victimelor catastrofei aviatice de la Tuzla

Comandorul Nicolae Jianu (pilot de la Şcoala Bobocu - Buzău) avea 49 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Locotenent-comandorul Cătălin Vicenţiu Antoche (pilot de la Şcoala Bobocu - Buzău) avea 34 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Locotenentul Lavinia Guiţă (pilot de la Şcoala Bobocu - Buzău) avea 26 de ani şi era necăsătorită.

Maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ (pilot de la Şcoala Bobocu - Buzău) avea 43 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Locotenentul Liviu Antim avea 27 de ani şi era necăsătorit.

Maistrul militar clasa a II-a Florin Claudiu Cişmaşu avea 34 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.

Maistrul militar clasa a II-a Cătălin Rădoi avea 36 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Maistrul militar clasa a III-a Băduţ Papuc avea 29 de ani şi era necăsătorit.

Fruntaşul Constantin Vlăduţ Sărman avea 26 de ani şi era necăsătorit.

Fruntaşul Marius Cătălin Chioveanu avea 22 de ani şi era necăsătorit.

Fruntaşul Cosmin Furtună avea 28 de ani şi era necăsătorit.

Soldatul Cosmin Florescu avea 25 de ani şi era necăsătorit.

Vă mai recomandăm

„Pentru fiii noştri morţi la Tuzla de ce nu s-a decretat doliu naţional?“

FOTO Iulie 2013, 3 ani de la catastrofa aviatică de la Tuzla

„Îi aşteptăm în fiecare zi să vină şi plângem în fiecare zi. Dorul de ei este nestins“ Doi ani de la catastrofa aviatică de la Tuzla

Prima ipoteză în catastrofa aviatică de la Tuzla: eroare de pilotaj

FOTO UPDATE / Catastrofă aviatică la Tuzla: 12 oameni au murit, iar alţi 2 sunt grav răniţi

Istoricul accidentelor aviatice din judeţul Constanţa

Martor la catastrofa de la Tuzla: „Avionul putea să cadă peste mine”

EXCLUSIV Locotenentul Liviu Antim a făcut schimb de locuri pentru zborul morţii

Presupusul erou de la Tuzla, martor-cheie în anchetă

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite