Director „Lumina“, despre măsura Turciei de a anula diplomele de studiu: „Este absurd, cum pot fi retrase dacă sunt obţinute legal?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mustafa Bedir - director Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa Foto Sînziana Ionescu
Mustafa Bedir - director Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Directorul Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa, prof. Mustafa Bedir, respinge categoric acuzele aduse de conducerea statului turc, care îi consideră pe toţi cei din reţeaua privată educaţională Lumina - din care face parte liceul - drept vinovaţi de lovitura de stat de la 15 iulie.

El consideră absurde măsurile decise de autorităţile turce săptămâna trecută, prin care diplomele profesorilor, dar şi ale absolvenţilor din reţeaua Lumina, nu mai sunt recunoscute.

„Noi funcţionăm după legislaţie românească, avem 22 ani vechime aici, suntem liceu acreditat şi urmăm progama unui liceu tradiţional. Noi, profesorii, normal că suntem afectaţi de ce întâmplă în Turcia. Niciodată nu suntem de acord cu atacuri, cu lovitura de stat, singura soluţia este democraţia. Este foarte simplu, cine a greşit - indiferent ce funcţie are, procuror, judecător, ministru, politician, profesor - trebuie să fie urmărit, reţinut, sancţionat, pedepsit, în funcţie de lege. Nimeni nu are nimic împotrivă. Dar nici acuze fără nicio evidenţă clară sau explicaţie clară, nu este corect să fie acuzate atât de multe persoane, prin care lucruri care nu au gândit, să sprijine armata cu tancuri nu avem nicio treabă cu lucrul ăsta“, declară prof. Mustafa Bedir.

Directorul liceului particular neagă vreo legătură directă cu gruparea Fetisllah - aşa cum a numit-o viceprim-ministrul Veysi Kaynak în conferinţa de joi seara de la hotel Iaki din Mamaia. Bedir spune că nu Gülen a înfiinţat reţeaua Lumina, ci reţeaua Lumina s-a inspirat de la Fetisllah Gülen, inamicul public nr. 1 al regimului Erdogan de la Ankara.

„În România, Lumina este din 1994, funcţionăm aici ca o firmă. Avem nişte principii, să luăm ca model, ca inspiraţie intelectuali, care au idei care se potrivesc în sistemul nostru. Poate să fie Mihai Eminescu, Shakespeare, dar mai este şi Fetisllah Gülen, mai ales pentru profesorii din Turcia. El spune că fiecare om are dreptul să fie respectat, indiferent de religie, etnie, păreri, dreptul de exprimare. Suntem diferiţi, dar avem atât de multe lucruri în comun, nu avem ce să împărţim, de ce să certăm. Putem trăi împreună, putem să fim în pace, în toleranţă faţă de ceilalţi. Principiile astea se potrivesc cu oferta noastră. În afară de asta, cine vine cu acuzaţiile să arate cum am încălcat legea. Suntem deschişi să răspundem pentru tot ce am făcut, cum am făcut, după lege. Nu putem spune că Lumina nu are nicio legătură cu Gülen, folosim principii şi avem inspiraţie de la el. Avem sprijin moral de la el, cam aşa. Sunt cărţi, seminarii, conferinţe, un profesor poate a citit. Ne autofinanţăm din taxele şcolare. Nu facem nimic ilegal. Nu l-am cunoscut personal pe Gülen, dar i-am citit cărţile“, afirmă directorul liceului din Constanţa.

La Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa au învăţat anul trecut 188 elevi. Anul acesta sunt înregistraţi cam 230 elevi, cea mai mare creştere de 22 ani.

„Eu sunt aici de 16 ani şi sunt director de 4 ani, când erau 144 elevi. Creşteam în medie pe an cu 10-15 elevi. Dar anul acesta aveam cea mai mare creştere din istoria liceului. Înseamnă că oamenii de aici au încredere în noi. Majoritatea elevilor noştri sunt din Constanţa, avem olimpici care vin din judeţele vecine: Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Tulcea. Există fel de fel de copii. Doar 3 aveau cetăţenie turcă. Dintre cei 188 elevi din clasele IX-XII, 24 erau de religie islamică - din Serbia, Siria, Egipt, Turcia, plus turco-tătarii din Dobrogea, provenind din familii mixte. Cei de la consulat îşi aduceau copiii aici, de câţiva ani nu mai sunt. La noi se intră pe bază de interviu.

Foarte-foarte puţini absolvenţi sunt în Turcia, un procent de 20% pleacă să studieze în Europa, mulţi în Anglia, Statele Unite ale Americii. Acum două săptămâni am fost la nunta unei absolvente din 2007, care are firmă din San Francisco. Elevul trebuie să aibă opţiuni, să-i oferim variante, el decide. Unii renunţă pe parcurs, din motive financiare sau din alte motive. Şi acum s-au retras, dar se compensează cu cei noi-veniţi. Anul acesta suntem pe plus, cum am zis. Şi la Şcoala Spectrum, situaţia este tot pozitivă“, precizează prof. Bedir.

Mustafa Bedir a studiat Biologia la Middle East Technical University din Ankara, pe care a absolvit-o acum 17 ani.

„Pe ce bază ne poate anula diplomele, prin ce lege, dacă ne spune, să studiem şi noi. Foarte ciudat, am studiat la o universitate de stat, ce legătură are - nu am nicio idee. Încă un lucru foarte ciudat: noi nu eliberăm diplomă de bacalaureat, suntem liceu acreditat, facem parte din reţeaua ISJ, elevii noştri dau bacalaureatul la centrele de examinare. Aşa fac toţi elevii, indiferent unde ar termina: la Colegiul Mircea cel Bătrân, la Liceul George Călinescu. Dacă se ajunge în instanţă, cu siguranţă profesorii şi absolvenţii noştri câştigă faţă de statul turc. Noi nu eliberăm o diplomă, ci Ministerul Învăţământului. Elevii dau acelaşi examen“, arată directorul.

Familia Bedir din Constanţa nu va mai putea merge acasă în Turcia până când guvernul turc nu va ridica restricţiile. Dar chiar şi aşa sunt destule temeri faţă de ce îi aşteaptă acolo.

„În vara asta nu am fost acasă. Anul trecut am fost ultima dată, în iulie-august era perioada în care mergeam. De acum probabil nu voi mai putea intra. Am părinţi şi fraţi la Kaysere, la 300 kilometrui de Ankara. Eu sunt aici cu soţia, tot turcoaică, şi cu cei doi copii, care sunt născuţi în România. Eu am şi cetăţenie română. Pentru copiii e mai greu că nu-ţi vor vedea bunicii, e greu să le explici, să înţeleagă de ce... Încercăm să fim pregătiţi pentru momente ca acestea. Oamenii din România pot să judece cum de un profesor care a terminat acum 20 ani universitatea de stat nu mai are dintr-odată diplomă valabilă? Următorul pas este să şteargă informaţiile pe care le-am învăţat acolo?“, se întreabă directorul liceului.

Spre deosebire de profesorii din Bucureşti, cei de la Constanţa nu au întâmpinat probleme cu autorităţile diplomatice. „Colegii mei de la Bucureşti au avut probleme cu Ambasada, au avut dificultate în obţinerea de acte. Aici, la Constanţa, eu cel puţin nu am auzit, să fi păţit asta vreun profesor. Înainte de lovitura de stat au fost nişte atacuri, eu personal gândisem din aprilie că nu mă mai duc în Turcia. Nu este direct legat de ce s-a întâmplat la 15 iulie. Aici, în România, suntem în siguranţă, asta clar“, conchide Mustafa Bedir, directorul Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa.

Pe aceeaşi temă:

Diplomele de la şcolile Lumina, anulate de statul turc. Măsura îi priveşte pe absolvenţi şi pe profesori

Vicepremierul Turciei inaugurează grădiniţa musulmană de la Medgidia şi un centru sportiv la Constanţa

Vicepremierul turc Veysi Kaynak, la Constanţa: „Construirea moscheii de la Bucureşti poate fi cerută doar de cetăţeni. Turcia poate susţine reciprocitatea“

VIDEO Conflictul Erdogan - Gulen ajunge în România. Povestea şcolilor acuzate că au contribuit la lovitura de stat din Turcia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite