Cum răstălmăceşte Arhiepiscopia Tomisului adresa cu iz abuziv trimisă în şcoli: „Este datorie morală să participi la Marşul pentru Viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Tomisului consideră că termenul „obligaţie“ din documentul privind participarea la Marşul pentru Viaţă este sinonim celui de „datorie“ morală, pe care credincioşii oricum îl au faţă de chemările creştine.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului precizează că în documentul emis către inspectoarea de religie de la Constanţa privind obligativitatea participării profesorilor de religie la Marşul pentru Viaţă conţine o exprimare subînţeleasă. Actul transmis inspectoarei Daniela Stan a fost semnat de arhidiaconul Bogdan Chiriluţă - consilierul cultural-educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului şi de preotul Cosmin Brăescu - inspectorul cultural al aceleiaşi instituţii.

„Aveţi obligaţia ca împreună cu toţi profesorii de religie să participaţi la această acţiune, dat fiind protocolul dintre BOR şi MEN privind dubla subordonare a profesorilor de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligaţia să afişeze materialele primite în şcolile în care predau şi să informeze cadrele didactice, elevii şi părinţii acestora despre acest eveniment“, scrie în adresa care mai specifică faptul că manifestanţii vor primi, la nevoie, adeverinţă de participare. 

Datorie, nu obligaţie

Arhiepiscopia Tomisului nuanţează termenul de „obligaţie“ cu cel de „datorie“, concept pe care credincioşii îl îmbrăţişează considerându-l de la sine înţeles. „Este vorba despre obligaţia morală de a participa la Marşul pentru Viaţă, credincioşii înţeleg despre ce este vorba“, arată preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. Părintele afirmă că la acţiunea contra avorturilor, manifestanţii se simt datori să participe, din convingere, nu pentru că-i obligă nimeni, ci doar conştiinţa lor. 

ISJ Constanţa se delimitează

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu a emis un punct de vedere în această chestiune. Comunicarea pe tema „Marşul pentru Viaţă“ s-a făcut exclusiv pe linia Arhiepiscopiei Tomisului - inspector de religie. „Inspectorul de religie are dublă subordonare - la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi la Arhiepiscopia Tomisului. Acel document a venit de la Arhiepiscopie direct inspectoarei, în căsuţa ei de mail - nu pe cale oficială la ISJ, pentru c-ar fi fost înregistrat. Noi nu am transmis nimic în acest sens directorilor de şcoli“, a declarat Cristina Ivan, purtător de cuvânt ISJ Constanţa. 

Patriarhia binecuvântează

Patriarhia Română a precizat că susţine acest demers, făcând precizarea că participarea este benevolă, atât în cazul clericilor, cât şi mirenilor.

Avortul: 10 minute să-l faci,  O viaţă întreagă să-l regreţi.  Slogan al Marşului pentru Viaţă

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat demersul Asociaţiei <Studenţi pentru viaţă≥ de a organiza cea de-a şaptea ediţie naţională a Marşului pentru viaţă, eveniment care va avea loc în după-amiaza zilei de 25 martie 2017 (sărbătoarea Bunei Vestiri) în 285 de localităţi. Aceste manifestări nu au un organizator unic, ci în fiecare oraş sau localitate există organizatori locali independenţi, care reprezintă diferite organizaţii şi instituţii pro-viaţă locale.

Patriarhia Română nu face parte dintre organizatori, dar a binecuvântat şi sprijină spiritual manifestarea. Precizăm că participarea clerului şi mirenilor la acest eveniment nu este obligatorie, ci benevolă. În cadrul acestui eveniment sunt reafirmate valorile familiei creştine tradiţionale, îndeosebi darul sfânt al vieţii prin naşterea de copii şi creşterea lor în credinţă sfânta şi iubire milostivă“, a transmis Patriarhia Română. 

Ministerul zice „Nu“

Ministerul Educaţiei, prin secretarul de stat Gigel Paraschiv (care pentru câteva zile îi tine locul ministrului Pavel Năstase), susţine că Arhiepiscopia nu îi poate obliga pe funcţionarii de la ISJ să participe la „Marşul pentru Viaţă“. Ministerul Educaţiei va cere Inspectoratului să nu dea curs adresei Arhiepiscopiei. 

„Nu există niciun fel de obligaţie. Cu siguranţă nu putem susţine un asemenea demers şi nu suntem de acord cu această cerinţă imperativă a Arhiepiscopiei Tomisului către unităţile de învăţământ. Protocolul acela încheiat între Ministerul Educaţiei nu este numai cu Biserica Ortodoxă, e cu toate cultele, şi cu Secretariatul de stat pentru culte, dar acolo se spune că se cere binecuvântarea ierarhului bisericesc pentru anumite chestiuni ce ţin de orele de religie, dar nici pe departe nu scrie în acel protocol că vine cineva şi le dă un ordin că trebuie să participe la o manifestare. Vom lua legătura cu Inspectoratul, nu avem treabă cu Arhiepiscopia, or să ajungă să ne spună că se subordonează doar Patriarhiei. Vom comunica Inspectoratului să nu dea curs adresei. Ministerul Educaţiei nu a permis nimic, nu ne-a întrebat nimeni dacă ne dăm sau nu acordul“, a declarat pentru „Adevărul“ reprezentantul Ministerului Educaţiei. 

Pe aceeaşi temă: 

Ierarh al BOR, în fruntea Marşului pentru Viaţă. IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, se va alătura manifestanţilor

Arhiepiscopia Tomisului susţine că şcolile îi sunt subordonate şi trebuie să participe la marşul antiavort. Ministerul Educaţiei: Nu e adevărat!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite