Cum arată Madagascarul, insula unde Radu Mazăre a stat un an şi jumătate: oamenii cred în vrăjitorie şi spirite, iar triburile sunt conduse de regi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Madagascar Arhivă personală Marcel Şaitiş
Madagascar Arhivă personală Marcel Şaitiş

În Madagascar sunt peste 35.000 de sate-triburi, care păstrează religia ancestrală. În aceste sate, locuitorii se închină la spirite, la pietre, la ape, aduc jertfe, sunt conduşi de regi şi vraci.

Românul Marcel Şaitiş  locuieşte de mai mulţi ani în Madagascar împreună cu familia. Preotul preotul de religie penticostală a început să propovăduiască învăţăturile lui Iisus printre băştinaşii care încă se închină la pietre, la copaci şi unde pericolul se află la tot pasul. Din 2013, cei cinci membri ai familiei locuiesc într-un oraş situat la 200 de kilometri de capitala Antananarivo. „Am încercat să ne acomodăm, deşi copiii săraci ne pândeau pe sub poartă. Pe aceşti copii i-am ajutat cu hrană şi îi susţinem la şcoală. Despre peisajul idilic ce să spun? Vecinii au un palmier în curte, dar pe lângă copac este multă mizerie“, spune Şaitiş.

Malgaşii cred în vrăjitorie şi spirite

Marea majoritate a localnicilor trăiesc sub limita subzistenţei, la sate. „În Madagascar sunt peste 35.000 de sate-triburi, care păstrează religia ancenstrală. În aceste sate, locuitorii se închină la spirite, la pietre, la ape, aduc jertfe, sunt conduşi de regi şi vraci“, dezvăluie Marcel Şaitiş.

Madagascar Arhivă Marcel Saitis

Multe dintre triburi au regi, deşi Madagascar este un stat democratic. Străinii nu sunt lăsaţi să participe la incantaţiile tribale. „Când evanghelizăm aceste sate, îi salutăm pe regi, le dăm steagul României şi cadou.  Trocul se practică aici la scară largă“, spune pastorul, care se bucură de un oarecare respect printre malgaşi.

Creştinarea în Madagascar reprezintă un act de curaj atât din partea preoţilor misionari, dar mai ales a localnicilor care, după ce sunt botezaţi, devin o paria pentru restul comunităţii, fiind acuzaţi că aduc blestemul asupra tribului.

Speranţa de viaţă a malgaşilor este de 40-45 de ani din cauza sărăciei şi a lipsei medicamentelor. Cu eforturi mari, preotul misionar a reuşit, cu ajutorul bisericilor din România şi din Franţa, să ridice în diverse triburi câte o casă de rugăciune şi o şcoală şi chiar să amenajeze un cabinet medical. Anterior, în locul unde interveneau medicii pereţii erau stropiţi cu sânge. Şcoala este contracost, inclusiv pentru copiii pastorului. Este vorba despre o şcoală cu predare în limba franceză, care face parte dintre unităţile de învăţământ înfiinţate de foştii colonişti francezi ai insulei. Anul trecut, cu ajutorul Bisericii, s-au dus în sate aproape trei tone de orez. 

Madagascar Arhivă Marcel Saitis

În Madagascar există şi oameni înstăriţi. Printre ei sunt şi francezi bătrâni, proveniţi dintre foştii colonişti, care s-au căsătorit cu femei localnice şi au dezvoltat afaceri, indieni, chinezi. Dintre băştinaşi, doar 7% trăiesc bin. au case mai mari şi mici armate personale, pentru pază. 

Cea mai mare problemă actuală a localnicilor este epidemia de ciumă. Deşi în fiecare an, Madagascarul se confruntă cu sute de astfel de cazuri medicale, din 2017 situaţia a devenit de-a dreptul dramatică. Autorităţile medicale se confruntă acum cu numeroase cazuri de ciumă pneumonică, o formă gravă a bolii, care se contactează pe calea aerului. Primele cazuri au apărut în august 2017. Abia după ce s-au înregistrat câteva decese în rândul străinilor care vizitează ţara, s-a declanşat alertă naţională, fiind implicată şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Madagascar Arhivă Marcel Saitis

Printre malgaşi a trăit şi fostul primar Radu Mazăre, care a fugit din ţară în decembrie 2017, părăsind România cu cursă aeriană care a avut destinaţia Paris. Fostul primar al Constanţei, aflat sub control judiciar, nu s-a prezentat, în 30 decembrie, pentru a semna în graficul de prezenţă. El a transmis Poliţiei că a plecat în Madagascar, unde cere azil politic. Într-o scrisoare transmisă prin avocaţii săi, Radu Mazăre îşi motivează plecarea prin faptul că ar fi ţinta statului paralel şi că n-ar beneficia în ţară de o justiţie independentă, motiv pentru care cere azil politic în Madagascar. Mazăre susţine că va reveni doar când va exista o justiţie reală.

Fostul primar al Constanţei a fost reţinut de autorităţile din Madagascar. În urmă cu doar câteva zile acesta a fost condamnat la 9 ani şi 10 luni ani de închisoare de Curtea Supremă în dosarul „Polaris”. Acum se află în custodia autorităţilor din Madagascar.

Pe aceeaşi temă

Imagini inedite cu Radu Mazăre în Madagascar: ce cadouri le oferea băştinaşilor

Radu Mazăre, săltat din Madagascar. Fostul primar al Constanţei stătea din decembrie 2017 în complexul său turistic construit pe malul Oceanului Indian

Dosarele penale ale lui Radu Mazăre. Personaje celebre, inculpate alături de fostul primar

Unde este aşteptat Radu Mazăre. Biserica a sfinţit noua capelă pentru deţinuţii de la Valu lui Traian, secţia unde sunt închise VIP-urile

 

România a deschis consulat onorific în Madagascar. După câteva luni, Radu Mazăre a fost reţinut

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite