Corala „Armonia“, premiată cu aur la World Choir Games pentru cel mai bun cor bărbătesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada 4-14 iulie, Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” participă, pentru a patra oară, la World Choir Games (Olimpiada Mondială a Corurilor), fiind înscrisă la trei secţiuni: „Folclor a cappella”, „Cor bărbătesc” şi „Muzică sacră a cappella”.

Duminică seara a avut loc festivitatea de premiere pentru două dintre secţiunile la care „Armonia” a concurat, fiind laureată cu medalie de aur la secţiunea „Cor bărbătesc” şi medalie de argint la secţiunea „Folclor a cappella”. Săptămâna viitoare, Corala Arhiepiscopiei Tomisului va concura la secţiunea „Muzică sacră a cappella”. Este singura corală care reprezintă România la această competiţie.

Desfăşurată la Tshwane, în Africa de Sud, Olimpiada Mondială a Corurilor a adus pe aceeaşi scenă peste 300 de coruri din 62 de ţări: Rusia, România, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, China, Germania, Marea Britanie, Indonezia, ş.a.

Corala „Armonia”, dirijată de către Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, a interpretat următoarele piese:

-  Secţiunea „Folclor a cappella”: „Lăutărească” (Grefiens Vinicius); „Divertisment staccato” (Ion Popescu Runcu) şi „Paparudă” (Valeriu Roman);

- Secţiunea „Cor bărbătesc”: „Sârba pe scaun” (Alexandru Paşcanu), „Trosterim Musik” (Anton Brukner), „Voices of the Ancients” (Don Mcdonald), „Doamne buzele mele” (Ion Popescu Runcu);

şi urmează:

-  Secţiunea „Muzică sacră a cappella”: „Tatăl nostru” (Irina Odăgescu Ţuţuianu), „Psalmul 23, Cine, cine? ” (G. Musicescu), „Te slăvesc pre Tine, Părinte” (Pascal Bentoiu, aranjament după manuscris Gelu Stratulat) şi „Gratias Agimus Tibi” (J. Leo Hasler).

Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar din 2004 a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului.

Corala a susţinut numeroase concerte în ţară, dar şi în afara ţării precum: Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, în prezenţa S.S. Bartolomeu I, Roma, Bari, Madrid, Castellon, Ierusalim, Tel-Aviv, Haifa, turneu prepascal în Elveţia, Dublin, Londra, Strasbourg, Nurnberg, Lisabona, Barcelona, Paris, Insula Lesbos, Dobrich ş.a.

Dintre rezultatele obţinute pe plan internaţional amintim: dublu medaliată cu aur, în vara anului 2012, la ”World Choir Games” din S.U.A. În anul 2013, la Campionatul European al Corurilor, desfăşurat la Graz, Austria, corala a câştigat Marele Premiu la secţiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur (secţiunile: Folclor şi Cor bărbătesc) şi una de argint (Muzică sacră); în anul 2014, a fost laureată cu aur (secţiunea Artă sacră), cu medalie de aur şi Marele Premiu (Cor bărbătesc de cameră) la „World Choir Games” (Riga, Letonia); în 2015, medalie de aur (Coruri de cameră) în cadrul competiţiilor „European Choir Games” şi ”Grand Prix of Nationes” (Magdebourg, Germania), iar în anul 2016 a fost laureată cu medalie de aur la secţiunile Cor bărbătesc de cameră şi Muzică sacră a cappella la ”World Choir Games”, Sochi, Rusia. În anul 2017, a fost invitată de onoare la cel mai prestigios festival al statului Israel (Gospel festival Zimria).

Corala este formată din preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Ovidius”, Constanţa, şi abordează un repertoriu diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite