Constănţenii ecologişti fac baricadă verde faţă de proiectele de ciuntire a spaţiului verde. Peste 100 de oameni au cerut protejarea parcurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de constănţeni s-au adunat în faţa mall-ului construit în Parcul Tăbăcărie, cea mai mare oază de verdeaţă a oraşului Constanţa, pentru a atrage atenţia asupra faptului că plămânul verde al oraşului are de suferit.

Purtând pancarte cu mesaje „Da parcuri, nu mall-uri“, „Afacerile lor sau viaţa noastră“, „Pentru ca răul să triumfe este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic“, „Reţeta dezastrului: Guvern corupt, presă controlată, populaţie indiferentă“, protestatarii s-au camuflat în crengi de copaci şi au plecat în marş pe străzile Constanţei.

Marşul a fost iniţiat de Baricada verde. „Deşi în toată ţara marşurile au avut loc sâmbătă, noi am vrut să respectăm calendarul ecologic şi să ieşim în stradă chiar de Ziua Internaţională a Păsărilor şi Arborilor, adică pe 10 mai“, spun protestarii. Ei vor să ştie de ce autorităţile au permis construirea unui mall în parc, cum este posibil ca acest centru comercial să se extindă.

Printre protestatari s-a numărat şi Andrei Chivu, arhitectul care a fost sufletul şi manifestărilor de stradă din toamnă.

La miting au venit şi copii şi mămici cu micuţi în cărucioare, care au spus că vor ca oraşul de la malul mării să aibă şi pe viitor parcuri unde urmaşii lor să se recreeze.

Simbolic, s-au adoptat copaci şi pomii au fost botezaţi după numele celor care i-au luat în îngrijire.

Rana deschisă a Constanţei

City Park Mall, inaugurat în 2008 de însuşi primarul Constanţei, Radu Mazăre, acompaniat de Elan Schwartzenberg, continuă să rămână o rană deschisă pentru ecologişti.

Acordul de mediu eliberat pentru construirea mallului prevedea că 60% din spaţiul mall-ului să fie destinat agrementului, însă din „Complexul multifuncţional comercial, de afaceri şi de petrecere a timpului liber Mall“ nu a mai rămas decât shopping. Ce urma să cuprindă mall-ul? Cinema, patinoar artificial, săli de expoziţie, de jocuri, spaţii comerciale, un supermarket, restaurante, un bowling, un club pentru pensionari, spaţii de alimentaţie publică, galerii comerciale şi cinematografe.

Investitorul trebuia să realizeze o perdea de pomi pe trei rânduri pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, iar peste 600 de copaci să fie plantaţi în restul parcului. De asemenea, în acordul de mediu se specifica faptul că 60% din spaţiul mall-ului să fie destinat agrementului.

La vremea respectivă, doar ONG Mare Nostrum a luptat şi a contestat autorizaţia de construire. Fără niciun succes. Autorităţile locale au fost de neclintit. Au permis construirea unui mare mall pe spaţiul verde al oraşului.

Vă mai recomandăm:

Cum a ajuns un teren valoros pe mâna unui fost coleg de facultate al lui Mazăre. Încrengăturile afacerii cu mall-ul din Tăbăcărie şi camarila primarului-playboy

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite