Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului au fost aduse în România. Chipul Patriarhului Daniel este încrustat pe toate cele şase clopote

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clopot pentru Catedrala Mântuirii, în fabrica din Austria Sursa grassmayr.at
Clopot pentru Catedrala Mântuirii, în fabrica din Austria Sursa grassmayr.at

Cele şase clopote ale megaedificiului de cult poartă efigia şi binecuvântarea Patriarhului Daniel şi stema Patriahiei Române. Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită în ziua de 30 noiembrie 2018, în ajunul Zilei Naţionale a României, când se împlinesc 100 ani de la Marea Unire.

Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului a făcut un progres odată cu sosirea clopotelor care vor face auzit glasul Bisericii în aproape tot Bucureştiul. Cele şase clopote au fost realizate de fabrica Grass­mayr din Innsbruck, la comanda specială a Bisericii Ortodoxe Române.

Acestea au fost aduse în România din Austria la finele săptămânii trecute, vineri, 19 mai, după o călătorie începută marţi, 16 mai. Clopotele au fost turnate tot în zi de vineri: cel mai mare clopot a fost fabricat la 11 noiembrie 2016, iar celelalte cinci clopote, de dimensiuni mai mici - la 21 aprilie 2017. Şi tot într-o vineri, de 12 mai, s-a încheiat fabricarea clopotelor a căror greutate totală este de 32,243 tone. Clopotele catedralei de la Bucureşti au o garanţie de 15 ani şi o durată de viaţă apreciată la peste 400 de ani.

„Fabrica Grassmayr toarnă doar vinerea clopotele, din considerente de producţie, pentru a da răgaz să se răcească peste weekend“, a explicat inginerul Vasile Crăcăoanu, directorul de şantier al catedralei.

În credinţa creştină, vinerea are o semnificaţie însemnată, fiind ziua de post în care se cinsteşte Sfânta Cruce. Vinerea este ziua jertfei lui Iisus Hristos, răstignit pe crucea făcută din lemnul a trei copaci: cedru, pin, chiparos. Legenda spune că Adam a fost îngropat într-un loc umbrit de cei trei copaci, arca lui Noe a fost construită din lemnul lor, la fel toiagul lui Moise şi cortul mărturiei lui Solomon.

Efigia Patriarhului

Toate cele şase clopote poartă simboluri ale BOR: stema Patriarhiei Române, chipul Patriarhului României şi crucea patriarhală, precum şi inscripţia „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională - Centenar 1918-2018“. De altfel, când va trece la cele veşnice, în această catedrală va fi înmormântat Preafericitul Daniel, ctitorul lăcaşului de cult. 

Clopotul cel mare are 25 tone, fiind cel mai mare funcţional din Europa - după cum precizează directorul de şantier. Mai sunt unele de dimensiuni impresionante - 76 tone, 200 tone, în Rusia, dar sunt aezate în faţa unor instituţii“, subliniază inginerul Crăcăoanu. 

image


Clopot cu efigia Patriarhului Daniel Sursa grassmayr.at

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului fabricate în Austria cu efigia Patriarhului Daniel Sursa grassmayr.at

Sunetul clopotului cel mare al catedralei se va auzi numai la sărbătorile importante, fiind plasat la înălţimea de 60 metri. „Va fi mult deasupra clădirilor din jur, iar ferestrele vor avea jaluzele speciale, reglabile pentru dirijarea sunetului. În niciun caz nu ne vom trezi la ora 7 cu dangătul de clopote, deşi ne-ar opri un pic din ritmul zilei şi ne-ar da o clipă de răgaz, de meditaţie. Clopotele mici vor fi, însă, auzite la momentele de slujbă“, a afirmat directorul de şantier. 

Costul ansamblului de clopote este de 550.000 euro, dintre care numai clopotul-gigant a fost de 425.000 euro. Transportul efectuat cu un trailer a fost oferit de o firmă din România. „Clopotele au fost plătite exclusiv din fondurile Patriarhiei. Investiţia totală pentru catedrala în sine este de 80 milioane euro, dintre care s-au cheltuit puţin peste 65 milioane euro. Complexul arhitectural va mai avea patru clădiri, în cele patru colţuri“, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Catedrala va fi sfinţită la 30 noiembrie 2018, de Sfântul Andrei (când este celebrat unul dintre hramurile sale), în ajunul Zilei Naţionale a României, la 100 ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Când este gata Catedrala Mântuirii Neamului

Catedrala Mântuirii Neamului este la stadiul de închidere a corpului principal, între nivelurile 36-45 metri. Turla principală Pantrocrator a ajuns la cota 50 metri, iar cea secundară - la 52 metri. „Graficul a fost actualizat, suntem în uşor avans faţă de plan“, a arătat inginerul Crăcăoanu. Clopotele vor fi amplasate în turlele catedralei în cursul acestui an. Până în iulie 2018 trebuie încheiată structura de rezistenţă a catedralei, iar structura metalică a acoperişului trebuie să fie gata până în septembrie 2018.

Clădirile anexe (de înălţime mult mai redusă) vor fi construite după finalizarea construcţiei catedralei. Vor fi spaţii pentru cazarea şi hrana pelerinilor, pentru activităţi pastorale, culturale, sociale şi medicale ale Bisericii. Alături de catedrală va fi amenajat un parc având o suprafaţă de cinci hectare, care va cuprinde „multe spaţii verzi“, unele fiind special amenajate pentru copii.

Turnătoria aleasă de PF Daniel

Pe site-ul turnătoriei de clopote Grassmayr din Austria, fabricanţii se laudă cu o tradiţie străveche: „Începând cu anul 1599, la turnătoria de clopote Grassmayr se toarnă clopote şi obiecte de artă din bronz. Efectul misterios al sunetului de clopot, cât şi măiestria meşteşugului celei mai vechi întreprinderi de familie din Austria, Grassmayr, dăinuie de peste 400 de ani“. La realizarea clopotelor au pus umărul o echipă de specialişti: sculptori, turnători, muzicieni, lăcătuşi, tâmplari, electricieni. Turnătoria are ca simbol din anul 1692 un grifon, o vietate mitologică având ciocul şi aripile unui vultur, corpul unui leu şi urechi de cal, ce semnifică îmbinarea puterii cu înţelepciunea şi a puterii lumeşti cu cea cerească. 

Marcă a calităţii, grifonul Grassmayr poartă un buchet de flori pentru „frumuseţea lumească“, iar în mâna dreaptă ţine precum un sceptru - bijuteria clopotului, „care prin muzica sa atinge inimile oamenilor“, spun fabricanţii din Innsbruck. Toate decoraţiunile sunt formate cu ajutorul pozitivelor modelate în ceară.

Simbolul de pe clopotele Grassmayr

„În patria noastră Tirol există credinţa potrivit căreia fiecare om este însoţit în viaţă de un înger păzitor. Odată cu sunetul clopotelor nu se împrăştie numai muzica clopotelor în toate cele patru zări, ci şi protecţie, şi binecuvântare, prin coroanele cu îngeri. Cu excepţia <anilor trezirii> ‘70 şi ‘80 ai secolului al 20-lea, în care se comandau foarte des simple <coroane ieftine> sau chiar se realizau clopote fără nicio coroană din motive de reducere a costurilor, clopotele turnătoriei Grassmayr au coroane de îngeri, excepţie facând doar comenzile speciale din punct de vedere artistic sau religios. Clopotele turnătoriei Grassmayr din Innsbruck răsună în peste 100 de ţări ale lumii, spre bucuria oamenilor“, mai spun austriecii. 

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului, imaginea principală de pe pagina de Facebook Grassmayr Austria 

Clopotele Catedralei Mântuirii Neamului fabricate în Austria cu efigia Patriarhului Daniel Sursa Facebook Grassmayr

BOR a ales varianta economică pentru clopotele catedralei, comandând o coroană simplă, deci mai ieftină. „În acest caz, clientul a ales o coroană simplă, dar noi vom continua să ne punem îngerii pe clopotele noastre“, a răspuns Michael LG, reprezentant Grassmayr, curiozităţii internauţilor.

Facerea clopotului cel mare, filmată pas cu pas de nemţi

Televiziunea germană 3Sat a realizat un documentar difuzat în aprilie cu procesul de realizare „a celui mai mare clopot din lume“. „Este cea mai mare provocare din istoria companiei“, arătau jurnaliştii.

Clopotul românesc de 25 tone va detrona campionul en-titre, care este pe podium din anul 1923: clopotul Sfântului Petru din turnul de sud al Catedralei din Koln. Acesta are doar 24 tone, înlocuind un clopot de 27,2 tone care nu avea însă sunetul destul de sonor. „Când clopotul de la Bucureşti se va auzi, doar Koln-ul va fi trist“, au relatat jurnaliştii germani de la 3Sat.

Ei au precizat că familia Grassmayr a fost „comisionată“ de Patriarhul BOR Daniel, al cărui portret este imortalizat pe clopote. „În toate calculele statistice, ale fineţii peretelui şi ale volumului sunetului, programele modern de calculator au avut rolul lor, dar producţia a rămas arhaică, cu materiale şi unelte care s-au schimbat în decursul secolelor. Necesită luni şi paşi nenumăraţi pentru ca opera să încununeze măiestria meşteşugarului“, descriau poetic jurnaliştii procesul de fabricaţie.

Apelul BOR

BOR a lansat apelul de sprijinire a construire a Catedralei Mântuirii Neamului. Donaţiile se pot face: prin direcţionarea celor 2% din impozit până la 25 mai; direct la orice biserică aparţinând BOR contra unei chitanţe personalizate; până la 15 iulie 2017, prin SMS 8822 în valoare de 2 euro (nu se aplică TVA) valabil în Vodafone, Orange şi Telekom; prin depunere de numerar sau virament bancar în conturile Patriarhiei Române deschise la BCR (LEI : RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala Sector 4, Bucureşti; EUR: RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala Sector 4, Bucureşti; USD: RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala Sector 4, Bucureşti). 

Pe aceeaşi temă: 

Clopote cu chipuri de ierarhi în istoria BOR. Mitropolitul care a refuzat în 2014 să fie „basoreliefat“

Lucrări reluate cu avânt la Catedrala Mântuirii Neamului. Care este stadiul grandiosului edificiu al BOR

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite