Cetăţi mai puţin cunoscute. Cum a dispărut fortificaţia Crăciuna, ctitoria lui Radu cel Frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Crăciuna
Cetatea Crăciuna

Mult mai puţin cunoscute decât Cetatea Neamţ sau Cetatea de Scaun a Sucevei, fortificaţiile Şcheia, Orheiul Vechi, Soroca sau Ţeţina au avut un rol de apărare la fel de mare în faţa năvălitorilor în Evul Mediu.

Pe zidurile interioare ale Cetăţii Neamţ se găsesc imagini şi descrieri inedite ale cetăţilor ridicate de domni moldoveni în faţa năvălitorilor. 

Cetatea Şcheia a fost construită la sfârşitul secolului XIV în timpul domniei lui Petru I Muşat, cu scopul de supraveghere a drumurilor dinspre nord şi vest. Cetatea avea forma unui romb, cu latura de 36 metri în interior, cu o grosime a zidurilor de 3 metri şi cu turnuri exterioare masive în fiecare colţ.

Zidul din est era întărit de trei contraforţi puternici. Pe latura de nord-est a existat un şanţ de apărare cu val, care mărea potenţialul defensiv al construcţiei. 

Cetatea a fost dărâmată chiar înainte de a fi terminată, în timpul domniei lui Alexandru cel Bun (1400 - 1432). Decizia a fost luată fie din cauza instabilităţii solului pe care a fost amplasată, fie din raţiuni politice sau economice. Astăzi se mai păstrează doar ruinele unui turn. 

Cetatea Tighina atestată pentru prima dată în anul 1406, cetatea a fost un important bastion în sistemul defensiv moldovenesc. După expediţia lui Soliman Magnificul în Moldova, în 1538, cetatea a căzut în stăpânirea Porţii, în acest loc fiind construit un fort de piatră. 

Autorităţile otomane au schimbat denumirea localităţii în Bender, făcând-o centrul noului sangeac şi în cetate au instalat o garnizoană numeroasă, cu scopul de a respinge atacurile frecvente ale cazacilor. După pierderea Tighinei, vama a fost transferată la Lăpuşna. 

cetatea soroca

Cetatea Soroca

Cetatea Soroca a fost o fortificaţie importantă în sistemul defensiv moldovenesc. Prima construcţie, cea de pământ şi lemn, a avut un caracter provizoriu. Este posibil ca fortificaţia de piatră să fi fost făcută pe la 1490, cu scopul de a limita atacurile tătarilor, pe vremea lui Ştefan cel Mare. Alte lucrări de construcţie au fost atestate în timpul lui Petru Rareş. 

Cetatea Ţeţina. Aflată în partea de nord-vest a oraşului Cernăuţi,  cetatea apăra un segment al drumului comercial ce lega Marea Baltică de Marea Neagră. Prima sa menţiune apare în lista oraşelor valahe, datată între 1388-1394. Unii cercetători cred că fortificaţia a fost ridicată de către cavalerii teutoni, iar alţii că a fost construită de către regele polon Cazimir cel Mare. Cetatea a dispus de un ocol format din mai multe sate, iar în prima jumătate a secolului XV a reprezentat centrul ţinutului ce se întindea de la Prut până la Nistru. 

cetatea tetina

Cetatea Ţeţina

Cetatea Crăciuna a fost localizată pe vechiul curs al Siretului, cea mai plauzibilă ipoteză fiind cea care o plasează pe teritoriul comunei Independenţa, din judeţul Galaţi. În anul 1471, Radu cel Frumos a înălţat o fortificaţie pe un teritoriu considerat ca aparţinând Moldovei. Ştefan cel Mare a cucerit-o în 1482 şi a ridicat o altă cetate în faţa celei munteneşti. Noua construcţie reprezenta o amenajare de apărare uşoară, realizată în vechea tehnică a palisadelor, asemănătoare cu fortăreaţa de la Bârlad. În anul 1484, Cetatea Crăciuna a fost distrusă de un incendiu puternic.  

Cetatea Orheiul Vechi. Beneficiind de un amplasament favorabil din punct de vedere topografic, Cetatea Orheiul Vechi a constituit una dintre cele mai importante fortificaţii de pe linia Nistrului. Începuturile fortificaţiei pot fi plasate pe la 1470. Pustiirea Orheiului Vechi în 1499, de către tătari, a împiedicat dezvoltarea procesului de fortificare urbană. Altă invazie care a provocat mari pierderi cetăţii a fost cea din 1513. În anii de domnie ai lui Ştefăniţă Vodă, incursiunile tătarilor s-au repetat. Se pare că în anul 1538, ca urmare a atacurilor otomane în Moldova, aşezarea a fost distrusă din nou. În jurul anului 1574, Orheiul Vechi şi-a mutat vatra la 18 kilometri în amonte. 

Cetatea Nouă a Romanului Prima fortificaţie romaşcană care a fost construită după principiul palisadelor, pe malul stâng al vechiului curs al râului Moldova a avut o existenţă scurtă, fiind părăsită în prima parte a domniei lui Alexandru cel Bun. Fortificaţia din piatră construită de Ştefan cel Mare în apropierea râurilor Siret şi Moldova a fost înălţată în două etape. Fortăreaţa a avut scopul de a controla accesul dinspre nord pe valea Siretului şi să blocheze drumul strategic ce trecea de aici.  Cetatea şi-a încheiat existenţa în 1675, fiind distrusă de Dumitraşcu Cantacuzino, la ordinul turcilor. 

orheiul vechi

Orheiul Vechi 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite