Cele mai frumoase locuri din judeţul Constanţa. Unde trebuie neapărat să ajungi ca să ai o călătorie de neuitat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ostrov, colţul de Dobroge de unde să porneşti călătoria odată cu Dunărea Foto Sînziana Ionescu
Ostrov, colţul de Dobroge de unde să porneşti călătoria odată cu Dunărea Foto Sînziana Ionescu

Constanţa, cel mai sud-estic judeţ al României, are cele mai frumoase locuri presărate de la nord la sud, de la est la vest, astfel că pentru a-i cunoaşte atracţiile trebuie să străbaţi aşezările cu garduri joase de piatră şi drumurile prăfuite. adevarul.ro propune câteva dintre cele mai frumoase locuri din judeţul Constanţa, pe care nu trebuie să le rataţi la următoarea vizită.

Dobrogea este regiunea care concentrează toate formele de relief. Pe suprafaţa a doar două judeţe se regăsesc cei mai vechi munţi ai României - Munţii Măcinului cu Vârful Ţuţuiatu (467 metri), unica Deltă a Dunării, Marea Neagră, câmpii, dealuri, movile, depresiuni, coline, podişuri, văi etc.

O expediţie în jumătatea de sud a Dobrogei, unde se întinde judeţul Constanţa, este o călătorie în sine, pentru că aici întâlneşti spiritualitate, geografie, istorie, arheologie, biologie, turism, energie verde, navigaţie, agricultură, viticultură.

Cele mai frumoase locuri din judeţul Constanţa - din sud-vest spre est

Evitaţi calea cea bătută de pe Autostrada Soarelui şi porniţi în aventura prin Dobrogea intrând în judeţul Constanţa cu bacul, pe la Ostrov. Aruncaţi o privire peste graniţa bulgară şi lăsaţi în urmă Silistra vecinilor, ţinând şoseaua îngustă şi şerpuită prin podgoriile Ostrovului. Zona este splendidă, cu câmpii verzi şi culturi galbene de rapiţă, terase arămii de viţă-de-vie şi lacuri albastre, plaje albe ale Dunării şi soare auriu. Cetăţile antice alternează cu mănăstiri şi geamii, lângă care odihnesc cişmele de piatră cu inscripţii vechi.

Vizitaţi insula dunăreană Păcuiul lui Soare, cetăţile Sucidava şi Sacidava, mănăstirea Dervent, Peştera Sfântului Andrei unde a trăit Întâiul Apostol al lui Hristos, rezervaţiile Bugeac şi Oltina, monumentul Tropaeum Traiani, muzeul şi cetatea de la Adamclisi, rezervaţia de la Dumbrăveni, apoi cea de la Hagieni, lacurile de apă dulce şi sărată de la Limanu, micul port de iahturi de la Limanu, misterioasă peşteră de la Limanu şi peştera-unicat de la Movile-Mangalia, o adevărată capsulă a timpului în care speologii au găsit organisme capabile să trăiască fără energie solară.

Mangalia merită un popas prelungit, pentru că aici a fost înfloritoarea cetate Callatis, iar vestigiile arheologice prezervate pot fi admirate la muzeul dedicat, la subsolul hotelului President sau în aer liber, în părculeţele oraşului.

image

Cele mai frumoase locuri din judeţul Constanţa - din sud spre nord

Plimbându-ne pe conturul judeţului, pe litoralul Mării Negre, merită văzute toate staţiunile unde românii şi-au petrecut măcar un concediu din viaţa lor. Sunt izvoare de ape termale la Venus, Techirghiolul are cel mai bun lac şi nămol remediu pentru afecţiunile reumatismale, iar o apă similară întâlniţi în satul Nuntaşi, aproape de Histria.

Odată ajunşi în zona faimoasei cetăţi Histria, trebuie să cunoaşteţi biserica îngropată de la Istria, unde intri coborând nişte trepte, nu urcându-le. Aceasta a fost soluţia creştinilor din sat, care trebuia să construiască o biserică a cărei înălţime să nu depăşească geamia musulmanilor care au stăpânit Dobrogea până la Războiul de Independenţă din 1877. Ca să nu ciuntească nimic din frumuseţea lăcaşului de cult, dobrogenii au avut ideea pentru care biserica lor a rămas unică.

Plajele de la Corbu şi Vadu sunt şi ele vestigii, ale naturii sălbatice, de care turiştii încep să se bucure în număr din ce în ce mai mare. Mai departe de Vadu intraţi prin Gura Portiţei în paradisul Rezervaţiei Deltei Dunării.



Cele mai frumoase locuri din judeţul Constanţa - din est spre vest

Traversaţi judeţul pentru a ajunge pe latura scăldată de Dunăre, între Hârşova şi Ostrov. Tot traseul Dunării este păzit de fortăreţe care au cunoscut diferitele stăpâniri de-a lungul timpului. Pentru culoare locală treceţi şi prin comuna Peştera, mai jos de Cernavodă, ca să vedeţi cea mai prosperă localitate din judeţ, cu wi-fi gratuit, parc de agrement şi sportiv, copiii cu biciclete şi tablete primite cadou de la primărie de 1 Iunie. 

image

Vă mai recomandăm

Oraşe dispărute din România. Ester, aşezarea înfloritoare din Dobrogea, consemnată în expediţia sultanului Soliman Magnificul

Dobrogea anilor '30: Călătoria profesorului Călinescu în Ţara lui Sfarmă Piatră, a smochinilor şi a cămilelor cu două cocoaşe

Triunghiul sacru din colţul Dobrogei. Bisericuţele din nuiele de la Izvoarele, Satu Nou şi Strunga

Mica unire de la 14 noiembrie 1878. Ziua când Dobrogea a revenit la patria-mamă

Cum dezleagă vinul limba dobrogenilor. La Ostrov, românii şi bulgarii au serbat rodul podgoriei scăldate de Dunăre

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

Dobrogea în lung şi-n lat, pe bicicletă: cele mai frumoase trasee de parcurs pe două roţi printr-o Românie în miniatură cu accent de Balcani

FOTO VIDEO Vacanţă în România. În Dobrogea, ca-n Jurassic Parc. Aventură prin nordul judeţului dintre Dunăre şi Marea Neagră

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite