FOTO Pianina care-ţi face un cocktail pe note muzicale. Povestea româncelor care deţin unul dintre cele patru pianocktailuri din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pianocktailul este un proiect unic în România şi al patrulea în lume, realizat de două tinere din Capitală. De şase luni, proiectul funcţionează într-o cafenea din Bucureşti, combinând băuturile în amestecuri originale, în funcţie de melodia cântată la pianină.

Cine şi-ar fi putut imagina că o pianină ar putea să te îmbete la propiu şi la figurat? Acest lucru este posibil datorită a două românce care s-au gândit să le ofere bucureştenilor o porţie zdravană de cultură amestecată cu un cocktail delicios.

În urmă cu mai mai bine de un an, Raluca Macaleţ (30 de ani) şi Antonia Dumitrescu (32 de ani) începeau să scrie primul rând dintr-o poveste unică în România, care le-a adus celebritatea şi le-a ajutat să-i bucure şi pe alţii. „Noi ne ştim de acum şase ani, eram colege de birou la o firmă de consultanţă în domeniul mediului. Toată ideea pianocktailului a pornit după ce am citit cartea lui Boris Vian, «Spuma zilelor». Acolo este o poveste interesantă, dar e fantezie“, povesteşte încântată Antonia.

După ce a citit cartea, a început să-i povestească şi Ralucăi ce se ascunde între filele romanului şi, uşor-uşor, au ajuns la concluzia că trebuie să realizeze ceva inedit: un pianocktail. Zis şi făcut! Cele două fete au început să caute pe internet informaţii despre un pianocktail, dar şi persoane dispuse să vândă la un preţ accesibil o pianină. Aşa au ajuns să ia legătură cu o femeie care voia să-şi vândă intrumentul muzical pentru 8.000 de lei.

Muzica ce te îmbată

După ce au intrat în posesia pianinei, timp de un an, fetele au lucrat la foc continuu pentru a transforma instrumentul obişnuit într-un pianocktail. Acum, după luni întregi de muncă şi de calcule, pianina funcţionează cât se poate de simplu: „Sub fiecare clapă există un fir albastru. Noi avem 85 de clape, deci 85 de fire. Când apeşi pe o clapă, se declanşează un puls (n.r. – se aprinde un beculeţ în spatele pianinei), după care se declanşează o electrovalvă“, explică Antonia.

image

Raluca şi Antonia FOTO David Muntean

Cu alte cuvinte, în clipa în care cineva apasă clapele pianinei, o cantitate bine stabilită de lichid, aflată în sticlele de deasupra instrumentului muzical, începe să curgă uşor. Astfel, licoarea ajunge într-un recipient aflat lângă pianină şi va fi savurată de spectatorul care a ascultat melodia interpretată la pianină.

Cea mai grea parte, povesteşte Raluca, a fost atunci când au fost nevoite să calculeze cantităţiile de băuturi necesare pentru realizarea unui cocktail delicios. Desigur, misiunea lor a fost mult mai dificilă dacă ţinem cont de faptul că fiecare băutură este preparată în timpul unei melodii. Pianistul care cântă la pianocktail trebuie să apese cu exactite fiecare clapă a instrumentului muzical, astfel încât să respecte cu stricteţe fiecare băutură şi fiecare cantitate ce ajunge în cocktail.

Meniu cu 20 de melodii

Pianocktailul se află în acest moment la cafeneaua La Boheme din Bucureşti şi cei care vor să guste o băutură preparată în timpul unei melodii trebuie să urmărească pagina de Facebook denumită „Pianocktail“. Aici, cele două tinere postează programul evenimentelor pe care le organizează, întrucât nu sunt spectacole zilnice. În faţa ineditei pianine sunt două artiste: Sandra Popescu şi Alexandra Sârbu. Pianistele sunt, de fapt, cele care prepară gustoasele cocktailuri pe ritmurile melodiilor. Mai exact, în timpul spectacolelor, doritorii îşi pot alege din meniul pe care îl au la dispoziţie.

image

Pianocktailul are zece sticuleţe cu băuturi FOTO David Muntean

„Avem un meniu cu 20 de melodii, deci cu 20 de cocktailuri. Preţul unui shot de cocktail costă 10 lei, iar o sticluţă cu muzică costă 15 lei. Sticluţele sunt decorate de noi şi cei care vor le pot lua acasă“, povesteşte Raluca. Cele două tinere au planuri importante pentru viitor şi spun că vor, dacă reuşesc să facă rost de o finanţare, să înceapă un turneu prin ţară şi de ce nu prin lume.

Încă trei, în toată lumea

În acest moment, spun cele două fete care au realizat superbul pianocktail, în lume mai există doar trei astfel de instrumente, printre care unul aparţine unei românce din Statele Unite ale Americii.

„Românca din SUA care a făcut pianocktailul nu a dus mai departe această idee, a fost tema ei de licenţă din câte ştim. În comparaţie cu pianocktailul nostru care are zece sticluţe cu băuturi, cel din SUA are 40“, mai spune Antonia.

Dar cele două fetele din Bucureşti nu fac doar coktailuri alcoolice. Pe 1 iunie, de Ziua Copilului, tinerele au organizat un eveniment pentru cei mici. Aceştia au fost încântaţi că au avut ocazia să cânte şi să-şi prepare în acelaşi timp un cocktail delicios realizat cu siropuri şi sucuri gustoase.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite