Cel mai vizionat film românesc din toate timpurile, moştenirea lui Amza Pellea şi Sergiu Nicolaescu. În comedie a jucat şi nepoata lui Toma Caragiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nea Mărin, cel mai simpatic miliardar de pe ecranul românesc Sursă foto cinemagia.ro
Nea Mărin, cel mai simpatic miliardar de pe ecranul românesc Sursă foto cinemagia.ro

Într-un top al celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, pe locul întâi figurează singura comedie semnată de Sergiu Nicolaescu - „Nea Mărin Miliardar“. Comedia cu Amza Pellea în rolul principal a avut premiera la 5 februarie 1979.

Aproape 15 milioane de spectatori (conform ultimei liste publice a Centrului Naţional de Cinematografie) văzuseră filmul până în anul 2005, ceea ce înseamnă că în ultimul deceniu audienţa a crescut semnificativ.

„Nea Mărin Miliardar“ este comedia savuroasă tradiţională care înfăţişează un român pitoresc şi descurcăreţ - olteanul Mărin Juvete din Băileşti. Venit pe litoral, nea Mărin este confundat cu un miliardar american, Mister Marlon Juvette, cu care seamănă izbitor şi căruia îi fusese răpită fiica de către o bandă de gangsteri care ajung la Marea Neagră.

Amza Pellea realizează un dublu rol de zile mari, iar asta face deliciul publicului. Felul în care nea Mărin - care nu se desparte de celebra paporniţă cu praz - încurcă fără voie, dar şi descurcă iţele intrigii, a adus în cinematografele româneşti mai mulţi spectatori decât Păcală (Geo Saizescu, 1974), Mihai Viteazul sau Dacii (Sergiu Nicolaescu, 1971, respectiv 1967), Neamul Şoimăreştilor (Mircea Drăgan, 1965). Spre comparaţie, pentru a realiza uriaşul interes de public stârnit de „Nea Mărin Miliardar“, filme precum „Nemuritorii“, „Secretul lui Bachus“, seriile „BD“-urilor sau „Ardelenilor“ sau „Liceenii“ se situează în partea a doua a clasamentului CNC.

O pleiadă de actori apar în film: Draga Olteanu-Matei (Veta), Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Ştefan Bănică, Puiu Călinescu (locotenenul Colombo), Stela Popescu, Sebastian Papaiani, Vasilica Tastaman, Adina Popescu, Mircea Albulescu, Colea Răutu, Dan Tufaru, Hamdi Cerchez, Mihai Mălaimare etc.

Samantha, fiica lui Mr. Juvette, este un personaj exotic, interpretat de Brânduşa Marioţeanu, nepoata unui alt mare actor - Toma Caragiu. Maestrul avea două surori mai mici, reputata lingvistă Matilda Caragiu Marioţeanu şi sculptoriţa Geta Caragiu, iar Brânduşa este fiica primeia dintre ele. Cu trei roluri la activ, jucate în filmele„Filip cel bun“ (1975), „Rătăcirea“ (1978) şi „Nea Mărin Miliardar“, (1979), Brânduşa Marioţeanu s-a căsătorit şi a plecat din România înainte de 1989. „Cinemagia“ notează că nepoata marelui Toma a lucrat întâi la Paris, apoi a decis să treacă Oceanul Atlantic în Canada, în cele din urmă stabilindu-se la New York, unde este editor de reviste din domeniul modei şi al celebrităţilor. Cunoscută şi sub numele de scenă Brânduşa Manu, nepoata lui Toma Caragiu a jucat şi după emigrare, în anul 1984, în comedia TV Seeing Things. 

Filmările de pe litoral au fost făcute în hoteluri, piscine, shop-uri, baruri de noapte şi pe plajele din staţiunile Mamaia şi Olimp. Hotelul Vega a profitat de celebrele scene turnate aici pentru a se relansa în circuitul turistic după modernizare, în timp ce faimosul lanţ hotelier Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp a rămas în paragină.

Nea Mărin Miliardar - cel mai vizionat film românesc din toate timpurile Sursă foto cinemagia.ro

Nea Mărin Miliardar - cel mai vizionat film românesc din toate timpurile Sursă foto cinemagia.ro

Temerea lui Sergiu Nicolaescu

„Mi-a fost foarte frică de o comedie. Am studiat comediile americani cu mari actori, am copiat unele sunete şi le-am introdus şi eu în film. Nea Mărin, de fapt, porneşte de la ideea lui Amza Pellea, care începuse personajul Nea Mărin în televiziune. Şi p-ormă ne-am gândit să facem un film. Este făcut în acelaşi an cu «Mihail, câine de circ», după Jack London. Cu «Nea Mărin» am intrat destul de în toamnă cu filmările. Am venit la Mamaia în septembrie, acolo mai erau turişti, mai mult străini, pentru că românii stăteau până la 23 august.

Ţin minte că la un moment dat am făcut o mişcare, înaintea filmului, şi mi-am scrântit coloana şi mă duceau pe targă la filmări şi aşa conduceam actorii. Filmul începe cu venirea unor gangsteri pe aeroport la Frankfurt. N-aveam viză de Germania, am rămas pe aeroport, am filmat pe afară şi am zburat înapoi spre România, era complicat să cerem vizele, să justificăm de ce cercem vizele.

De ce Nea Mărin? Pentru că e un ţăran român descurcăreţ şi oltean. A fost un film care a prins foarte mult la spectatorii români. Deţine recordul de spectatori, peste 14 milioane. Sunt mult mai mulţi, dacă socotim şi telesectatori, a fost văzut de minimum 30 milioane. Mă bucur că am făcut această comedie, deşi nu e genul meu, mie mi-au plăcut foarte mult filmele istorice, chiar şi adaptările pe care le-am făcut erau filme grele“, mărturisea Sergiu Nicolaescu într-un interviu luat de ziarul Adevărul în mai 2008.

Pe site-ul IMDB.com, comedia românească „Nea Mărin Miliardar“ are scorul de 8,5 din 10 posibil.

Pe aceeaşi temă:

Marea de la 2 Mai, mormânt de apă pentru Sergiu Nicolaescu

Aventura de marinar a lui Sergiu Nicolaescu. „Era tare cuminte şi cam nătăfleţ“

Cum a renunţat Sergiu Nicolaescu la visul său de a deveni marinar

Şocul trăit de Sergiu Nicolaescu la Şcoala Navală. Un camarad a fost săltat şi trimis la Canal, unde avea să moară

Coincidenţă. Directorul filmului „Mihai Viteazul“, coleg la Şcoala Navală cu Sergiu Nicolaescu

EXCLUSIV Gabriela, a doua soţie a lui Sergiu Nicolaescu, povesteşte amintirile cu marele regizor: „Rămân cu energia lui în memorie“

Sora lui Nicolaescu îl apără pe Petrovici: „Paul e un om bun şi liniştit. Dana e dură şi rece. Alt temperament, altă educaţie“

Ultimul drum la mare. Sergiu Nicolaescu şi-a vizitat casa de vacanţă din 2 Mai înainte de Crăciun

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite