Cel mai mare festival al peştelui din România ajunge la Constanţa. PESCIA, 15-17 august, la Pavilionul Expoziţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peşte-spadă cu roşii şi măsline Foto Pescia
Peşte-spadă cu roşii şi măsline Foto Pescia

La Constanţa începe vineri, 15 august, începe Festivalul Naţional al Peştelui - PESCIA. Evenimentul se derulează în zilele de 15-17 august, la Pavilionul Expoziţional de la intrarea în staţiunea Mamaia.

La festival au loc expoziţii cu vânzare de peşte, produse de peşte, accesorii necesare preparării peştelui, echipamente pentru pescuit, demonstraţii, degustări şi conferinţe pentru public susţinute de specialişti. La festival participă producători, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai balţilor din localitate şi din judeţul Constanţa şi din ţară, precum şi alţi operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescăreşti).

Vineri, ora 15, este demonstraţia de gătit susţinută de Marian Cuzdrioreanu (preşedintele Asociaţiei Ro-Fish), specialist în peşte şi fructe de mare. El oferă celor prezenţi deliciosul crap la grătar cu umplutură-surpriză, care este asortat cu un vin alb pe măsură. Ziua continuă cu atelierul de preparat sushi, unde se face de asemenea degustare. Sâmbăta este savuroasă: la ora 12 este demonstraţie de gătit midii, iar la ora 15 se prepară storceagul, regina ciorbelor pescăreşti. Duminica, la ora 12.30, este demonstraţie de gătit cu degustare scoici în sos de vin. Expoziţiile vor fi deschise vineri şi sâmbăta, între orele 10 şi 20, iar duminică, între orele 10 şi 16. Intrarea este liberă.

image

Iată programul Festivalului Naţional al Peştelui - PESCIA:


•    Vineri,15 august
-  ora 13:00, lecţii de biologie marină susţinută de Camelia Mihăilă, profesoară de biologie la Liceul Teoretic Ovidius Constanţa
- ora 15:00, au loc:
•    conferinţa cu tema "Acvacultura în România" susţinută de Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Asociaţiei Ro-Fish. Conferinţa va fi urmată de demonstraţia de gătit pe parcursul căreia Don Mariano, specialist în peşte şi fructe de mare, va prepara şi va da spre degustare celor prezenţi crap la grătar cu umplutură-surpriză.
•    atelier de preparat sushi, urmat de degustare la standul Sushi Ya, singurul restaurant de sushi din Constanţa ai cărui reprezentanţi vor prepara sushi în faţa vizitatorilor şi vor relata povestea (istoric şi feluri de sushi) acestui preparat gastronomic asiatic.


•    Sâmbăta, 16 august
    - ora 12:00, Conferinţa cu tema "Acvacultura în Europa" susţinută de Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Asociaţiei Ro-Fish. Aceasta va fi urmată de  demonstraţie de gătit în care acelaşi Don Mariano va prepara “midii jumătate cochilie, à la Victoriţa”:
–  ora 13:00, scurta conferinţa de nutriţie despre beneficiile
consumului de peşte asupra organismului uman, susţinută de Dina Ivanov, trainer şi tehnician nutriţionist acreditat.
-   ora 15:00, conferinţa despre tipurile de peşte din bazinul Dunării, urmată de demonstraţie de gătit “storceagul, regina ciorbelor pescăreşti”
-   ora 16:00, seminar despre  “sushi” şi  demonstraţie de preparare la standul Sushi Ya, singurul restaurant de sushi din Constanţa. Se va prepara sushi în faţa vizitatorilor şi se va relata povestea (istoric şi feluri de sushi) acestui preparat gastronomic asiatic.
                                       
•    Duminică,17 august
-  ora 11:30, scurta conferinţa de nutriţie despre beneficiile
consumului de peşte asupra organismului uman, susţinută de Dina Ivanov, trainer şi tehnician nutriţionist acreditat.
- ora 12:00, conferinţa despre tipurile de peşte din bazinul Dunării,
- ora 12:30, demonstraţie de gătit cu degustare scoici în sos de vin


Vizitatorii vor avea parte de multe surprize, printre care şi tombole cu premii constând în echipamente de pescuit. Expoziţiile din cadrul evenimentului vor fi deschise vineri şi sâmbăta între orele 10:00 şi 20:00, iar  duminică între orele 10:00 şi 16:00.

Festivalul Naţional al Peştelui, PESCIA 2014 s-a derulat deja pe parcursul a două ediţii, la Târgu Jiu (16-18 mai) şi Cluj-Napoca (20 – 22 iunie). Ediţia de Constanţa va fi urmată de cele din Bucureşti (3-5 octombrie) şi Iaşi (24 -26 octombrie).

PESCIA se doreşte a fi cel mai complex festival dedicat peştelui din România, locul în care amatorii consumului de peşte şi pescarii amatori îşi vor da întâlnire cu o mare varietate de produse din peşte şi fructe de mare, operatori din sectorul creşterii şi comercializării peştelui, din domeniul pescuitului recreativ şi al turismului piscicol.

Conform datelor difuzate în 2013 opiniei publice de către Asociaţia Piscicultorilor din România, ţara noastră se afla printre ultimele din Europa, în ceea ce priveşte consumul de peşte. Un român mâncând anual, în medie, mai puţin de 5 kilograme, în timp ce consumul mediu în Uniunea Europeană este de 20 de kilograme anual. Proiectul este co-finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013 “Are balta peşte”.

Vă mai recomandăm

Litoralul, locul perfect pentru acest weekend. Agenda distracţiei de la mare

FOTO VIDEO Programul de Ziua Marinei, detaliat pe ore. Mult-aşteptata festivitate de la Constanţa începe la ora 9. Retragerea cu torţe se face la ora 22

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite