Ce schimbări doresc elevii în şcoli. „Paza trebuie asigurată din bani publici, nu suportată de părinţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii doresc sp fie parteneri în procesul de luare a deciziilor Foto S.I.
Elevii doresc sp fie parteneri în procesul de luare a deciziilor Foto S.I.

Elevii cer implicarea Statului român în asigurarea sistemului de pază pentru şcoli. Actualmente, şcolile au securitatea plătită din cotizaţiile părinţilor, prin fondul constituit de asociaţia părinţilor.

O propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 35/2007 privind siguranţa în şcoli a fost depusă de PNL şi este supusă dezbaterii în Camera Deputaţilor, dar elevii vor mai mult: vor ca Statul să se implice corespunzător în instituirea unui sistem de pază pe care să-l susţină din bugetul central sau local.

„Cheltuielile privind siguranţa angajaţilor sau a beneficiarilor educaţiei nu pot fi puse pe seama acestora. Învăţamântul de stat fiind gratuit, iar obligaţia asigurării pazei fiind în sarcina autorităţilor locale, considerăm oportun a se menţiona că sub nicio formă această obligaţie nu poate fi pusă în seama profesorilor, părinţilor sau elevilor“, arată Andrei Eduard Burghelia (17 ani), preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

În petiţia online intitulată „Apel la libertatea elevului în şcoală“, lansată de Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Academia Tinerilor, elevii cer să nu mai fie blocaţi în şcoli dacă au împlinit vârsta de 14 ani, pentru că au „capacitate de exerciţiu“.

Nici purtarea uniformelor n-a fost uitată. „Nu există niciun studiu care să ateste eficacitatea purtării de semne distinctive ca uniformă şi ecuson, pentru care nu este specificată sursa de finanţare. Orice sancţiune pentru nepurtarea uniformei nu poate fi acceptată, deoarece încalcă dreptul la educaţie. Scopul propunerii este creşterea siguranţei în şcoli, siguranţa fiind un drept al beneficiarului. De aici rezultă obligaţia corelativă a statului de a asigura siguranţa“, motivează petiţionarii.

Elevii doresc, de asemenea, să fie consultaţi în proiectele şi programele şcolare. „De ce nu suntem consultaţi când se gândesc proiecte şi programe şcolare? Elevii cunosc ce se petrece cu adevărat într-o şcoală. Adoptaţi soluţii pertinente şi eficiente, nu demagogice, nespecifice realităţii în care trăim!“, cer liceenii.

Fapt fără precedent, demersurile elevilor din Constanţa au avut un ecou care dă speranţe pentru revigorarea democraţiei româneşti. În urma unei plângeri penale depuse la DNA pe numele primarului Radu Mazăre, ei au obţinut dreptul la subvenţia pentru transportul în comun pe care administraţia locală nu o mai acorda din 2004.

Tot ei au elaborat proiectul privind recâştigarea dreptului de vot al elevilor în Consiliile de Administraţie al unităţilor de învăţământ, iniţiativă care a ajuns la ultimul hop - votul Senatului. Şi tot ei îşi cer mai nou dreptul la bursele şcolare pe care municipalitatea trebuie să le susţină, dar nu o face.

Vă mai recomandăm

Radu Mazăre, înfrânt de elevi. O lecţie în 11 paşi dată de juniorii democraţiei

Elevii din Constanţa au depus plângere penală la DNA împotriva primarului. Liderii elevilor: „Radu Mazăre ne-a spus că îşi bagă p... în Legea Educaţiei“

Elevii, la un pas de recăpătarea dreptului de vot în administrarea şcolilor. Iniţiativa pornită de la Constanţa intră la aprobare în Senat

Elevii din Constanţa îl iau pe Radu Mazăre la bani mărunţi: „Unde sunt bursele şcolare?“

Ministrul Educaţiei sprijină demersul elevilor din Constanţa care îşi cer dreptul la bursele şcolare din partea municipalităţii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite