Cazinoul din Constanţa, deschis pentru o zi. Ce puteţi face înăuntrul celui mai frumos monument de la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul din Constanţa - vedere de sus Foto Rafael Cucu
Cazinoul din Constanţa - vedere de sus Foto Rafael Cucu

Cazinoul din Constanţa va fi deschis sâmbătă, 8 aprilie, pentru vizitarea parterului, unde a fost pregătit un concert de jazz, dar şi o vânătoare de comori arhitecturale în zona istorică a oraşului.

Ritmul de jazz frenetic va răsuna sâmbătă, 8 aprilie, la Cazinoul din Constanţa, Concertul susţinut de muzicienii de la New Lansdcapes se va desfăşura la parterul edificiului-simbol ce va fi deschis cu această ocazie. Interpreţi vor fi Ana Maria Galea - voce, Daniel Csikos - pian si Ciprian Parghel - bas.

Reprezentaţia artistică face parte din „Vânătoarea de comori arhitecturale“, o activitate prin care pasionaţii de frumos ies să caute bijuteriile arhitectonice ale unui oraş. Cazinoul din Constanţa nu putea lipsi aşadar din acest program, deşi se află în stare avansată de degradare din cauza administraţiei Mazăre. 

Ce este vânătoarea arhitecturală de comori

Vânătoarea arhitecturală e un joc urban de tip competiţie în care, într-un timp delimitat, trebuie să găseşti cât mai multe indicii. Participanţii nu trebuie să aibă neapărat cunoştinţe de arhitectură. „Este un treasure hunt urban arhitectural în cadrul căruia trebuie să te uiti după ferestre, uşi, garduri, vile neoromâneşti, blocuri Art Deco şi alte elemente de arhitectură. Adică ne plimbăm pe străzi cu harta în mână, ne uităm cu mare atenţie la clădiri şi căutam să găsim cât mai multe indicii“, explică organizatorii de la Architectural Tour Agency.

Concurenţii vor face un tur al zonei peninsulare a Constanţei, însoţiţi de Diana Slav, singurul ghid gratuit din Constanţa. După vizitarea centrului vechi urmează intrarea în Cazino, unde vor fi admirate detaliile Art Nouveau, iar artiştii de la Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) vor oferi concertul de jazz. Pentru ziua de la Constanţa, bucureştenii au plătit 240 lei/persoană pentru transport şi masă, materiale de treasure hunt etc. Constănţenii care doresc să se alăture grupului plătesc 55 lei pentru vânătoarea arhitecturală şi intrarea la concertul ce va fi urmărit în direct pe www.EnjoyTV.ro, începând cu ora 18.00.

Istoria unui monument de patrimoniu naţional al României

Cazinoul din Constanţa, unul dintre cele mai frumoase monumente ale României, se află în paragină de ani de zile, din cauza administrării dezastruoase a oraşului, dar şi a ţării. Concesionat de Radu Mazăre unei firme din Israel pentru a fi făcut cazino, apoi abandonat, edificiul a fost pasat de la municipalitate la autorităţile centrale pentru restaurare, dar niciun proiect nu s-a concretizat. Actualmente, Cazinoul se află în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), care precizează pe site-ul său că „obiectivul se află în procedura de licitaţie“. CNI estimează că valoarea proiectului de consolidare şi restaurare este de aproximativ 31.608.903 lei fără TVA.

Lucrările de care Cazinoul are nevoie şi care vor fi efectuate sunt, printre altele, înlocuirea învelitorii acoperişului, refacerea şi repararea peretiilor exteriori şi interiori păstrând specificul arhitectural şi decorativ al clădirii, restaurarea componentelor artistice şi ale celor arhitecturale, restaurarea şi înlocuirea tâmplăriei deteriorate, consolidarea şi lucrări de reparaţii structurale ale clădirii, înlocuirea completă a instalaţiilor termice, electrice şi de ventilaţie etc. Cazinoul din Constanţa va putea fi redat circuitului turistic abia în 2019, după planurile Companiei Naţionale de Investiţii. 

Cazinoul Constanţei a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Primarul liberal Cristea Georgescu a încheiat la data de 23 iulie 1903 un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru proiectarea noului Cazinou, ca urmare a unor decizii ale Consiliului Comunal. Este actul de naştere al clădirii emblematice. Român după mamă şi elveţian după tată, Renard s-a născut în Neamţ şi a făcut studii la Paris. La Constanţa a locuit pe strada Romană, actuală Revoluţiei, În afară de Cazino, el a mai proiectat Pavilionul restaurant din faţa Cazinoului, actualul Acvariu, Hotel Regina (Intim), Hala Pieţei, dispărută, complexul administrativ de lângă gara veche (Prefectura, Palatul regal şi Tribunalul), biserica din Hârşova.

Culoarea politică a administraţiei constănţene se schimba destul de des la începutul secolului XX. Ales de liberali să construiască această clădire, Renard este înlăturat în momentul în care au venit conservatorii la putere, în anul 1905. De proiectarea Cazinoului s-a ocupat apoi arhitectul Petre Antonescu. În viziunea lui, Cazinoul avea funcţiunea de teatru. Dar revenirea liberalilor la putere între 1907 şi 1908 face ca Renard să-şi reimpună stilul Art Nouveau. Aşa se face că fundaţiile Cazinoului au fost modificate de trei ori.

Superba clădire a fost inaugurată la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand. A fost cel mai mare edificiu de acest fel de pe teritoriul României.

Pe aceeaşi temă: 

Ruina Cazinoului, vestită peste hotare. Un fotograf a surprins starea de degradare a superbului edificiu din Constanţa

Momente inedite din viaţa Cazinoului din Constanţa. De la spital de campanie în vremea războiului la vedetă în spoturi publicitare

Imagini interzise turiştilor din interiorul Cazinoului Constanţa. Superba clădire a fost redeschisă pentru o singură zi

Imagini de arhivă: Cazinoul din Constanţa, martorul întâlnirii istorice dintre două capete încoronate din Europa

Bucureştiul semnează pentru salvarea Cazinoului. Petiţia destinată premierului Cioloş strânge revolta oamenilor faţă de jaful din administraţia Mazăre

Cum era descris Cazinoul din Constanţa în presa vremii: „o monstruozitate“, „o matahală împopoţonată cu tot felul de zorzoane“

România lucrului prost făcut. Cum arată zona veche a Constanţei, sfărâmată de o reabilitare de milioane

Distracţia la anul 1880: baluri în costum naţional, intrigi amoroase şi plimbări romantice la Marea Neagră

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite