Brevet de invenţie OSIM pentru un produs creat într-un laborator de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IElif Memet şi Alexandra Carapcea Sursa foto Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa
IElif Memet şi Alexandra Carapcea Sursa foto Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa

Un brevet de invenţie pentru un îngrăşământ organic a fost acordat de OSIM unei echipe formate dintr-un profesor şi două absolvente ale Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa.

Brevetul de invenţie nr. 129756/28 iulie 2017 este acordat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci unui procedeu pentru obţinerea unui îngrăşământ organic destinat fertilizării terenurilor agricole, obţinut din subproduse ale industriei lemnului, berii şi laptelui. Inventatorii sunt Elif Memet şi Alexandra Carapcea (foste eleve) şi prof. Marius Lungu - profesor asociat în cadrul Liceului Teoretic Internaţional de Informatică şi conferenţiar univ. dr. la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Procedeul brevetat a fost pregătit în perioada 2012-2013 în laboratoarele Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa, fiind prezentat la Olimpiada Internaţională a proiectelor de mediu INEPO din Istanbul, acolo unde a obţinut medalia de aur.

Detaliile tehnice

Creatorii explică faptul că problema tehnică pe care o rezolvă invenţia constă în stabilirea unei compoziţii în proporţii definite între subprodusele alese pentru fabricarea îngrăşământului organic, fiecare cu caracteristicile sale predeterminate, în vederea obţinerii unui produs total ecologic, echilibrat în nutrienţi şi ieftin, care să înlocuiască îngrăşămintele chimice de sinteză, poluante şi scumpe.

Îngrăşământul organic înlătură dezavantajele altor îngrăşăminte organice fiind realizat dintr-un compost de bază, format prin amestecarea a două părţi de rumeguş de lemn cu o parte de coji de copaci din esenţe răşinoase, tocate şi cernute, la care se adauga borhot de malţ în proporţie de o parte borhot la două părţi compost.

Mixtura este stropită cu un amestec de suspensie apoasă de drojdie de bere Saccharomyces Carlsbergensis cu o concentraţie de 8,5% cu zer dulce, în proporţie de o parte suspensie de drojdie la trei părţi zer, astfel încât cantitatea de totală de lichid astfel obţinut să reprezinte circa 40-60% din amestecul anterior de rumeguş, coji şi borhot de malţ, după care biomasa rezultată este omogenizată mecanic şi încărcată în recipiente speciale de fermentare, în care este supusă fermentaţiei anaerobe timp de 120-140 de zile.

Îngrăşământul organic prezintă următoarele avantaje:

-       valorificarea superioară a unor deşeuri industriale care, în mod normal, ar fi fost aruncate sau utilizate într-un mod mai puţin economic;

-        utilizarea cu precădere la decontaminarea terenurilor agricole degradate din cauza aplicării anterioare a îngrăşămintelor chimice de sinteză, în vederea transformării agriculturii actuale într-una ecologică, durabilă şi lipsită de agenţi poluanţi;

-       simplitatea procedeului de realizare din materii prime ieftine, cu efect direct asupra reducerii preţului de cost;

-       valorificarea biogazului produs în timpul fermentaţiei anaerobe, recuperându-se o mare parte din cheltuielile de fabricare.

Cine sunt titularii brevetului de invenţie:

Marius Lungu - profesor de geografie asociat în cadrul Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa şi conferenţiar univ. dr. în cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa. A urmat Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Univ. Al. I. Cuza din Iaşi, obţinând diploma de licenţă în Geografie în anul 2000. În anul 2009, a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul geografie la Facultatea de Geografie, din cadrul Universităţii din Bucureşti, aducând contribuţii valoroase privitoare atât la implicaţiile pe care le produc fenomenele climatice de risc din Dobrogea, dar şi analiza principalelor resurse climatice. În scopul perfecţionării activităţii didactice a participat la peste 50 de conferinţe (din care 30 internaţionale), a participat ca membru în mai multe proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale şi a publicat: 10 cărţi ca unic autor, 6 atlase geografice şcolare, 3 carti, în colaborare, ca autor, 9 lucrări în reviste cotate ISI, din care două ca prim-autor, 2 lucrări în reviste indexate ISI Proceeding, peste 30 de lucrări în reviste indexate BDI.

Elif Memet - fostă elevă a Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa (promoţia 2015), în prezent studentă în anul III la Columbia University New York, SUA. A ales să cerceteze inegalitatea economică în domeniului sănătăţii publice, iar mentorul său este laureatul Nobel Joseph E. Stiglitz. Este totodată singura studentă de colegiu pe care laureatul Nobel o coordonează personal. În ceea ce priveşte activitatea extraşcolară este speaker coordonator pentru Columbia Financial Investment Group, analist la fondul de investiţii al colegiului, Lion Fund şi membră a bordului Columbia Club of New York, fondatoarea Columbia Energy Club, ambasadoarea Columbia College, coordonatoarea Ligii Studenţilor Români în SUA şi cea mai tânără membră a Consiliul de Afaceri Romano-American. În acelaşi timp tânără româncă este asistenta executivă a Prinţesei Marina Sturdza, contribuind la dezvoltarea a zece acţiuni de caritate pentru regiunea Europei de Est.

Alexandra Carapcea - fostă elevă a Liceului Internaţional de Informatică din Constanţa (promoţia 2016), în prezent studentă în anul al II-lea la University of Birmingham, Marea Britanie, Facultatea de Inginerie Nucleară. Alexandra are în palmares succese academice excepţionale atât în România, cât şi în anul petrecut ca studentă în Marea Britanie, în special în ceea ce priveşte disciplina fizică, pe cercetare aerospaţială. Cât timp a fost elevă a Liceului Internaţional, Alexandra a obţinut Premiul I la prestigioasa competiţie organizată de Centrul de cercetări NASA – Space Settlement Design Contest, în 2013, Menţiune la cea de-a VIII-a ediţie a Concursul Internaţional ”I will be an entrepreneur”, dar şi medalia de bronz la Salonul Naţional de Inventică si Creatie Ştiinţifică pentru Tineret 2014. 

Pe aceeaşi temă: 

Eleva din Constanţa la Casa Albă. Fragmente din eseul care i-a adus lui Elif Memet o invitaţie la Washington

Licean din Constanţa, admis la tabăra de vară a Universităţii Stanford. Întrebările la care a trebuit să răspundă la teste

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite