Bal la Cazinou. În 2017, simbolul Constanţei va avea sală de spectacole, o cafenea şi mai multe expoziţii despre istoria oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazinoul constănţean, o ruină FOTO Claboo Media
Cazinoul constănţean, o ruină FOTO Claboo Media

Domniţe îmbrăcate în rochii de voal, la braţul domnilor îmbrăcaţi în frac şi cu joben. Împreună vor dansa în sala de bal de la etajul Cazinoului Constanţa.

În cel mult trei ani, o astfel de imagine va deveni realitate. Construcţia-emblemă a Constanţei va fi renovată. Lucrările vor începe în toamna acestui an. Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei, cel care îndeplineşte atribuţiile de primar în perioada în care Radu Mazăre este arestat preventiv, îşi imaginează un Cazinou cu o expoziţie permanentă despre Marea Neagră la subsol.

Parterul va fi împărţit între o expoziţie permanentă cu istoria edificiului îndrăgit al Costanţei şi o sală de conferinţe. Separat, va funcţiona o cafenea.

La etaj, o sală de spectacole va completa proiectul. Aici vor fi spectacole de teatru şi vor putea fi ţinute baluri, ca altădată.

În toamnă vor putea începe, în sfârşit, lucrările de renovare la Cazinoul costănţean. Simbolul Constanţei a fost predat toamna trecută Companiei Naţionale de Investiţii, care s-a angajat în demararea lucrărilor de renovare. Compania se ocupă de emiterea caietelor de sarcini şi de licitaţiile aferente.

Pe 8 mai, anunţul de licitaţie a fost publicat pe SEAP, urmând ca pe data de 26 iunie să fie deschise ofertele. Firma câştigătoare se va ocupa de proiectare, dar şi de execuţie. Valoare totală a proiectului se ridică la 31.700.000 de lei.

„Am estimat ca pentru proiectare să fie suficiente trei luni, iar 24 de luni să dureze execuţia“, a spus Făgădău. Cazinoul, spune el, a pornit pe un drum ireversibil de restaurare.

Viceprimarul Constanţei spune că faleza care a fost renovată nu va avea de suferit de pe urma lucrărilor de renovare ale Cazinoului. „Am prevăzut inclusiv o porţiune de decopertare a pavajului de pe faleză, dar faleza nu va avea de suferit înrucât sunt pavele de trafic greu“, a adăugat Decebal Făgădău.

Plimbat de la o autoritate la alta

Din 2007, Cazinoul a fost plimbat de la o autoritate la alta. În tot acest timp, el s-a degradat continuu. În 2007, Cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanţei, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen Investments SRL, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România. Numai că firma, care anunţase investiţii de nouă milioane de lei numai în primii cinci ani, a renunţat la acest proiect.

La scurt timp, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a preluat Cazinoul pentru a-l reabilita, numai că nu a trecut mult până când construcţia a ajuns iar în administrarea autorităţii locale întrucât trecuse mai bine de un an de când fusese preluat de minister şi lucrările nu începuseră.

În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene. Investiţia era de 10 milioane de euro. Dar totul a rămas la stadiu de proiect.

În 2014, primarul Radu Mazăre a mers în Elveţia pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa, aflat la Lugano.

Anul trecut, consilierii locali au votat transmiterea lui în proprietatea Ministerului Lucrărilor Publice cu promisiunea că Guvernul va aloca cele 10 milioane euro necesare pentru renovare. A fost astfel evitată o restaurare pe bani europeni care le-ar fi impus autorităţilor transformarea lui în muzeu.

„Dacă aş fi reparat Cazinoul cu bani de la Primărie şi aş fi băgat peste 10 milioane de euro în renovarea acestei clădiri, toţi cetăţenii oraşului şi cetăţenii României ar fi spus că sunt nebun, că în loc să construiesc case pentru 4.000 - 4.500 de oameni, de banii ăştia reparăm o clădire. Am încercat să fac ceva cu investitori privaţi.

Am fost şi în Elveţia, am avut nenumărate contacte şi cu chinezi şi cu un fond de investiţii gestionat de către nişte ruşi, dar m-am oprit. M-am oprit de frică pentru că renovarea acestui Cazino ar fi însemnat o licitaţie. Dacă ar fi avut loc această licitaţie şi ar fi câştigat o companie cu care eu aş fi vorbit anterior încercând să-i conving să vină să bage bani aici, în mod categoric procurorii mi-ar fi făcut ceea ce mi-au făcut în primăvară - ar fi spus că am aranjat această licitaţie, având în vedere că m-am întâlnit anterior cu investitorii”, a spus atunci Radu Mazăre.

Din toamna lui 2014, Cazinoul a fost preluat de Compania Naţională de Investiţii.

Vă mai recomandăm

FOTO VIDEO Ruina Cazinoului, înconjurată de o faleză de 14 milioane lei

FOTO Mai poate fi salvat Cazinoul? Ce facem cu clădirea-simbol a Constanţei

Verdeaţa de pe faleza Cazinoului a dispărut peste noapte. Primăria Constanţa a tăiat copacii vechi de 50 ani

De ce suferă Cazinoul? Simbolul oraşului intră în reparaţii capitale GALERIE FOTO

FOTO VIDEO Cazinoul din Constanţa - ruinele care dau bine în videoclipuri

Marea Neagră este furioasă: Are valuri înalte cât Cazinoul! Imaginile unui spectacol rarisim GALERIE FOTO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite