BAC 2014 CONSTANŢA Subiectele de la proba scrisă la limba română de la Bacalaureat 2014
0Luni, 30 iunie, a avut loc examenul de limba română, prima probă scrisă la Bacalaureat. Adevărul.ro a publicat subiectele de la română de la Bac 2014 de la profilul Real şi la Uman, iar profesoara Ecaterina Stanca le-a rezolvat în direct, în studioul Adevărul Live.
Proba scrisă la limba română de la examenul de Bacalaureat a avut loc luni, 30 iunie, în toate centrele de examinare din judeţul Constanţa. 5.568 de absolvenţi de liceu (serie curentă – 4.820, serie anterioară - 748) vor susţine în cele 21 de centre de examen prima probă scrisă.
Candidaţii au susţinut proba între orele 9:00 - 12:00, neputând ieşi din examen mai devreme de 10:30. Subiectele pe care le-au primit la proba de română de la Bac au fost de două feluri: o variantă pentru Real şi una pentru Uman.
Astfel, absolvenţii filierei teoretice, profilul umanist, şi cei ai filierei vocaţionale, profilul pedagogic, au avut acelaşi tip de subiecte, iar absolvenţii filierei teoretice - profil real, ai filierei tehnologice şi ai filierei vocaţionale - toate profilurile, cu excepţia celui pedagogic, au primit alte tipuri de subiecte.
VIDEO BAC 2014 Rezolvarea subiectelor de la proba de română de la Bacalaureat 2014
Subiectele primite de candidaţi la proba de limba română de la Bacalaureat 2014 au fost rezolvateluni, în studioul la Adevărul Live, de profesoara de română Ecaterina Stanca, de la Liceul Teoretic Naţională, fostă profesoară la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală.
Subiectele la Limba Română pentru profilul Real, filiera tehnologică
Subiectele la Limba Română pentru profilul Uman
La primul subiect, elevii au avut textul „Donna Alba” de Gib Mihăescu, iar la subiectul al doilea au avut de făcut un text argumentativ despre importanţa activităţilor de lectură pentru elevi.
La ultimul subiect pe care aceştia l-au avut de rezolvat au avut de ales dintre Ion Barbu - „Riga Crypto şi Lapona Enigel”, Nichita Stănescu - „Către Galateea” sau „Flori de mucigai” de Tudor Arghezi şi să scrie despre tema şi viziunea în operele lor.
Unul dintre candidaţii la examenul de bacalaureat a precizat că această probă a fost grea pentru un elev care nu a învăţat.
Accesul candidaţilor în centrul de examen este permis în intervalul 7.30 – 8.30, pe baza actului de identitate. Este interzisă intrarea acestora în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, poşete etc. şi, totodată, se interzice candidaţilor să aibă în sălile de examen asupra lor telefoane mobile sau orice fel de lucrări: manuale, cărţi, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.
Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, numai creion negru. Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală.
Calendar Bacalaureat 2014
30 iunie – proba scrisă la Limba Română
1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă
2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului)
4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie
7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00)
8-10 iulie - rezolvarea contestaţiilor
11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro
Vă mai recomandăm
FOTO Fără precedent. Liceul din Măcin, executat silit în timpul examenelor, de un fost învăţător
Toate informaţiile despre examenul de Bacalaureat
Modele de subiecte pentru examenul de bacalaureat