BAC 2014 CONSTANŢA. Românul s-a născut poet, dar a mizat la examen pe proză: „Al treilea an la rând să dea poezie?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adio, examen la Română! FOTO Sînziana Ionescu
Adio, examen la Română! FOTO Sînziana Ionescu

Abia scăpaţi de examenul de Română, liceenii care au dat Bac-ul s-au declarat luaţi prin surprindere de un subiect anume: poezia lui Eminescu.

„Eu nu voiam Moromeţii în ruptul capului. Şi, culmea, chiar am visat că ne dă Eminescu. Trebuia să am mai multă încredere în instinctele mele“, afirmă Andrei Trifănescu, de la Liceul de Telecomunicaţii Constanţa, candidat la obţinerea diplomei de bacalaureat.

Ca să impresioneze comisia de corectare, liceenii au scos din tolba culturii generale termeni cât mai elevaţi, învăţaţi sau reţinuţi din lecturi. „Am scris trei pagini, să fiu sigur, limita minimă era de două pagini. Sper să-i conving prin vocabular, dacă nu prin conţinut“, râde Andrei.

Colegii săi Leonard David, Ionuţ Roznovăţ, Alexandru Sima, Mădălin Vlad şi Emil Cristea sunt relaxaţi acum, că au ieşit din examen. „Cum poate totuşi să dea al treilea an la rând poezie la Bac? Chiar ne gândeam că anul ăsta scăpăm. Şi poezie ne-a dat!“, sunt ei miraţi. În rest, au făcut bine - zic ei.

Oricum, va fi ultima întâlnire cu Româna la examene, pentru că toţi se îndreaptă spre un profil tehnic. Vor să se facă ingineri, informaticieni, marinari. Unii vor să rămână la Constanţa, alţii vor să plece la Bucureşti sau chiar mai departe, în altă ţară.

Acesta este planul, în linii mari, şi pentru Constantin Sandu, Mircea Rusu, Eduard Alexandru Deacu, Dragoş Robert Grătianu, Radu Sălăgean. Unora le-ar plăcea să fie pe cont propriu, altora le-ar surâde să profite cât mai mult de avantajul terenului propriu. Studenţia lor va fi împletită cu găsirea unui serviciu, pentru a-şi asigura veniturile.

„Mai avem Matematica, apoi proba la alegere: Fizica, Biologie, Chimie. Mai avem două hopuri, apoi suntem liberi“, îşi fac planurile de vacanţă absolvenţii de la Constanţa. 

La Constanţa sunt înscrişi la examen 5.568 de absolvenţi de liceu: din seria curentă – 4.820, iar din seria anterioară - 748.  Subiectele de la limba română a examenului de Bacalaureat 2014 au fost publicate la scurt timp după începerea examenului pe adevarul.ro. Rezultatele de la Bac 2014 vor fi afişate pe bacalaureat.edu.ro.

VIDEO BAC 2014 Rezolvarea subiectelor de la proba de română de la Bacalaureat 2014

Subiectele primite de candidaţi la proba de limba română de la Bacalaureat 2014 au fost rezolvateluni, în studioul la Adevărul Live, de profesoara de română Ecaterina Stanca, de la Liceul Teoretic Naţională, fostă profesoară la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală.

Subiectele la Limba Română pentru profilul Real, filiera tehnologică. Click pe imagine pentru a mări

bac romana tehnologic real
bac romana tehnologic real


Subiectele la Limba Română pentru profilul Uman

subiecte bac romana uman subiecte bac romana uman

Calendar Bacalaureat 2014

1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă

2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului)

4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie

7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00)

8-10 iulie - rezolvarea contestaţiilor

11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro

Vă mai recomandăm

BAC 2014 CONSTANŢA. Elevi prinşi cu celulare şi copiuţe în sala de examen. Unde au fost cei mai severi supraveghetori de la proba de Română

BAC 2014 CONSTANŢA Subiectele de la proba scrisă la limba română de la Bacalaureat 2014

FOTO Fără precedent. Liceul din Măcin, executat silit în timpul examenelor, de un fost învăţător

Toate informaţiile despre examenul de Bacalaureat

Modele de subiecte pentru examenul de bacalaureat 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite