Arestări în lipsă în reţeaua fraudării de la APIA Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi complici din reţeaua de fraudare a fondurilor europene, din care făcea parte un consilier superior APIA Constanţa, au fost arestaţi în lipsă.

Judecătorii Tribunalului Constanţa au dispus arestarea preventivă în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor, a inculpaţilor Adrian Iacobescu şi Claudiu Iacobescu. Măsura a fost luată la solicitarea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

În sarcina lui Adrian Iacobescu s-au reţinut infracţiunile de fals material în înscrisuri oficiale (cinci infracţiuni), folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (trei infracţiuni), înşelăciune (trei infracţiuni), constituire a unui grup infracţional organizat.

În sarcina lui Claudiu Iacobescu s-ar reţinut infracţiunile de complicitate la folosirea de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (trei infracţiuni), complicitate la înşelăciune (trei infracţiuni), constituire a unui grup infracţional organizat.
 
În cursul anului 2012, cei doi inculpaţi, împreună cu Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior în cadrul APIA - Centrul judeţean Constanţa (aflat în stare de arest preventiv în aceeaşi cauză), au constituit un grup infracţional organizat cu scopul comiterii mai multor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar şi de înşelăciune.

Astfel, Adrian şi Claudiu Iacobescu aveau sarcina de a racola persoane cu statut social modest care să fie folosite pentru formularea cererilor unice de plată, de a falsifica adeverinţele din care să rezulte că aceste persoane exploatau teren în judeţul Constanţa, dar şi de a retrage sumele de bani plătite în contul acestora.

În realitate, presupuşii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate şi folosite de funcţionarul respectiv numai pentru a obţine ilegal fonduri, pe baza unor documente falsificate, în numele persoanelor respective, acte ce atestau că aceştia deţineau şi lucrau terenuri agricole.

Răzvan Alexandru Ionescu a întocmit cererile unice pe suprafaţă, pe care apoi le-a înregistrat ulterior la instituţia unde lucra şi a atestat că aceste documente corespund realităţii, contribuind astfel în mod esenţial la efectuarea plăţilor de către APIA – Centrul Judeţean Constanţa.

„Toată această schemă elaborată a fost de natură  să asigure succesul operaţiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene, dar şi pentru bugetul de stat, dar şi să diminueze descoperirea ei şi tragerea la răspundere penală a autorilor“, spun anchetatorii.

Din reţea făcea parte şi Laura Şerban, un beneficiar al subvenţiilor oferite de Uniunea Europeană pentru fermieri. Ea şi-a recunoscut vina.

Laura Şerban a semnat acordul de recunoaştere a vinovăţiei pentru săvârşirea infracţiunilor decomplicitate la folosire de documente ori declaraţii false care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de complicitate la înşelăciune.

Laura Şerban a recunoscut că în perioada mai – iulie 2013, l-a ajutat pe consilierul superior APIA Răzvan Alexandru Ionescu şi pe o altă persoană, faţă de care se desfăşoară acte de urmărire penală în aceeaşi cauză, să deschidă un cont bancar din care să retragă ulterior sume provenite din bugetul general al UE, virate ca urmare a folosirii unor documente falsificate.

În prezenţa apărătorului ales, Laura Şerban a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică, că este de acord cu pedeapsa stabilită şi cu forma de executare a acesteia: 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, inculpata a fost obligată la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 2000 lei.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Constanţa. Consilierul superior APIA Răzvan Alexandru Ionescu este în stare de arest preventiv.

Vă mai recomandăm

Falsa fermieră care primea ilegal subvenţie UE şi-a recunoscut vinovăţia. Complicele ei de la APIA rămâne în arest

Un angajat al APIA a ajutat oameni ai străzii, presupuşi fermieri, să obţină fonduri europene

Consilier APIA Hârşova şi secretarul comunei Ciobanu, anchetaţi de DNA pentru fapte de corupţie. În dosar este cercetat şi fostul primar de la Ciobanu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite