ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Primul vot de român. Bachir, Chadi şi Tarek au mers la urne să-şi facă datoria de cetăţeni ai României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru libanezii Bachir Baydoun şi Chadi Chahrour, duminica din 2 noiembrie 2014 a fost aparte. Ei au votat pentru prima oară, la exact un an de când au primit cetăţenia română. Şi Tarek Nassar, tânărul de 19 ani născut în România din părinţi libanezi, a votat acum pentru prima oară.

Bachir (33 ani) şi Chadi (42 ani) sunt veri şi au venit în România în urmă cu 11 ani. Lucrează amândoi la o firmă din port, ce se ocupă cu fier vechi. Chadi are doi copii, care au primit de asemenea cetăţenia română. Soţiile celor doi veri îşi pregătesc acum dosarul prin care să devină românce cu acte în regulă.

Familiile locuiesc la un loc, iar verii au mers împreună la vot. Un vecin amabil le-a spus care este secţia la care sunt arondaţi, dar nu le-a explicat şi cum decurge procesul electoral. „Am mai votat noi, dar nu în România. Cum se procedează aici? Numai în pătrăţel se pune ştampila? Trebuie să nu depăşim chenarul? Pe un singur candidat, da?“, cer lămuriri libanezii.

Sfătuitorul lor este Ghaleb Nassar, patronul Cambridge School din Constanţa. Are cetăţenia română de doar 3 ani, deşi se află în România din 1979. A studiat Electrotehnica la Iaşi, dar afacerile l-au adus la malul mării.

Fratele său este căsătorit cu deputatul PSD Rodica Nassar, însă Ghaleb a fost tradiţionalist şi a preferat să-şi ia o cadână de-a lui.

„Culmea, soţia mea a obţinut cetăţenia înaintea mea. Eu m-am simţit oricum român, nu m-am grăbit să oficializez acest statut. Nu am avantaje în calitate de cetăţean român, doar responsabilităţi“, declară Ghaleb Nassar.

Ghaleb şi Tarek Nassar Foto S.I.

image

Copiii familiei Nassar s-au născut în România şi sunt cetăţeni români. Fiul lui Ghaleb, Tarek, are 19 ani şi a votat duminică pentru prima oară. Studiază Afaceri la Londra şi a venit special acasă pentru a-şi exercita dreptul la vot, în premieră. „Mă simt cetăţean român acum, nu mai sunt un copil!“, râde Tarek.

Bachir şi Chadi îl aprobă. „Ne-am făcut datoria de români“, se felicită ei. Libanezii au cea mai mic grup comunitar arab din Constanţa - doar 70-80 la număr. La polul opus se află sirienii, de ordinul sutelor, a căror comunitate s-a mărit considerabil de la izbucnirea războiului din Siria.


Chadi Chahrour şi Bachir Baydoun Foto S.I.

image

Vă mai recomandăm

ALEGERI PREZIDENŢIALE  2014. Cum arată un buletin de vot şi care este aşezarea în pagină a candidaţilor

Alegeri prezidenţiale 2014. Constanţa îşi pierde preşedintele odată cu plecarea lui Traian Băsescu de la Cotroceni

Alegeri prezidenţiale 2014. Prima suspiciune de mită electorală, semnalată la Cogealac

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale 2014. Primul tur la Constanţa. Ies sau nu constănţenii la vot?

Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur. Când vom afla primele procente în judeţul Constanţa





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite