Alegeri parlamentare 2016. Tinerii care au bătut sute de kilometri până la urna de vot: „Ne plângem că suntem furaţi, dar nu facem nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Trei tineri din Constanţa, care urmează cursurile unor universităţi de prestigiu din ţară, au venit acasă pe 11 decembrie pentru a alege.

Andrei Eduard Burghelia, de 19 ani, este student la The Entrepreneurship Academy (Academia de Antreprenoriat). Deşi ar fi putut să se bucure de weekend în Capitală, a preferat să vină la Constanţa şi să decidă, cu votul său, viitorul României. „Este şi un drept şi o obligaţie“, consideră studentul. „Dacă, spre exemplu, eu critic un guvernant fără să votez este un pic ciudat“, dă el un exemplu.

andrei burghelia

Îşi doreşte de la noul Parlament mai multă transparenţă, iar drepturile omului să nu fie doar o deviză populară. „Aş vrea ca noii parlamentari să aibă o iniţiativă legislativă concretă de prevenire a abandonului şcolar şi mai multe legi pe educaţie, dar şi să sprijine sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii“, spune Andrei Eduard Burghelia. 

În urmă cu doi ani, Asociaţia Elevilor din Constanţa, al cărui preşedinte era Andrei Eduard Burghelia, a câştigat pentru toţi elevii constănţeni subvenţionarea cu 50% a transportului în comun, drept care le fusese refuzat timp de 10 ani. Finanţarea se face conform Legii Educaţiei de la bugetul local, iar administraţia Mazăre a fost nevoită să acorde reducerea, după o luptă de doi ani a elevilor şi un denunţ la DNA depus de ei la adresa fostului primar Radu Mazăre.

Andrei Eduard Burghelia a înfiinţat împreună cu un prieten, la Constanţa, primul serviciu de curierat pe bicicletă.

„Ne plângem în continuare că suntem furaţi, dar nu facem nimic“

Indra Ionescu, de 22 de ani, a venit tocmai de la Cluj-Napoca la Constanţa pentru a vota. Olimpică naţională la engleză şi matematică, ea urmează acum cursurile a două facultăţi din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca: Comunicare-Relaţii Publice şi Litere. A făcut pe drum aproape o zi şi va sta casă doar câteva ore, dar ştie că a făcut ceea ce trebuie: „Am ratat alegerile locale din iunie pentru că eram în sesiune, dar regret foarte tare. Ne plângem în continuare că suntem furaţi, dar nu facem nimic. Dintre prietenii mei de la Cluj, doar cinci au mers acasă ca să voteze: unul a venit la Constanţa cu mine şi restul pe la Satu Mare, Hunedoara şi alte câteva judeţe“.  

Studenta consideră că sunt multe de schimbat în Educaţie, începând cu procentul de buget acordat de stat acestui sector. „Vreau să se respecte procentul de 6% pentru Educaţie. Dacă alocăm doar 1% învăţământului, să nu aşteptăm să se schimbe ceva în educaţia populaţiei. Eu am făcut şi practică pedagogică şi am realizat cât de greu este să fii profesor şi cât de important este ca oamenii să aibă acces la carte, la şcoală, la cunoaştere. Pentru mine, predatul la catedră era doar un exerciţiu, pentru că aveam lângă mine profesorul titular, dar am descoperit ce muncă implică, ce responsabilitate porţi! Din păcate, prin cancelarie, lumea e înfrântă. Am avut profesori excelenţi, dar mi se rupe inima când mă gândesc ce salarii au“, consideră studenta, căreia i-ar fi plăcut să devină dascăl la liceul de top pe care l-a absolvit - Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa. 

„Democraţia funcţionează doar când oamenii participă“

Alexandru Bajdechi, de 21 de ani, este student în anul III la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Şi el a veit la Constanţa în ziua votului. „Întotdeauna am mers la vot şi voi merge deoarece democraţia funcţionează atunci cand oamenii participă. Cu cât prezenta e mai mare, cu atât noul Parlament va fi mai reprezentativ“, spune studentul.

De la următorul Parlament are aşteptări mari: vrea să îşi îndeplinească rolul, în special cel de control asupra activităţii Guvernului. „Până la urmă, pentru acest motiv a apărut această instituţie, pentru a ponderea discreţia Executivului“.

alexandru bajdechi

Alexandru Bajdechi spune că a votat pentru o schimbare şi responsabilitate. „Cred că valorile în care cred, democraţie, stat de drept şi drepturile omului,  trebuie să fie pe deplin respectate de noul Parlament şi Guvern. 

Pe vremea când era student în anul I a depus plângere penală la adresa guvernanţilor care au luat decizia de a acorda studenţilor două zile libere pentru a merge acasă să voteze. 


În opinia lui, gestul guvernanţilor avea un motiv ascuns. „Scopul este destul de clar: studenţii să nu mai fie concentraţi în centrele universitare pentru a nu participa la protestele ce se anunţă şi eventual fiind acasă şi petrecând, să nu mai meargă nici la vot“, considera atunci Bajdechi. 

To el a făcut plângere şi împotriva Consiliului Local Constanţa pentru că nu s-a întrunit două luni la rând, pe timpul verii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite