Adrian Cioroianu, istoric: „Rusia este ca o Matrioşka. Orice nume i-ai da, este ţara Sovietelor, Rusia ţarilor“
0Istoricul Adrian Cioroianu a dezvăluit faptul că el vede Rusia ca o Matrioşkă, jucăria din lemn goală pe interior în care sunt descoperi alte păpuşi, mai mici, identice.
Istoricul Adrian Cioroianu, fost ambasador UNESCO şi fost ministru de Externe, prezent recent la Constanţa, unde le-a vorbit despre comunism tinerilor la Universitatea „Ovidius” şi la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman”, a atins şi subiectul fierbinte: agresiunea Rusiei faţă de ţara vecină Ucraina.
Cioroianu a relatat cum vede el Rusia. „Rusia e o Matrioşkă, păpuşa care ne farmecă pe toţi. Până la nivel de particulă sunt mereu straturi. Matrioşka este ca o ceapă: dai o foiţă, rămâne ceva similar. Dai şi cealaltă foiţă, rămâne ceva mai mic, dar tot similar este. Orice i-ai face şi orice nume i-ai da, Rusia e Rusia ţarilor, sovietelor, federaţiei, dar structura ei e aceeaşi“, este de părere istoricul.
Din punctul său de vedere, Rusia este „aceeaşi Mărie cu altă pălărie.
„Fie că au avut nevoie de panslavism (o mişcare politică apărută la mijlocul secolului al XIX-lea care avea ca scop unirea tuturor popoarelor slave) sau de pan-ortodoxie, sau de internaţionalism în vremea lui Lenin, astea sunt de fapt aceeaşi Mărie cu alte pălării, mereu o ideologie care să le permită să facă un pas înainte. Cum i-au înghiţit pe ucraineni? Le-a spus că îi apără împotriva catolicilor polonezi şi i-au apărat până când, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, i-au înghiţit. Internaţionalismul lor proletar ce-a însemnat? Toate incursiunile lor până în America Latină sau în Africa“, crede Cioroianu.
Istoricul a arătat şi cum se plasează România faţă de minciuna sfruntată a Rusiei, care nu recunosc că au început un război, ci o „operaţiune specială“: „Acceptând ideea că nu-i vom putea schimba, dar, în acelaşi timp, încăpăţânându-ne că nici ei nu trebuie să ne schimbe pe noi“.
Rusia numeşte atacarea Ucrainei ca fiind o „operaţiune specială“ pentru a dezarma ţara vecină şi a o proteja de fascişti. Invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, s-a soldat cu zeci de mii de morţi în doar trei luni de război, relatează AFP.