VIDEO Soluţia unui antreprenor pentru părinţii săraci cu copii născuţi prematur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu Jane Chen, invenţia sa şi fostul preşedinte Obama  FOTO: Facebook Jane Chen
Imagine cu Jane Chen, invenţia sa şi fostul preşedinte Obama  FOTO: Facebook Jane Chen

Antreprenoarea Jane Chen prezenta, acum câţiva ani, la un eveniment TED din India, o soluţie care îi ajută pe bebeluşii născuţi prematur, din familii modeste ce nu au acces la spitale şi incubatoare, să se dezvolte.

„Vă rog să închideţi ochii şi să vă deschideţi palmele. Imaginaţi-vă ce aţi putea ţine în palme: un măr sau, poate, portofelul. Acum deschideti ochii. Ce ziceţi de o fiinţă?“, astfel şi-a început Jane Chen, antreprenoare, discursul la un eveniment TED în India, în 2009, se arată pe ted.com.

Le-a arătat celor din sală imagini cu un copil născut prematur care arată ca şi cum s-ar odihni linistit, dar, explică antreprenoarea, „se luptă să rămână în viaţă deoarece nu poate să-şi controleze temperatura corpului“. Corpul lui nu are destulă grăsime ca să-i ţină cald. Jane explică auditoriului că o cifră uriaşă de copii se nasc prematur în fiecare an, peste tot pe glob. 20 de milioane. O altă cifră de care a amintit a fost a bebeluşilor care pierd lupta cu viaţa: 4 milioane.

Jane Chen le-a prezentat curioşilor şi o soluţie la îndemâna părinţilor din zone rurale, sărace, ale lumii: un sac de dormit pentru cei mici, ce se poate deschide în întregime, e impermeabil şi poate fi sterilizat foarte uşor. 

„Magia lui stă în acest săculeţ cu ceară. Acesta este un material care îşi schimbă starea. Este o substanţă asemănătoare cu ceara, cu punctul de topire la temperatura corpului uman, 37 de grade Celsius. Se topeşte doar folosind apa fierbinte, iar când se topeşte poate menţine o temperatură constantă timp de 4 până la 6 ore, după care trebuie doar reîncălzit săculeţul“, explică antreprenoarea.

Invenţia, gândită de Jane şi echipa ei, prezentată este o alternativă la incubatoare, care nu se găsesc în zone rurale sărace. O alternativă ieftină: dacă un incubator costa până în 20.000 de dolari acum 19 ani, soluţia oferită de Jane costa 25 de dolari.

Ce a inspirat-o să găsească această soluţie este povestea unei mame indiene pe nume Sevitha care născuse prematur o fetiţă. Medicul din sat a sfătuit-o să-şi ducă fetiţa la un spital în oraş, unde micuţa ar fi ţinută într-un incubator. Spitalul se afla la patru ore distanţă, iar tânăra mamă nu avea cu ce să meargă. Câteva ore mai târziu, copila a murit.

Alţi părinţi cu copii născuţi prematur, din zone sărace, au găsit propriile soluţii, insuficiente pentru o dezvoltare potrivită a bebeluşului: legau sticle cu apa caldă în jurul bebeluşilor ori îi ţineau sub lumina unui bec.

Mai puteţi citi:

VIDEO Beneficiile nebănuite ale laptelui matern. „Ştim mult mai multe despre cafea, vin sau tomate“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite