VIDEO Secretul fericirii. Studiile arată că 48% din fericirea oamenilor o dau genele
0Femeile sunt mai fericite decât bărbaţii (inclusiv văduvele), iar 45 de ani e vârsta nefericirii la bărbaţi. Sunt doar două concluzii ale sutelor de studii despre fericire făcute, până acum, de specialişti.
Arthur Brooks, preşedintele Institutului American Entreprise, un think tank american, o organizaţie educaţională, povestea într-o prelegere publică din 2013 că genetica joacă un rol important în ce priveşte fericirea. Procentul este destul de mare: 48%.
Toate studiile despre fericire, sute la număr, caută să afle ce îi face pe oameii fericiţi, care e acea formulă care aduce fericirea. Arthur Brooks spunea că, în Statele Unite, 31% dintre oameni sunt foarte fericiţi, 56% destul de fericiţi şi 13% nefericiţi.
Concluziile mai multor analize arată că trei sunt elementele ce le aduc oamenilor fericirea: moştenirea genetică, evenimentele importante din viaţa lor şi alegerile pe care le fac.
O cercetare realizată de Universitatea din Minnesota, citată de Brooks, demonstrează că factorul genetic contează într-o proporţie de 48% în ce priveşte fericirea.
„Aveţi la muncă un coleg care e mai tot timpul fericit? Da, ştiu, e foarte iritant.(n. r. râsete în sală) Câteodată nu poţi să nu te întrebi cum se face că acea persoană e mereu fericit? Cum reuşeşte? Ei, secretul lui e ADN-ul“, explică Arthur Brooks.
Acesta precizează că Universitatea din Minnesota a studiat zeci d eperechi de gemeni, despre care a aflat că au au fost despărţiţi la naştere şi pe care i-au reunit după 40 de ani. Rezultatele analizelor lor au scos acel procent de 48%.
Majoritatea studiilor despre fericire demosntrează că femeile sunt, de regulă, mai fericite decât bărbaţii, indiferent dacă sunt singure, căsătorite sau văduve. n plus, s-a demonstrat că 45 de ani e vârsta nefericirii la un bărbat - moment în care aceia care descoperă că nu şi-au ales bine calea în viaţă vor intra într-o criză existenţială.
Al doilea factor care contează într-un procent uriaş (40%) la aducerea fericirii e legat de evenimentele majore din viaţă. Brooks spune că oamenii obişnuiesc să gândească după tiparul: „Dacă voi absolvi Dreptul voi fi fericit“ sau „dacă fata aceea se va mărita cu mine voi fi fericit“. Însă, adaugă el, „lucrurile mari nu durează mult, dar costurile pentru realizarea lor durează o viaţă“.
Al treilea factor - restul de 12% - vin din patru lucruri, susţine Brooks. Acestea sunt: credinţa (oricare ar fi ea), familie, comunitate (relaţii de prietenie şi ajutorul faţă de alţii) şi muncă. Studiile arată că banii nu aduc fericirea, dar că câştigarea succesului prin muncă şi credinţa că îi servim pe alţii şi că prin munca noastră se creează valoare - toate acestea aduc feriricirea.
„Să întreprinzi nu e să ai propria ta afacere, ci să-ţi construieşti propria viaţă. Atunci îţi urmezi fericirea“, consideră preşedintele Institutului American Entreprise.
Mai puteţi citi:
Învăţăturile lui Buddha care îţi vor schimba percepţia despre viaţă