VIDEO Preţul durerii în cazul accidentului din Muntenegru. Victimele trebuie să se "lupte" cu asigurătorii care  plătesc despăgubiri ridicole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artur Vutcovici are o experienţă de 5 ani de litigii cu firmele de asigurare pentru obţinerea despăgubirilor. FOTO: Remus Florescu
Artur Vutcovici are o experienţă de 5 ani de litigii cu firmele de asigurare pentru obţinerea despăgubirilor. FOTO: Remus Florescu

Fiecare părinte al victimelor decedate în accidentul din Muntenegru va primi din partea asigurătorului circa 16.000 de euro, sumă prevăzută într-un ghid al despăgubirilor întocmit chiar de firmele de asigurare. Victimele  pot obţine de 5 ori mai mult doar  în instanţă. Clujeanul care a înfiinţat una dintre primele firme specializate în obţinerea despăgubirilor RCA vorbeşte despre regulile de care trebuie să ţină cont victimele.

După ce va trece şocul iniţial pentru victimele şi familiile românilor aflaţi în “autocarul morţii” din Muntenegru, o nouă etapă, la fel de şocantă, va începe pentru aceştia. Este vorba despre stabilirea despăgubirilor morale, care cuantifică preţul durerii suferite. Autocarul implicat în accident avea RCA şi poliţă Casco de la Omniasig Vienna Insurance Group. Suma totală maximă pe care o va plăti agenţia tuturor victimelor este de 5 milioane de euro, conform unei norme europene în vigoare, a precizat Mădălina Constantin, PR Managerul companiei. Marea provocare este modul de împărţire a banilor.


Firmele de asigurări vor plăţi bani mărunţi  

 Juristul Artur Vutcovici, fondatorul uneia dintre primele firme din ţară specializate în obţinerea despăgubirilor  în urma accidentelor, atrage atenţia victimelor asupra faptului că asigurătorii, de obicei, acordă sume derizorii. “Partea cu daune materiale e simplă. Asigurătorul achită pe bază de chitanţă cheltuielile de transport, de spitalizare, cheltuieli cu îngrijitorii, câştigul nerealizat la locul de muncă,  cheltuieli cu refacerea sănătăţii, fizioterapie, masaj, baleno, proteze etc. Probleme sunt cu daunele morale, aşa numitul preţ al durerii. Reprezentanţii agenţiei vor veni la victime şi le vor face oferte. De obicei, sumele sunt de 3-5 ori mai mici decât ar putea obţine în instanţă”, a precizat Vutcovici. Clujeanul a dat un exemplu, din activitatea firmei sale, “Despăgubiri RCA”: “Am avut un caz, când unei persoane rămase paralizate în urma unui accident, firma de asigurări i-a oferit o despăgubire de 3.000 de lei. În urma procesului, am obţinut în instanţă, 620.000 de euro, plus o rentă viageră de 3.050 de lei lunar pe toată durata vieţii ”. 

Mercurialul durerii

Cu o experienţă de 5 ani în acest domeniu (plus 8 ani în care a lucrat în asigurări) şi multe procese împotriva firmelor de asigurări, Vutcovici a făcut pentru „Adevărul“ un mercurial al despăgubirilor oferite de asigurători, respectiv, al sumelor pe care le pot oţine oamenii în instanţă. De obicei, asigurătorii folosesc ca etalon pentru plată “Ghidul despăgubirilor pentru daune morale în caz de vătămări corporale sau deces”, elaborat de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii. “Asigurătorii vor arăta victimelor acest ghid şi vor spune că acestea sunt sumele care se acordă, însă acest ghid e întocmit de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, care este format din reprezentanţii firmelor de asigurare. În aceste condiţii, sumele prevăzute aici sunt net în favoarea asigurătorilor şi, în plus, acest ghid nu are nicio valoare juridică”, a spus Vutcovici. Astfel, pentru vătămare corporală, asigurătorul va oferi daune morale de 300 de lei pe zi de îngrijiri medicale, respective 400 de lei pe zi dacă victima a rămas invalidă. “În instanţă, ar putea obţine  între 800 şi 1.000 de lei pe zi. Şi în plus, în instanţă se va putea obţine şi rentă viageră, lucru care se pierde dacă se încheie tranzacţia cu asigurătorul”. 


Cât costă o viaţă

În caz de deces, asigurătorul oferă fiecărui părinte – circa 16.000 de euro, soţului supravieţuitor - 11.500 de euro, fiecărui copilului minor - 10.000 de euro, fiecărui copil major 8.000 de euro şi fiecărui frate/soră –  6.000 de euro. “În instanţă, fiecare părinte  poate obţine 100.000 euro, soţul supravieţuitor - între 50 şi 100.000 de euro, fiecare copil minor –  până la 100.000 de euro, fiecare copil major – 50.000 de euro, fiecare frate/soră – 10-20.000 de euro”, a precizat Artur Vutcovici. El recomandă victimelor să nu se grăbească să accepte oferta firmei de asigurări, întrucât chiar dacă procesul va dura 2-3 ani, avantajele care se pot obţine sunt superioare. Reprezentanta Omniasig nu a vrut să comenteze pe marginea afirmaţiilor lui Vutcovici. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite