VIDEO Băutura de foc. Licoarea tradiţională spaniolă pusă pe seama vrăjitoarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băutura de foc din Galicia  FOTO: Flickr/Dani Vasquez/via pura-aventura.com
Băutura de foc din Galicia  FOTO: Flickr/Dani Vasquez/via pura-aventura.com

În Galicia, provincie din nord-vestul Spaniei, localnicii prepară o băutură despre care se crede că îşi are obârşia în lumea celţilor şi că ar alunga spiritele rele.

O băutură învăluită în superstiţii şi cu origini până la celţi, queimada, se prepară în Galicia, o provincie din nord-vestul Spaniei. Pe lângă alcool (o tărie din struguri la circa 45 de grade) conţine coji de lămâie, zahăr şi boabe de cafea. Se prepară fie într-un dovleac golit, fie într-o oală cu o formă ca a cazanului.

”Se crede că purifică pe cei care o beau prin recitarea puternică a vrăjii. Ritualul magic este o parte vitală a procesului, realizată de o meiga (vrăjitoare) îmbrăcată asemeni unui preot druid. Vraja culminează cu un amestec extrem de ingrediente care se aprind, creând flăcări hipnotice albastre care scapă simbolic participanţii şi împrejurimile lor de spirite rele şi demoni”, scriu reporterii de la BBC Travel.

Potrivit acestora, unii susţin că quiemada are origini celtice, alţii subliniază că ingredientele din care se face licoarea ar arăta influenţe din mai multe perioade istorice: zahărul, coji de lămâie - legătura cu arabii ce au cucerit Peninsula Iberică înainte de formarea statului spaniol; boabele de cafea - legătura Spaniei cu America de Sud, respectiv tăria din struguri numită orujo - lacrimile ”Mamei Pământ şi ale regiunii Galicia”.

Băutura a devenit deosebit de populară în Spania datorită obiceiului de a recita o vrajă la preparare, notează pura-aventura.com. Scopul ei, în credinţa populară: să alunge spiritele rele.

Alcoolul folosit în quiemada - orujo - e produs din struguri cu o tărie de 37-45 de grade. În vasul ceramic se pun bucăţi din coji de lămâie, zahră şi cafea măcinată într-o oală de lut. Apoi se toarnă orujo şi se dă foc până când flacăra devine albastră. Rezultatul: o băutură dulce şi aromată.

În reportajului celor de la BBC se zice că prima gură din această băutură alungă duhurile rele, a doua scapă mintea de prejudecăţi, iar a treia - dezlănţuie simţurile.

Azi, acest ritual se desfăşoară la nunţi, petreceri private şi pentru turişti care găsesc în magazine seturi de queimada pe care să şi-o poată prepara acasă.

O reţetă de queimada se găseşte şi AICI. 

Mai puteţi citi:

VIDEO Festivalul care arde omul de zăpadă

VIDEO Ţara unde oamenii se bat până la sânge pentru recolte bogate. Antropolog: „Tinku este ca un psiholog care ne ajută să ne depăşim traumele“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite