Un român a inventat sistemul care relevă personalitatea oamenilor prin scanarea mâinilor. „Am investit 1 milion de euro în acest proiect şi nu regret“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: mindmisystem.com
FOTO: mindmisystem.com

Inginer fizician şi psiholog, Dumitru Grigore (62 de ani) a inventat un sistem special denumit MindMi prin intermediul căruia poate fi stabilit profilul psihologic, fiziologic, emoţional afectiv şi cognitiv. Cu această invenţie, Dumitru a fost ales drept câştigătorul primei ediţii a concursului naţional de inovare pentru securitatea naţională PatriotFest, în 2017.

Specialist în cibernetica sistemelor vii, Grigore  este membru al Comisiei de Cibernetică a Academiei Române şi deţine trei brevete de invenţie pentru MindMi. Primul l-a obţinut în 2008, al doilea în 2013, iar pe ultimul în 2016. 

Cum s-a născut ideea 

Ideea realizării unui sistem pentru evaluarea psihologică i-a venit, însă, mult mai devreme, încă de când era licean.

„Ideea mea s-a născut pe când eram în anul patru la liceu, la Liceul de matematică-fizică din Măgurele. Într-o zi, eu şi colegii mei de clasă am fost testaţi psihologic pentru a se vedea ce aptitudini avem, pentru ca ulterior profesorii să ne ajute cu pregătirea pentru examenele de admitere la facultate. Erau nişte chestionare din acelea cu figuri geometrice, nişte teste superficiale, în urma cărora rezultatele noastre au fost dramatice. A reieşit că dintr-o clasă de 41 de elevi, aproape trei sferturi eram, să zic, debili, ceea ce era absurd”, s-a amuzat inventatorul.

Şi ca dovadă că rezultatele testelor clasice erau irelevante, Grigore şi colegii săi au reuşit chiar în acelaşi an la examenele de admitere la facultate, fără probleme.

„Din 41 de elevi, 40 am luat fără probleme în acel an examenele şi am fost admişi la facultate, 27 dintre noi la fizică atomică. O singură colegă, care ar fi vrut să dea la Educaţie Fizică şi Sport nu a reuşit, dar nu din cauza ei, ci fiindcă şi-a luxat un picior chiar înaintea probelor fizice. De atunci m-am tot gândit că ar trebui inventat un sistem special care să releve cu exactitate profilul psihologic al celor testaţi”, a rememorat Dumitru Grigore.
 

După ce a obţinut primele brevete de inventator, în 2008 şi 2013, Grigore a fost contactat în 2014 de omul de afaceri clujean Alexandru Galoş, iar de atunci cei doi au format o echipă. Aşa a luat fiinţă Psyhometric Systems SA, înfiinţată cu o destinaţie clară, în domeniile de cercetare şi dezvoltare a sistemelor speciale inteligente din domeniul pshiologic. 

Investiţie de un milion de euro

Investiţiile au fost şi ele pe măsură, susţin realizatorii proiectului şi au ajuns la aproximativ un milion de euro. „Am investit în total aproximativ 1 milion de euro în acest proiect şi nu regret. Un sistem costă 3.000 de euro şi a fost deja comercializat în România, dar şi în alte ţări din Uniunea Europeană, SUA şi Canada. Sistemul este în primul rând destinat cabinetelor psihologice, dar şi departamentelor de HR ale diverselor companii, inclusiv în sistemul bancar”, a afirmat Alexandru Galoş.

dumitru grigore cluj foto stefan lica

Dumitru Grigore (în primul rând, în costum de culoare închisă) şi Alexandru Galoş (în stânga lui, în costum de culoare deschisă)  comercializează sistemul MindMi în Europa, SUA şi Canada. FOTO Ştefan Lică

Cu timpul, sistemul a fost dezvoltat şi perfecţionat. Echipamentul electronic a suferit câteva modificări, softul a fost mutat în cloud, deşi există în continuare posibilitatea de a fi instalat local pe un computer sau pe intranet. 

Cum funcţionează

Sistemul este asemănător unei tablete cu senzori, iar la teste participă doar cel evaluat şi evaluatorul. Informaţiile sunt transmise într-un cont special, iar evaluarea se face pe baza unor criterii speciale. 

Persoana examinată îşi poziţionează timp de 5 minute ambele mâini pe scannerul MindSpring, parte a sistemului MindMi (foto, sus), care este asemănător unei tablete. Datele colectate prin intermediul scannerului sunt transmise şi stocate imediat în baza de date a aplicaţiei web MindDeck. Procesul este complet obiectiv, având în vedere faptul că nici un factor implicat nu poate influenţa rezultatul.

Cu ajutorul aplicaţiei web MindDec şi pe baza indicatorilor psihologici vizaţi de utilizator, acesta generează unul dintre tipurile de rapoarte psihologice pe care sistemul MindMi le poate oferi. Apoi, pornind de la tipul de raport psihologic ales, utilizatorul îi explică persoanei examinate detalii din raport şi informaţii relevante pentru acesta.  Toate datele sunt salvate, securizate şi arhivate oferind posibilitatea unei utilizări viitoare. Datele salvate sunt disponibile 24/7 cu ajutorul aplicaţiei web MindDeck.

Imagine indisponibilă

„Suntem în paradigma neuroştinţelor, aici e vorba despre şi cibernetică psihologică. Psihologii sunt obişnuiţi încă să meargă pe anumite chestionare, în schimb la noi este vorba despre o cu totul altă abordare. Prin acest sistem se scanează palmele timp de 5 minute, fără ca celui căruia urmează să-i fie stabilit profilul psihologic să i se pună vreo întrebare. De 20 de ori pe secundă, epiderma este stimulată subtil printr-un stimul imperceptibil, de 5 amperi. Este vorba despre o electrostimulare dermală, iar răspunsul vine prin interferenţă psihofiziologică şi relevă profilul psihologic al celui testat, fiziologic, emoţional afectiv şi cognitiv.  Apoi, structura de date e comparată cu un set de pattern-uri, iar precizia o dă statistica. Noi am întrunit, practic, toate criteriile unui sistem psihometric, iar testele au fost făcute pe un eşantion de 1.000 de persoane”, a explicat Grigore.

sistem mindmi dumitru grigore cluj foto mindmisystem.com

La final pot fi realizate rapoarte psihologice complexe, aşa cum ar fi cel de personalitate, cel al potenţialului aptitudinal, cel al compatibilităţii de grup, dar şi raportul celor 62 de indicatori psihologici şi cel al potenţialului inteligenţei emoţionale, al potenţialului inteligenţei cognitive sau al compatibilităţii interpersonale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite